Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis și Dacian Cioloș: Totul pentru front! Totul pentru Victorie! Victoria în alegeri a lui Cristian Bușoi, desigur | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 12 Comentarii | 4005 Vizualizari

Aflați la Iași într-un cuplu, menit a-l înlocui pe cel tradițional – Klaus Iohannis și Răvășitoarea (pe unde o mai fi?! mi s-a făcut dor de preocuparea ei pentru țoale în defavoarea lui Shakespeare), Președintele și Premierul s-au pronunțat în favoarea modificării prin Ordonanță de Urgență a Legii alegerilor locale așa cum vor Liberalii și Sistemul pentru a reuși ceea ce pare imposibil:

Parvenirea lui Cristian Bușoi în fruntea Primăriei de București, în locul lui Sorin Oprescu, un preferat și el al Sistemului pînă în clipa cînd a crezut că e de capul lui.

Întrebați cu cîntec – întotdeauna se găsește un jurnalist gata să pună o întrebare sugerată s-o pună –, atît Klaus Iohannis, cît și Dacian Cioloș  - s-au pronunțat pentru Modificare.

Klaus Iohannis a răspuns astfel:

„Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie”.

La rîndu-i, Dacian Cioloș s-a apropiat mult de varianta lui Klaus Iohannis.

Agerpres scrie de la Iași în acest sens:

„Studiem toate posibilitățile”, a răspuns Cioloș, fiind întrebat de un jurnalist dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcția de primar. Jurnalistul a revenit și a întrebat dacă acest răspuns al premierului înseamnă că nu exclude această variantă, iar Cioloș a răspuns similar: „Studiem toate posibilitățile”.

Totodată, șeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, dacă partidele ar fi de acord. „O să discut cu partidele politice întîi”, a răspuns Cioloș.”

Desigur, exactitatea jurnalistică ne impune să fim atenți la nuanțe. Și Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au condiționat Ordonanța de o înțelegere între partide. O apreciere a declarațiilor celor doi e imposibilă fără o raportare la pozițiile lor anterioare. Deși după decizia PNL de a face presiuni pentru schimbarea Legii electorale astfel încît PNL să fie cîștigător și nu perdant, Klaus Iohannis nu s-a pronunțat, totuși poziția sa anterioară poate fi definită drept una în favoarea unui singur tur. Nu numai că el a promulgat, susurînd mulțumit, Legea, dar mai mult după trecerea Legii cu un singur tur prin Senat, și-a exprimat public satisfacția că lucrurile merg în această direcție.

Pe 11 aprilie 2015, la Conferința de presă ținută după consultările cu partidele în chestiunea pachetului de legi electorale, președintele declara:

„Există un acord ca pînă la jumătate lunii mai să fie trimise spre promulgare legea alegerilor locale și legea finanțării partidelor. (…)

Am aflat că legea referitoare la alegerile locale a trecut azi cu bine prin Senat. Este un semn că, dacă se dorește, chestiunile se pot rezolva.”

E drept, în declarația de la Iași, Klaus Iohannis introduce nuanța cu „Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea”.

Dacă ne gîndim însă atît la poziția sa anterioară, cît și la interesul PNL de a modifica Legea în favoarea intereselor sale, declarația de la Iași plasează pe Klaus Iohannis de partea PNL în chestiunea controversată a modificării unei Legi numai și numai pentru că ăsta e în interesul unuia dintre competitori.

La Dacian Cioloș putem vorbi chiar de o schimbare radicală de poziție.

După anunțul făcut de Liberali, Dacian Cioloș se dădea viteaz refuzînd categoric pînă și ideea modificării Legii:

„E o decizie politică. E o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înţelegere politică.”

Depeșa Agerpres de la Iași cuprinde însă și această precizare:

„Într-o declarație acordată site-ului EurActiv în timpul vizitei efectuate la Paris miercuri și joi, publicată duminică în secțiunea de limba română a site-ului, premierul Cioloş a menționat că nu a adăugat în programul său de guvernare modificarea legii electorale în vederea revenirii la alegerea primarilor în doua tururi, deoarece, după discuțiile cu partidele, a înțeles că nu există majoritate pentru acest demers.

«După discuții cu partidele politice, am înțeles că nu avem majoritate pentru a modifica legea electorală. Schimbarea legii de către un guvern tehnocrat nu e posibilă», a declarat, la Paris, întrebat de EurActiv, premierul Cioloş, adăugînd că nu a promis niciodată modificarea legii electorale în acest sens.”

Precizarea e capitală pentru a dibui cauza care a dus la schimbarea radicală de poziție din partea premierului.

Cu cîteva zile înainte deplasării la Iași, Dacian Cioloș rămînea pe poziția anterioară în privința Ordonanței de urgență.

Acum s-a schimbat radical.

De ce?

Pentru că așa i-a ordonat Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș a fost plantat în fruntea Guvernului fără să fi participat o clipă la bătălia electorală din România, numai și numai prin voința lui Klaus Iohannis. Poliția politică prezidențială i-a făcut rost Jupînului de un ținător de palton mult mai atent decît amărîtul de aghiotant care nu știa, pe aeroportul de la Paris, că nu e ofițer, ci cameristă.

Întrebarea care rămîne e următoarea:

De ce s-a schimbat Klaus Iohannis?

De dragul lui Cristian Bușoi.

Scrutinul în două tururi nu repetă în chip automat peste tot în țară situația de la prezidențiale.

Nu-i exclus ca în multe locuri din țară, unde va conta candidatul și nu partidul, formațiunile de Dreapta să dea voturile candidatului PSD după negocieri vizînd Președinția Consilului Județean, aleasă anul acesta de consilieri și nu prin vot popular. Singurul loc în care vor conta cele două tururi rămîne Capitala.

Aici la București candidează însă Cristian Bușoi.

Și din cîte s-a văzut Klaus Iohannis nu s-a dat în lături din a fi agent electoral al lui Cristian Bușoi.

Dincolo de acestea, trecerea peste noapte a premierului Dacian Cioloș de partea unuia dintre competitorii de la Locale, spre revolta celuilalt competitor – PSD –, are drept efect împingerea lui Liviu Dragnea într-o strîmtoare.

Despre efectul Loviturii de la Iași asupra PSD am scris pe cristoiublog.ro în noaptea de duminică spre luni, grăbit să comentez un fapt cît e cald:

”Duminică, 24 ianuarie 2016, prin două declaraţii, Guvernul şi Preşedinţia au părăsit echidistanţa şi au trecut de partea PNL.

Nu ştiu dacă modificarea Legii electorale va fi o Lovitură pentru PSD.

În condiţiile în care primarii PSD au fost măcelăriţi de Binomul SRI-DNA nu e sigur că un singur tur ar avantaja PSD. Mai ales că şi PNL are primari şi că aceştia n-au fost atinşi de Binom nici măcar cu o citaţie la DNA ca martor.

Ştim însă sigur că trecerea Preşedinţiei şi a Guvernului de partea PNL într-o chestiune în care PSD afișează o poziție clară se constituie într-o lovitură mortală pentru Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, în complicitate cu Valeriu Zgonea, l-a debarcat pe Victor Ponta convingînd liderii PSD de echidistanţa Preşedinţiei şi a Guvernului tehnocrat.

Guvernul Dacian Cioloş a fost votat de PSD după ce Liviu Dragnea a primit asigurări că va fi vorba de un Guvern echidistant faţă de confruntarea dintre cele două partide.

S-a spus atunci că Guvernul tehnocrat a fost soluţia pentru ca nici unul dintre cele două partide să nu suspecteze că Puterea intenţionează să fraudeze alegerile.

De la instalarea Guvernului Dacian Cioloș, PSD, la ordinul lui Liviu Dragnea, a manifestat o bunăvoință ieșită din comun față de Executivul tehnocrat.

Ea, bunăvoința a fost justificată de Liviu Dragnea prin faptul că Guvernul Dacian Cioloș nu ține partea nici unui competitor în campania electorală din 2016.

Prin trecerea de partea PNL, Preşedinţia, dar mai ales Guvernul, lasă puternica impresie de Putere decisă să defavorizeze pe unul dintre competitori în favoarea celuilalt.

Pentru activul PSD, chiar şi pentru electoratul PSD, asta ar însemna falimentul politicilor asumate de Liviu Dragnea: Cea de coabitare cu Preşedintele şi cea de sprijinire a Guvernului Dacian Cioloş.

Lucrurile se îndreaptă către o impunere de către Guvern şi Preşedinţia a schimbării regulilor jocurilor în defavoarea PSD.

Dacă așa se va întîmpla, Liviu Dragnea e la mare strîtoare.

Ce va face Liviu Dragnea?

Va înghiţi găluşca asta, convins că astfel îşi salvează pielea în cazul Procesului?

Sau va merge cu opunerea pînă la depunerea unei Moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloş?

Prin declarațiile de duminică, președintele și premierul au dovedit că sînt adversari ai PSD.

Va continua PSD, la indicațiile lui Liviu Dragnea, să trimită zilnic pupici politici unor dușmani?”

Pînă la ora  trimiterii la redacție a comentariului meu (  luni, 25 ianuarie 2016, ora 19),   PSD n-a avusese nici o reacție oficială la provocarea numită Schimbarea la față a Președinției și a Guvernului.

Se pare că PSD ține să concretizeze o vorbă a lui Arghezi.

A fost scuipat în gură și, în loc să-ntoarcă scuipatul, surîde fericit că are ce înghiți!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate