Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Klaus Iohannis și blestemul partidului prezidențial

Autor: | | 39 Comentarii | 7417 Vizualizari

Duminică, 26 iulie 2015, seara, viața noastră publică a înregistrat o triplă premieră prin prezența lui Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, la Antena 3:

1. Șefii Administrațiilor Prezidențiale postdecembriste au fost persoane low profile, rolul lor fiind presupus a fi unul de sfetnic. Sfetncii dau sfaturi Șefului între patru ochi, nu ies în public, pentru a trăncăni despre sfaturile pe care le dau sau chiar nu le dau, nu caută a deveni starlete tv. Dan Mihalache face excepție din acest punct de vedere. Înaintea acestui interviu a avut deja două intervenții substanțiale la tv în chestiuni asupra cărora ar fi fost normal să se pronunțe președintele, că doar el a fost ales de popor. Dan Mihalache a fost și el ales de știm noi cine, dar în nici un caz de Popor. Duminică seara Dan Mihalache nu s-a mai mulțumit cu o intervenție. El a acordat ditamai interviul.

2. Președintele Klaus Iohannis refuză cu aroganță să-și explice deciziile, să spună Poporului ce vrea de la țara asta. Dan Mihalache a vorbit duminică seara în numele președintelui, invocînd chiar și unele decizii pe care le va lua președintele, cum ar fi de exemplu, cea potrivit căreia nu va trimite Codul fiscal la CCR. E și asta o premieră postdecembristă. De regulă, președinții de pînă acum permiteau consilierilor să iasă în public pe o anume temă, strict circumscrisă domeniului lor de activitate la Cotroceni. Dan Mihalache a abordat întreaga activitate a președintelui, explicîndu-i deciziile cruciale, anunțînd ce va face și ce va drege, ba chiar și povestind cum a reacționat la un anume fapt. Sandra Stoicescu l-a întrebat ce a zis președintele cînd Victor Ponta a susținut că e doar președinte pe hîrtie. Normal ar fi fost ca Dan Mihalache să menționeze  că doar președintele ar putea răspunde acestei întrebări. Consilierul lui Klaus Iohannis a răspuns însă că „Preşedintele României nu reacţionează la... fiind un om normal la cap, la ironii din acestea de cartier, foarte ieftine, care vezi Doamne, ar putea crea o tensiune.” Nu e singurul moment în care Dan Mihalache sare enorm și periculos peste hotarele unui consilier, fie el și șeful Cancelariei prezidențiale, dînd seamă nu de gîndurile și trăirile sale, ci de gîndurile și trăirile unei alte persoane, care persoană n-a murit încă, cel puțin din cîte știm.

3. Politicienii de Dreapta au evitat în ultimii ani Antena 3. Nu numai pentru că bezafonul lui Dan Voiculescu a fost un adeversar crîncen al Dreptei și al politicii pro-europene, de pe pozițiile unui naționalism de opinci și obiele rău mirositoare, dar și pentru că angajații Trustului nu fac gazetărie, ci un talemeș - balmeș propagandistic, ceva între Predica de pe Munte și înscrisulurile de pe pereții WC-ului din Gară. Dan Mihalache s-a dus bucuros la Antena 3, pentru a da un interviu, ocolind nu numai televiziunile de știri, dar și televiziunea publică. E și aceasta o premieră, dar una previzibilă. În ultimul timp, la ordinele lui Dan Voiculescu de după gratii, cu fiică-sa șantajată de două procese, Antena 3 desfășoară un cult umed al personalității lui Klaus Iohannis, dar mai ales al nevestei acestuia, cărereia nu i se mai zice soție, nevastă, nici măcar Tovarășa de viață, ci Strălucitoarea Primă Doamnă a României. Interviul dat de Dan Mihalache nu e surprinzător în acest context.

Cu toate aceste obiecții, în absența unui minim de comunicare din partea lui Klaus Iohannis, cele spuse fie și de un altul, e drept de la Cotroceni, chiar purtînd faima de adevăratul președinte, celălalt fiind mai mult soț decît președinte, merită atenție prin capacitatea de a ne desluși cît de cît ce vrea Klaus Iohannis de la noi și de la el însuși.

Venind vorba de votul dat de PNL Codului fiscal, Dan Mihalache a zis, în numele președintelui, că PNL trebuia să-l întrebe pe Klaus Iohannis:

„Realizator: Dvs adăugaţi ceva în discuţie, că preşedintele poate ar fi mai liniştit pentru promulgare şi poate parlamentul cu o etapizare, deci nu brusc 24-19. Până acum, toţi au declarat: n-avem o problemă cu tăierea taxelor, dar să vedem dacă avem din ce. Introduceţi un element nou. Cred că-i confuzaţi mai rău pe cei din PNL care în momentul ăsta nu ştiu ce să facă. Ei, până la urmă, de ce nu au făcut lucrul ăsta înainte?

Dan Mihalache: Puteau să întrebe, puteau să genereze o dezbatere. Ei nu sînt foarte fericiţi cu această situaţie, dar aşa se întîmplă când te arunci, din raţiuni de popularitate...

Realizator: Şi de populism.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate