Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis, la Istanbul: "Terorismul este prezent peste tot în civilizație. Am toată încrederea că împreună cu partenerii noștri vom birui"

Klaus Iohannis
Autor: | | 17 Comentarii | 1701 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită de stat în Republica Turcia, unde urmează să se întâlnească cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu premierul Ahmet Davutoglu, dar şi cu diaspora românească. Carmen Iohannis îl însoțește pe șeful statului în această vizită. Dan Mihalache, șeful Administrației Prezidențiale, nu face parte din delegație, el fiind în concediu, potrivit unor surse oficiale.

UPDATE. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din Istanbul. Șeful statului a susținut un discurs, în care a vorbit, bineînțeles, despre terorism. Vă prezentăm cele mai importante declarații: 

  • Comunitatea românească din Istanbul este prima adunare pe care o întâlnesc în această vizită de stat și nu este o întâmplare. Am dorit să vă întâlnesc. 
  •  Între țările noastre, de multă vreme, există legături foarte bune, legături care s-au realizat și la nivel instituțional, dar și la nivel personal, s-au realizat în zona economică, dar, în același fel, și în zona culturală. Toate acestea ne fac să credem că România și Turcia pot construi împreună în continuare foarte multe lucruri bune. 
  • După cum, din păcate, știm cu toții, astăzi este o zi neagră pentru Uniunea Europeană. Bruxelles a fost sub atac terorist, Uniunea Europeană este sub atac terorist și, din păcate, și Turcia a fost sub atac terorist.
  • Aceste lucruri ne arată că terorismul este prezent peste tot în civilizație. Aceste lucruri, din păcate, ne arată că problemele lumii sunt departe de a fi rezolvate, dar acolo unde putem să intervenim noi, cu prietenia între țări, cu solidaritatea dintre noi, avem o șansă foarte bună să rezolvăm aceste probleme.
  • Solidaritate este, probabil, cuvântul care se potrivește cel mai bine în această situație și cred că toată lumea a rămas îndurerată, impresionată și când am avut acele atacuri în Istanbul, în Ankara, în Paris și astăzi, din nefericire, în Bruxelles.
  • Acestor atacuri trebuie să le contrapunem dorința noastră de pace, dorința noastră de colaborare, solidaritatea noastră în rezolvarea marilor probleme cu care ne confruntăm în regiunea în care trăim și noi, românii, și turcii. 
  • Sunt probleme cunoscute, este vorba, desigur, de problema terorismului, problema migrației, problema războiului din Siria și multe alte probleme care, din păcate, ne țin, ne rețin atenția mai mult decât am fi dorit ca aceste probleme s-o facă.
  • Nu vreau să închei într-o notă pesimistă. Am toată încrederea că împreună cu partenerii noștri vom birui. 
 

La Istanbul, şeful statului va avea o întrevedere cu guvernatorul provinciei, Vasip Şahin, cu primarul oraşului, Kadir Topbaş. 

Mâine dimineață șeful statului va vizita biserica românească Sfânta Mucenița Paraschevi. Apoi, va vizita alături de soția sa Moscheea Albastră și Muzeul Sfânta Sofia.

Mâine, la Ankara, preşedintele Iohannis se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. În mod sigur cei doi președinți vor discuta despre terorism. Un atac sinucigaş s-a produs sâmbătă în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 36.

Astăzi a fost atacată capitala Belgiei. În exploziile de la aeroportul Zaventem şi metroul din Bruxelles, produse în această dimineaţă, au murit cel puţin 13 persoane şi alte 35 au fost grav rănite. 

"Bruxelles este sub atac terorist. Europa este sub atac terorist. Condamnăm cu toată fermitatea aceste atacuri teroriste. Ne amintim cu durere de atacurile care au avut loc la Paris. Europa este sub asediu terorist. Astăzi este o zi neagră pentru lumea civilizată. Condamnăm aceste atacuri, însă exprim toată compasiunea şi solidaritatea cu Belgia, cu autorităţile belgiene. Ne oferim întregul sprijin, împreună cu Guvernul României, vom veni în sprijinul autorităţilor belgiene cu tot ce este nevoie", a declarat Iohannis. 

Președintele va depune o jerbă de flori la locul atentatului din 13 martie.

Programul vizitei președintelui Iohannis în Turcia va cuprinde şi întrevederi cu preşedintele Marii Adunări Naţionale, Ismail Kahraman, precum şi cu prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu. 

 
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate