Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică taxele de drum pentru șoferi

Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică taxele de drum pentru șoferi Mașini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea care va reglementa cadrul legal pentru aplicarea tarifelor rutiere pe drumurile din România a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Noile taxe, rovinieta, vor fi plătite în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) şi de durata de utilizare a drumurilor. Măsurile intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026 și vor fi aplicate pentru toate categoriile de vehicule înmatriculate.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ ce va reglementa cadrul legal pentru aplicarea tarifelor rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Este vorba despre rovinieta pe care sunt obligați să o achiziționeze toți cei care conduc vehicule pe drumurile publice. Valabilitatea acesteia este stabilită, de autoritățile care au inițiat legea, pentru o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni.

Conform noilor reglementări, adoptate prin lege, care vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2026, tariful zilnic pentru o zi nu depăşeşte 9% din valoarea pentru 12 luni, iar tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful pentru 12 luni. De asemenea, tariful pe 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni.

Rovinieta se va plăti în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) şi de durata de utilizare care se stabilește în funcție de durata de parcurs și cea de staționare. Responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile va reveni în exclusivitate utilizatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua rovinietă va fi aplicată tuturor categoriilor de vehicule, înmatriculate, de la cele pentru transportul de persoane până la cele de marfă. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă

Cum se aplică noua rovinietă

Rovinieta se va aplica pe reţeaua de drumuri naţionale, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor, între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea.

Nivelul rovinietei va fi aprobat prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii. Aceasta va trebui achiziționată de toți șoferii care folosesc drumurile naționale care vor trebui să demonstreze acest lucru, în caz de control

„Înregistrarea în format electronic a informaţiilor privind achitarea rovinietei, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care acesta a fost achitat, monitorizarea şi controlul achitării rovinietei prin intermediul mijloacelor tehnice se va face printr-un sistem informatic, care va fi denumit generic SER”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul legislativ.

Ministerul Transporturilor intenționează să majoreze valoarea taxei de drum, cu aproape 40%, peste trei ani. O altă scumpire, de 66%, va avea loc în 2035. Tarifele sunt valabile pentru mașinile Euro 6, însă pentru cele care poluează mai mult, taxele vor fi mai mari.