Klaus Iohannis: Gândirea multora a rămas cea de dinainte de 1989

Klaus Iohannis: Gândirea multora a rămas cea de dinainte de 1989

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi că gândirea multora a rămas cea de dinainte de 1989 şi că această problemă trebuie eliminată prin Proiectul de ţară.

"Acest Proiect de ţară trebuie să fie o viziune pentru România, o viziune pentru prosperitatea cetăţenilor României. Cetăţeanul este cu siguranţă cel care trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre. Este foarte important să avem un Proiect de ţară care realizează acest lucru. Cred că avem o problemă pe care trebuie să o eliminăm prin acest Proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie 1989, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost şi mai complicat - gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de '89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi în mod paradoxal şi cetăţeanul crede că statul îl patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa. Statul trebuie să existe pentru cetăţean, şi nu invers, nu cetăţeanul să existe pentru stat", a spus Iohannis, citat de Agerpres, la prima şedinţă a comisiei prezidenţiale privind Proiectul de ţară. 

El a subliniat că trebuie promovată o relaţie corectă între stat şi cetăţean. 

"Trebuie să avem curajul să îndreptăm lucrurile şi să transformăm statul român într-un stat pentru şi cu cetăţenii români. Trebuie să promovăm o relaţie corectă. Nu trebuie să intrăm în cealaltă extremă. O relaţie corectă, egală, în toate sensurile - şi fiscal, şi administrativ, şi, probabil cel mai important pentru cetăţeni, în domeniul serviciilor publice. Aşa funcţionează ţările mai dezvoltate şi din UE, şi din lume şi aşa vrem să funcţioneze şi România. Asta înseamnă un stat modern", a arătat şeful statului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis a precizat că România trebuie să devină o ţară "mai performantă, bazată pe competitivitate, pe inovaţie, cu un nivel de trai ridicat, educată, cu oameni bine pregătiţi, bine calificaţi, dar cu un sistem, de exemplu, de sănătate funcţional la parametrii optimi, nu la nivelul de avarie".