Editura Evenimentul si Capital

Kovesi dă cărţile pe faţă. Şefa DNA vorbeşte despre micile plăceri ale vieţii de zi cu zi, feminism şi fericire

Kovesi, interviu pentru revista Psychologies
Autor: | | 5 Comentarii | 11619 Vizualizari

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, vorbeşte într-un interviu acordat revistei Psychologies despre omul din spatele imaginii dure pe care o afişează ori de câte ori apare în public.

Kovesi a povestit cum se relaxează, câte de greu i-a fost să acceadă în carieră într-o Românie în care bărbaţii sunt preferaţi în funcţii înalte, şi, nu în ultimul rând, a explicat într-o frază definiţia feminismului: “Contează profesionalismul şi aptitudinile manageriale, indiferent dacă eşti femeie sau bărbat”. Şefa DNA spune că îi plac lucrurile simple şi că se bucură de fiecare moment din viaţă, cea mai mare împlinire fiind bucuria cu care merge la serviciu şi satisfacţia cu care se întoarce acasă.

Un interviu altfel pentru revista Psychologies, în care procurorul-şef anticorupţie vorbeşte deschis despre viaţa privată şi despre valorile după care se ghidează în viaţă.

Iată materialul: 

R: Care credeţi că e relaţia dintre putere şi feminitate? Au femeile destulă putere în societatea românească de azi?

L.C.K: Nu ştiu dacă există o conexiune directă între putere şi feminitate, sau între putere şi calitatea de a fi bărbat. Cred că puterea poate fi deţinută şi de o femeie, şi de un bărbat, la fel de bine. Mai important e felul cum se exercită puterea respectivă. Faptul că eşti femeie te influenţează n maniera ta de a exercita puterea? Eu nu simt asta...Cred că ţine de personalitatea şi caracterul fiecăruia. Acestea sunt esenţiale când deţii puterea. Poţi fi o femeie puternică sau un bărbat puternic indiferent de mediu şi de meserie. Dacă e să analizez situaţia mea, vă pot spune că lucrez într-un mediu care, cu cevea timp în urmă, era destinat cam 90% bărbaţilor. Primul lucru pe care îl auzeai când te angajai în Procuratură era: “Procuratura nu-i pentru femei”.

Chiar şi repartizările în funcţie se făceau în favoarea băieţilor. Primii intrau băieţii, îşi alegeau posturile convenabile, apoi fetele alegeau posturile care mai rămâneau. Iată că, în 20 de ani, s-au schimbat mult lucrurile. Acum nu mai avem discriminare nici în elul cum accedem în profesie, nici pentru ocuparea unei funcţii de conducere. Eu cred că poţi fi un bun procuror şi dacă eşti femeie, şi dacă eşti bărbat. Felul cum îţi faci meseria ţine de profesionalism, nu de gen,

R: Au femeile mai multe de demonstrate în meseriile acestea competitive?

L.C.K:  Dacă lucrezi într-un domeniu specific bărbaţilor, da, trebuie să munceşti mai mult ca să dovedeşti că eşti la fel de bună ca un bărbat. Sigur, e cazul tutror proffesiilor unde bărbaţii predomină. În Armată sau în oricare domeniu unde e nevoie şi de forţă fizică. În general, atunci când lucrezi într-un mediu predominant masculin, trebuie să faci un efort mai mare să dovedeşti că eşti la fel de competitivă ca ei.

R: Credeţi că feminismul mai are lupte de dat în România?

L.C.K: Da, mai sunt lucruri de câştigat. Mai ales pentru schimbarea mentalităţilor. Încă există ideea că femeile trebuie ‘să stea la cratiţă’, că femeile nu ar trebui să facă anumite activităţi sau profesii. Mai sunt lucruri de schimbat, dar nu cred nici în derapajele feministe. Dacă într-o instituţie există un post de conducere liber, simplul fapt că eşti femeie nu ar trebui să fie un avantaj în faţa bărbaţilor. Poate sunt pic subiectivă. Spre exemplu, eu am fost prima femeie procuror-general din România. La vremea respectivă, a fost mare surpriză, pentru că eram femeie şi pentru că eram tânără-33 de ani-, deşi aveam vechimea profesională necesară. Mulţi nu mi-au dat şanse la vremea aceea, nici măcar dintre amicii mei. Îmi spuneau că nu voi reuşi să rezist mai mult de şase luni. Pentru că eram femeie şi pentru că eram tânără.

R: Ce cărţi citeaţi când eraţi elevă şi studentă?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate