Editura Evenimentul si Capital

Kovesi a explicat procurorilor cum și-au „luat-o în freză” și cum trebuie să contracareze

Autor: | | 0 Comentarii | 1420 Vizualizari

Șefa DNA s-a angajat într-o luptă cu Guvernul, Curtea Constituțională și subordonații care nu finalizează rapid dosare cu miniștri, pentru a recâștiga încrederea celor care o susțin

Trei înregistrări audio, apărute duminică seara în spaţiul public, în care procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spală pe jos cu procurorii din subordine, indicândule cum să acţioneze în anumite dosare şi ce speţe să abordeze cu prioritate au provocat un asemenea şoc în Justiţie, încât ieri, la prima oră, Inspecţia Judiciară a CSM a anunţat că s-a autosesizat. Pe lângă faptul că, în luările de poziție atribuite ei, şefa DNA pune explicit presiune pe subordonaţi ca să aresteze oameni importanţi în stat, câteva dintre afirmaţiile ei merită puse în context şi explicate mai pe larg din cauza gravităţii lor.

La „domnul premier”, procuror!

În una din înregistrări, Laura Codruţa Kovesi îi spune unui procuror să ajungă mai repede la „domnul premier”, ceea ce poate fi interpretat că ar fi o răzbunare pe Sorin Grindeanu după ce Ministerul Justiției a trimis un control la DNA, pentru că Direcţia începuse anchetarea miniştrilor care-şi puseseră semnătura pe celebra OUG 13. În înregistrare, Kovesi discută cu procurorul Jean Uncheșelu, cel care l-a trimis în judecată pe fostul prim-ministru Victor Ponta: „Uncheşelu, știţi ce-mi doresc: să „decapaţi” instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat (…) Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijoreză, că la aştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anul trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”.

Grindeanu, vizat?

Procurorii DNA au început, în luna februarie, urmărirea penală împotriva fostului şi actualului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, respectiv Nicolae Robu, în dosarul retrocedărilor ilegale de case din centrul oraşului de pe Bega. La momentul respectiv s-a speculat că dosarul l-ar viza şi pe premierul Grindeanu, care a fost viceprimar între 2008 şi 2012.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat, duminică seara, că premierul Grindeanu, nu avea atribuții privind retrocedările când era viceprimar și nici nu a fost chemat la audieri de procurori. De altfel, Grindeanu a precizat încă de la începutul anului că nu a răspuns niciodată de patrimoniul Timişoarei.

Şi Victor Ponta a recţionat: „Anul acesta a fost o întîlnire la Grădiștei, ținta a fost Sorin Grindeanu. Procurorul, domnul Uncheșelu, a executat zelos un ordin în ceea ce mă privește (…) Domnul Uncheșelu a fost promovat la Grădiștei pentru că a ascultat ordinele. Am fost executat de domnul Uncheșelu”. El a adăugat că va folosi în apărarea sa, în faţa instanţei, înregistrarea cu Kovesi.

Pe lângă aceste reacții, în spațiul public a apărut menționarea articolului 62 din Legea 304, care nu permite șefilor să intervină în dosarele subordonaților.

Reuniunea de la Cheile Grădiştei

Evenimentul zilei a scris pe 11 martie că, în ziua în care Curtea Constituţională a României a anunţat că procurorii anticorupţie şi-au încălcat atribuţiile anchetând membri ai Guvernului Grindeanu pentru modul în care a fost promovată Ordonanţa 13, Laura Codruţa Kovesi l-a avansat în funcţie pe procurorul Jean Uncheşelu care s-a ocupat de acest caz. Anunţul a fost făcut, potrivit unui martor de la faţa locului, la Cheile Grădiştei, unde Laura Codruţa Kovesi s-ar fi întâlnit cu circa 400 de procurori şi poliţişti judiciari.

Nemulţumită că „dosare de 6-7” ani sunt nesoluţionate

„Dar altceva mă îngrijoreză, că la aştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!”, mai spune Kovesi în înregistrare. Trecând peste cuvântul „înhăţăm”, care nu are ce căuta în vocabularul unui şef al DNA, se ridică mari semne de întrebare: Unde a fost Kovesi în ultimii ani, nu cumva în fruntea DNA? De ce a tolerat situaţia până în primăvara aceasta?

„ Nu ne facem treaba”

În a doua înregistrare, șefa DNA îi ceartă pe procurorii din subordine că mare parte dintre ei sunt puturoşi: „Nu ştiu cum vedeţi voi lucrurile, e a treia oară când spun... eu am zis şi la Cheile Grădiştei, zic şi acuma, dacă noi în dosarele astea nu ne facem treaba, măcar să ştim (…) Nu mai zic că sunt dosare, nu vreau să dau exemple, sunt câteva, 7, 9... mă întreabă presa în fiecare săptămână de m-am săturat eu de ele şi nu se mişcă nimic”.

„Ia-le , domnu’ Morar, spală-te cu ele pe cap!”

După săpuneală de rigoare, Kovesi revine la OUG 13, ca să se dezvinovăţească după ce decizia Curţii Constituţionale băgase DNA în corzi: „Şi-am auzit şi comentarii cu dosarul pe OUG 13. Domn’e, eu mi-am asumat acest dosar. Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domul Surugiu şi cu domnul Uncheşelu. N-am făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să nu spun „da, domne, sunt de acord şi susţin treaba asta” şi cred în continuare că am făcut ce era legal şi corect. Chiar să zică Curtea Constituţională că am derapat instituţional pentru ea. O să iau cele 4 dosare existente în DNA cu acelaşi obiect, făcute exact în acelaşi lucru şi le duc în braţele lui Morar şi i le pun în braţe şi-i zic „ia-le , domnu Morar, spală-te cu ele pe cap!”. Noi dăm cu subsemnatul şi la inspecţie, dăm cu subsemnatul şi la M.J. ne înjură toată lumea de dimineaţa până seara şi mi-am asumat. Mi-am asumat pentru că am crezut că facem nişte lucruri . Şi alţii stăm cu dosarele sub fund şi nu facem nimic”.

Curtea Constituțională a sancționat începerea dosarului „OUG 13”, dar DNA a apucat să scape de el, declinându-l Parchetului General.

„Excepţia invocată de Bombonica”

În aceeaşi înregistrare, Kovesi abordează problema sentinţelor de achitare pe care Curtea de Apel Alba Iulia le dădea pentru infracţiunea de abuz în serviciu în urma deciziilor Curţii Constituţionale: „Este o singură problemă acum la Curtea de Apel Alba, unde doamna judecător... motivaţiile incriminează abuzul în serviciu şi-acolo a făcut contestaţie în anulare şi acolo avem practică constantă a Înaltei Curţi: tot timpul va avea faţă de ei. O mai facem o dată fiindcă suntem atât de hotărâţi şi mergem în faţă, nu e nicio problemă. Dacă e problemă cu decizia Curţii, hai să dăm clasare şi spunem că din cauza deciziei Curţii închidem dosarul. Dar dacă ştim că e de clasare şi nu e bazat pe legislaţia în vigoare, închideţi dosarul, că n-am nicio problemă. Eu ştiu că ne-a dat peste cap decizia Curţii. Să vedeţi asta, excepţia invocată de Bombonica ce ne va da peste cap. Dar până atunci trebuie să ne facem treaba!”.

Când se referă la „Bombonica”, Kovesi vorbeşte despre fosta soţie a lui Liviu Dragnea care, judecată pentru abuz în serviciu în acelaşi dosar cu preşedintele PSD, a sesizat Curtea Constituţională invocând faptul că legea nu prevede un prag valoric pentru infracţiunea de care este acuzată. Între timp, Curtea a respins sesizarea, dar a cerut Guvernului şi Parlamentului să stabilească un prejudiciu de unde abuzul în serviciu devine infracţiune.

„Mi-aş fi dorit şă ieşim cu un dosar, cu un ministru”

În a treia înregistrare, Kovesi vorbeşte despre cum ar fi bine să „iasă” cu un dosar important: „Am subliniat de 100 de ori că suntem sub autoritatea ministrului Justiţiei şi domnul Premier cu această informaţie suntem monitorizaţi. Numa’ că nu ne-a zis „bă, voi treceţi la Executiv!” O să vină! E o poveste deocamdată, da’ trebuie să facem şi noi treabă ca să putem să contracarăm lucrurile astea. Dacă noi numa’ stăm ... şi ei ne atacă şi noi înghiţim, asta e. Eu după decizia Cuţii Constituţionale mi-aş fi dorit şă ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante (…) Să vină călare pe noi şi cu desantu’ şi inspecţia şi ministerul şi toată lumea şi noi să stăm doar să-ncasăm şi să stăm cum dosarele sub masă (…) Dacă ne simt că noi nu mai avem curajul, o să se urce cu pircioarele pe noi, credeţi-mă! Cumva, trebuie să găsim cu toată Secţia 3–4 dosare cu potenţial! (…) Să trecem peste perioada asta grea, că asta e important. Dar vedeţi cum vi se pare şi cum o simţiţi. Eu, cel puţin, aşa o simt. Noi, de la începutul anului, ne-am luat-o în freză şi cu OUG 13, şi cu aia, şi cu aia şi cu aia... şi oamenii ne-au apărat. Şi pe urmă au ieşit colegii cu nişte dosare...”.

În această înregistrare, Kovesi îşi avertizează colegii că trebuie să contracareze Proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, iniţiat de către Călin Popescu- Tăriceanu, potrivit căruia preşedintele şi ministrul Justiţiei erau excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general, sarcina revenind CSM.

Interceptările au dus la deschiderea unor dosare penale

DNA a susținut, ieri, într-un comunicat de presă, că discuțiile au existat și au fost purtate în cadrul unor ședințe interne din 30 martie, dar a precizat că nu sunt autentice.

„Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte. Concret, enumerăm următoarele fragmente vădit nereale, cu titlu de exemplu: Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să „decapaţi” instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!

Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante. Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura... Păţesc că (...) de la Constanţa…..”, se arată în comunicat.

DNA a sesizat Parchetul General cu privire la inducerea în eroare a instituțiilor publice întrucât s-ar acredita ideea că ”șefa DNA dă ordine procurorilor”. Pe de altă parte, procurorii DNA s-au autosesizat cu privire la folosirea de informații ”ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”. (R.F.)

Coldea și Kovesi, scrisori simultane către Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009

Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost invitat să se prezinte la audierile de astăzi din Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. El a ales să trimită o scrisoare, fără a prezica dacă va participa sau nu la audieri. De asemenea, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost invitată, pentru a doua oară, la audierile de astăzi. Și ea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă, la scurt timp după scrisoarea lui Coldea, în care a refuzat invitația.

„Atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, cât şi anterior şi ulterior acesteia, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, am desfăşurat cu precădere activităţi circumscrise apărării, promovării intereselor de securitate ale statului român şi protejării cetăţenilor României”, a scris Coldea.

Activități private

El a precizat că a avut, la fel ca orice alt cetățean, „și activități cu caracter privat – fără nicio legătură cu atribuțiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menţionez că aceste activităţi, deşi private, se supun prevederilor din normele şi regulamentele militare aplicabile personalului SRI şi nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu”.În contextul zilei de 6 decembrie 2009, Coldea a spus că „nu a luat cunoștință de niciun fel de date, informații, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activității Comisiei”.

Al doilea refuz

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și-a mai declinat invitația de a participa la audierile Comisie, în 8 iunie. În scrisoarea de ieri, după ce a enumerat cele 15 obiective ce au stat la baza constituirii Comisiei, Kovesi a precizat scurt că nu are cunoștință despre „aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității Comisiei” și „nu mă voi prezenta...”

Președintele Comisiei de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor, a afirmat, ieri, că „scrisoarea lui Coldea tratează, cât de cât, ce anchetăm noi în Comisie, însă scrisoarea lui Kovesi e un refuz lacunar să se prezinte. Vom decide mâine (marți - n.r.) ce vom face. O persoană care nu are nimic de ascuns și respectă Parlamentul ar trebui să onoreze cu prezența lucrările Comisiei. Nu e o comisie care vânează pe cineva.” Întrebat dacă cei doi sunt obligați să se prezinte, Fifor a subliniat că „variantele sunt conținute în textul hotărârii Parlamentului României, ați văzut cu toții că a venit și decizia Curții Constituționale, (...) contestația pe care USR și PNL au făcut-o vizavi de modificarea Statutului a fost respinsă”.

La audierile de astăzi șiau confirmat prezența consultantul politic, Cozmin Gușă, și primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Fifor a adăugat că, săptămâna viitoare, vor fi invitați, din nou, fostul lider UNPR, Gabriel Oprea și fostul selecționer, Anghel Iordănescu, deoarece „am solicitat Parchetului General să ni se comunice dacă domniile lor au vreo calitate în cercetarea pe care o efectuează Parchetul, care îi împiedică să participe la audierile din cadrul comisiei.

Parchetul General a răspuns, așa cum s-a văzut, că domniile lor nu au altă calitate decât cea de martor”.

Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit că, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, la o întâlnire în casa fostului vicepremier, Gabriel Oprea, au participat fostul director SRI, George Maior, prim-adjunctul acestuia, generalul Florian Coldea, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate