Editura Evenimentul si Capital

Kim - NEBUNUL care poate da foc planetei: un SEMIZEU altoit cu James Bond

Kim asistă cu mare plăcere la aplicațiile militare FOTOGRAFII: MEDIAFAX
Autor: | | 22 Comentarii | 6367 Vizualizari

Vestea despre testul nuclear al Coreei de Nord a fost întâmpinată cu îngrijorare, dar și cu scepticism. Cea mai mare greșeală a comunității internaționale ar fi să nu-l ia în serios pe Kim. Coreea de Nord a anunțat ieri că a realizat cu succes primul său test cu o bombă cu hidrogen. Potrivit Phenianului, ar fi vorba de un dispozitiv „miniaturizat”, ceea ce înseamnă că focosul nuclear poate fi instalat pe o rachetă purtătoare. Dacă informația se dovedește adevărată, echilibrul geo-politic planetar ar putea fi în mare pericol.

La ora 01.30 GMT (10.00 a.m.) ora Phenianului, s-a înregistrat un cutremur în zona poligonului nuclear nord-coreean Punggye-ri, care a zguduit orașele chineze de la frontieră.

După câteva ore, un crainic al televiziunii de stat a anunțat solemn: „Primul test al republicii noastre, cu o bombă cu hidrogen, a fost realizat cu succes miercuri la ora 10.00”.

Până acum, Coreea a mai realizat trei teste nucleare, însă nici unul cu o bombă cu hidrogen.

„Lumea întreagă să privească la statul nostru nuclear și independent”, a scris Kim Jongun pe un document care a fost arătat la televiziune, într- unul dintre straniile moduri ale liderilor de la Phenian de a se adresa.

Kim are A și H

La începutul lui decembrie trecut, cu ocazia unei vizite la o unitate militară, Kim declarase:

„Coreea de Nord este un stat puternic, care este gata să detoneze o bombă A (atomică) sau o bombă H (cu hidrogen) pentru a-și apăra suveranitatea”, dar vorbele sale nu au fost luate prea în serios de comunitatea internațională.

Institutul american de studii geologice (USGS) a înregistrat un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter și cu epicentrul la 49 de kilometri de Punggye-ri. La ultimul test nuclear al Coreei de Nord, din 2013, s-a înregistrat de asemenea un seism de 5,1 grade.

Revoltă și scepticism

Evenimentele din Coreea au produs îngrijorare într- o lume și așa sfârtecată de conflicte și încărcată de tensiuni. Consiliul de Securitate a programat chiar în cursul zilei de ieri o reuniune de urgență.

China, cel mai apropiat aliat al Phenianului, a catalogat testul drept „o sfidare” la adresa comunității internaționale și a îndemnat regimul comunist nord-coreean să se abțină de la gesturi care pot amplifica tensiunea. Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că țara sa consideră testul nuclear drept o amenințare directă la adresa Japoniei, care este decisă „să răspundă ferm” provocării.

Alte state, însă, au tratat cu mai mare prudență evenimentul. Casa Albă a declarat că nu poate confirma testul coreean, dar că urmărește situația cu atenție. Coreea de Sud s-a arătat încă și mai sceptică față de informațiile furnizate de Phenian.

Al Treilea Kim: un Semizeu altoit cu James Bond

Mâine, 8 ianuarie, este ziua lui. Doar că nimeni nu poate spune cu siguranță câți ani împlinește. Unii zic că s-a născut în 1982, alții, în 1983, alții, în 1984. Propaganda oficială a Phenianului a stabilit însă că liderul actual, Kim Jong-un, s-a născut în 1982. Din rațiuni de simbolistică numerologică, explică Mark Bowden, unul dintre experții în biografia junelui dictator.

Bunicul său, Kim Ir Sen, zeul fondator al Coreei comuniste, s-a născut în 1912. Fiul acestuia, Kim Jong Il, s-a născut oficial în 1942. În realitate, s-a născut în 1941, dar propaganda, sensibilă la semnificațiile numerologice, a considerat că 1942 se potrivește mai bine cu 1912. Devine deci logic că pentru Kim al III-lea, 1982 era anul de naștere ideal.


FOTO: Propaganda comunistă îl transformă pe Kim într-o divinitate pogorâtă pe pământBrian Myers, profesor la Universitatea Dongseo din Seul, dezvăluie în cartea sa „The Cleanest Race” cum comunismul din Coreea de Nord se bazează pe ideea superiorității rasiale coreene și cum istoria a fost modificată pentru a fi pusă în concordanță cu vechile legende despre fondarea țării.

Despre Kim Ir Sen, descendent în realitate dintr-o familie de pastori protestanți, propaganda de la Phenian învață că ar fi urmașul pe linie directă al lui Tangun, fondatorul mitic al Coreei.

Fiul său, Kim Jong Il, se pare că s-a născut în Rusia, unde părinții lui s-au refugiat de ocupanții japonezi, însă istoria oficială afirmă că s-a născut pe Muntele mitic Paektu, un vulcan la frontiera cu China și unde, în urmă cu 5000 de ani, tatăl lui Tangun s-ar fi pogorât din Ceruri.

Pentru Al Treilea Kim, background-ul mitic al bunicului și tatălui său ar fi fost suficient, însă propaganda de la Phenian nu s-a lăsat pe tânjală și a produs mitul potrivit. Astfel, despre el se spune că ar fi absorbit ca un burete învățătura despre cele mai moderne tehnologii occidentale în timpul studiilor sale în străinătate.

Tânărul Kim este prezentat ca un geniu militar precoce, care pilotează elicoptere, conduce tancuri și manipulează cele mai sofisticate sisteme de arme. Într-o recentă înregistrare video, liderul de la Phenian era arătat la manșa unui avion Antonov AN- 148, făcându- se că îl pilotează.

Comedia a fost demontată cu toate argumentele tehnice de Gérard Arnoux, fost pilot de cursă lungă la Air France „O regie grotescă”, a comentat acesta.

Ce diferență este între A și H?

Bomba A (atomică) se bazează pe principiul fisiunii nucleare: un neutron se ciocnește cu un atom instabil de plutoniu sau de uraniu, care explodează în doi atomi. Fenomenul produce energie, radiații și noi neutroni, care, la rândul lor, pot detona alți atomi instabili, provocând o reacție în lanț. Bombele de la Hiroshima și Nagasaki au fost construite folosind această tehnologie.

Bomba H (cu hidrogen) a fost concepută și testată în timpul Războiului Rece. Ea se bazează pe fuziunea nucleară: doi atomi ușori de hidrogen sunt apropiați suficient de mult pentru a fuziona, rezultând un nucleu instabil, care, încercând să-și regăsească stabilitatea, produce o energie uriașă, incomparabil mai mare decât la fisiune. Procesul necesită o temperatură foarte mare, de milioane de grade. Pentru a o atinge, bomba H folosește cel puțin două etape: prima declanșează fisiunea, ridică temperatura, și permite astfel declanșarea fuziunii.

Bomba H sau termonucleară este de cel puțin 1000 de ori mai puternică decât bomba A, însă tehnologia fabricării sale este mult mai greu de stăpânit. Prima bombă H, testată în 1952 de SUA, a emis o energie echivalentă cu cea a 10 megatone de TNT, de 1000 de ori mai mare decât cea de la Hiroshima.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate