Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis și Dacian Cioloș: Totul pentru front! Totul pentru Victorie! Victoria în alegeri a lui Cristian Bușoi, desigur | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 12 Comentarii | 4012 Vizualizari

Aflați la Iași într-un cuplu, menit a-l înlocui pe cel tradițional – Klaus Iohannis și Răvășitoarea (pe unde o mai fi?! mi s-a făcut dor de preocuparea ei pentru țoale în defavoarea lui Shakespeare), Președintele și Premierul s-au pronunțat în favoarea modificării prin Ordonanță de Urgență a Legii alegerilor locale așa cum vor Liberalii și Sistemul pentru a reuși ceea ce pare imposibil:

Parvenirea lui Cristian Bușoi în fruntea Primăriei de București, în locul lui Sorin Oprescu, un preferat și el al Sistemului pînă în clipa cînd a crezut că e de capul lui.

Întrebați cu cîntec – întotdeauna se găsește un jurnalist gata să pună o întrebare sugerată s-o pună –, atît Klaus Iohannis, cît și Dacian Cioloș  - s-au pronunțat pentru Modificare.

Klaus Iohannis a răspuns astfel:

„Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie”.

La rîndu-i, Dacian Cioloș s-a apropiat mult de varianta lui Klaus Iohannis.

Agerpres scrie de la Iași în acest sens:

„Studiem toate posibilitățile”, a răspuns Cioloș, fiind întrebat de un jurnalist dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcția de primar. Jurnalistul a revenit și a întrebat dacă acest răspuns al premierului înseamnă că nu exclude această variantă, iar Cioloș a răspuns similar: „Studiem toate posibilitățile”.

Totodată, șeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, dacă partidele ar fi de acord. „O să discut cu partidele politice întîi”, a răspuns Cioloș.”

Desigur, exactitatea jurnalistică ne impune să fim atenți la nuanțe. Și Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au condiționat Ordonanța de o înțelegere între partide. O apreciere a declarațiilor celor doi e imposibilă fără o raportare la pozițiile lor anterioare. Deși după decizia PNL de a face presiuni pentru schimbarea Legii electorale astfel încît PNL să fie cîștigător și nu perdant, Klaus Iohannis nu s-a pronunțat, totuși poziția sa anterioară poate fi definită drept una în favoarea unui singur tur. Nu numai că el a promulgat, susurînd mulțumit, Legea, dar mai mult după trecerea Legii cu un singur tur prin Senat, și-a exprimat public satisfacția că lucrurile merg în această direcție.

Pe 11 aprilie 2015, la Conferința de presă ținută după consultările cu partidele în chestiunea pachetului de legi electorale, președintele declara:

„Există un acord ca pînă la jumătate lunii mai să fie trimise spre promulgare legea alegerilor locale și legea finanțării partidelor. (…)

Am aflat că legea referitoare la alegerile locale a trecut azi cu bine prin Senat. Este un semn că, dacă se dorește, chestiunile se pot rezolva.”

E drept, în declarația de la Iași, Klaus Iohannis introduce nuanța cu „Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea”.

Dacă ne gîndim însă atît la poziția sa anterioară, cît și la interesul PNL de a modifica Legea în favoarea intereselor sale, declarația de la Iași plasează pe Klaus Iohannis de partea PNL în chestiunea controversată a modificării unei Legi numai și numai pentru că ăsta e în interesul unuia dintre competitori.

La Dacian Cioloș putem vorbi chiar de o schimbare radicală de poziție.

După anunțul făcut de Liberali, Dacian Cioloș se dădea viteaz refuzînd categoric pînă și ideea modificării Legii:

„E o decizie politică. E o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înţelegere politică.”

Depeșa Agerpres de la Iași cuprinde însă și această precizare:

„Într-o declarație acordată site-ului EurActiv în timpul vizitei efectuate la Paris miercuri și joi, publicată duminică în secțiunea de limba română a site-ului, premierul Cioloş a menționat că nu a adăugat în programul său de guvernare modificarea legii electorale în vederea revenirii la alegerea primarilor în doua tururi, deoarece, după discuțiile cu partidele, a înțeles că nu există majoritate pentru acest demers.

«După discuții cu partidele politice, am înțeles că nu avem majoritate pentru a modifica legea electorală. Schimbarea legii de către un guvern tehnocrat nu e posibilă», a declarat, la Paris, întrebat de EurActiv, premierul Cioloş, adăugînd că nu a promis niciodată modificarea legii electorale în acest sens.”

Precizarea e capitală pentru a dibui cauza care a dus la schimbarea radicală de poziție din partea premierului.

Cu cîteva zile înainte deplasării la Iași, Dacian Cioloș rămînea pe poziția anterioară în privința Ordonanței de urgență.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate