Editura Evenimentul si Capital

„VREM O ŢARĂ CA AFARĂ.” Comentariul istoric al lui Klaus Iohannis la deschiderea noului an universitar

Autor: | | 15 Comentarii | 3232 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la deschiderea anului universitar, la Constanța, că dacă „vrem o țară ca afară” e nevoie și de „universități ca afară”. Șeful statului a adunat laolaltă, în premieră, cele trei instituții de învățământ superior de stat din Constanța cu ocazia deschiderii anului universitar.

UPDATE: „ Absolvenții dumneavoastră devin repere ale competitivității pe piața globală, mai ales în domenii în care țara noastră are o tradiție în învățământul superior. În plus, prezența României la Marea Neagră și apartenența la NATO și la Uniunea Europeană reprezintă cu certitudine atuuri care vă oferă un avantaj cert și pe care îmi doresc să le fructificați mai bine în viitor, mai ales că sunteți aici, unde începe Uniunea Europeană. Așa cum se știe, universitățile nu pregătesc doar buni profesioniști, ele au rolul de a forma buni cetățeni și a contribui la dezvoltarea statului de drept. De foarte multe ori, auzim sintagma „vrem o țară ca afară”, se poate. Dar avem nevoie, în primul rând, de universități ca afară, care predică adevărul, gândirea critică și moralitatea, în toate activitățile lor”, a spus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre scandalul plagiatelor. „Din păcate, mediul universitar a fost zguduit de foarte multe scandaluri în ultimii ani, în special de cazurile de plagiat. Din nefericire, și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat, nu avem un mod clar de definire a școlilor doctorale, iar acest lucru afectează imaginea studenților români în Europa și în întreaga lume. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile studenților români pentru o mână de indivizi care și-au luat titluri de doctori, pentru care realmente nu au pregătirea necesară. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest”, a susținut Iohannis.

Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităților pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la inițiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituție. Pe toți aceia care fac asemenea demersuri îi susțin și îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoșirea vieții academice”, a subliniat șeful statului.

Klaus Iohannis a spus că i-ar face plăcere ca universitățile să ajute la „demontarea diverselor mituri nefondate pe care încă le regăsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învățământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulți tineri merg la facultate. România este, de fapt, și regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea țării noastre și, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor”.

„Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existența unor universități cu grave probleme de management educațional doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală și cu recunoaștere socială și materială. Avem nevoie de înalți specialiști, dar și de meseriași bine calificați. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spațiul public și poate chiar și în Parlament”, a punctat șeful statului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X