Klaus Iohannis: România poate fi furnizoare de expertiză pe sistemul de supraveghere a gripei, urgențe sau legislația antifumat

Klaus Iohannis: România poate fi furnizoare de expertiză pe sistemul de supraveghere a gripei, urgențe sau legislația antifumat

România poate fi furnizoare de expertiză în ceea ce priveşte sistemul de supraveghere a gripei, urgenţele sau legislaţia antifumat, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului "Promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate - Dialog asupra politicilor", organizat la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că prezenţa în România a directorului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, deschide ţării noastre oportunităţi de colaborare regională şi de sprijin acordat în domeniul sănătăţii de către România ţărilor din Regiunea Balcanilor, în cadrul unei structuri de cooperare a OMS, informează Agerpres.

"Ţara noastră poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanţă cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgenţă sau legislaţia antifumat", a spus Iohannis. 

El a afirmat că se doreşte identificarea soluţiilor care fac sistemul de sănătate mai eficient şi mai performant pentru cetăţeni. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cu toţii suntem afectaţi de provocările globale care au un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei. Migraţia, schimbările climatice, pandemiile, siguranţa alimentară nu ţin cont de graniţe şi influenţează în mod direct şi indirect viaţa cetăţenilor europeni. Ele necesită soluţii integrate şi răspunsuri adecvate", a afirmat şeful statului. 

La eveniment a fost semnat Acordul de colaborare bienală între OMS - Biroul regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii pentru perioada 2016-2017. 

Preşedintele Iohannis a subliniat că acest acord confirmă "hotărârea noastră de a îmbunătăţi guvernanţa globală pentru sănătate şi de a dezvolta politici şi programe de sănătate eficiente". 

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere Planul multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate. 

Şeful statului a arătat că este nevoie de creşterea nivelului de conştientizare pentru adoptarea unui stil de viaţă corect. 

"Cred că obiectivul nostru major este o mai bună stare de sănătate a populaţiei, incluzând aici şi grupurile vulnerabile. O populaţie sănătoasă este o populaţie în primul rând informată. Pentru aceasta avem nevoie de o creştere a nivelului de conştientizare, motivare şi educare privind beneficiile adoptării unui stil de viaţă corect, de acces egal la programe multianuale de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate la nivel comunitar, dar şi de intersectorialitate, de o colaborare eficientă între instituţii. Educaţia pentru sănătate se adresează întregii populaţii, cu accent pe copii şi adolescenţi, întrucât conştientizarea importanţei prevenţiei şi adoptării unor comportamente sănătoase este necesar să înceapă de la cele mai fragede vârste. În egală măsură, trebuie avute în vedere şi grupurile defavorizate", a spus Iohannis. 

El a afirmat că sprijinul pe care Biroul regional al OMS îl poate da României pentru a accelera implementarea unei reforme adevărate este binevenit. 

"Prin urmare, Ministerului Sănătăţii îi revine sarcina de a fructifica parteneriatul cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, astfel încât Planul naţional să îşi atingă scopurile propuse şi să poată atrage fonduri care să susţină noi proiecte", a adăugat şeful statului. 

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au participat şi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, reprezentanţi ai instituţiilor din domeniul sănătăţii, parlamentari