DW: Se pregătește Kim să invadeze Coreea de Sud?

DW: Se pregătește Kim să invadeze Coreea de Sud?

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ar putea să urmărească o "reunificare" a peninsulei printr-o invazie a Coreei de Sud, avertizează diverși experți din SUA. Un nou izolaționism american l-ar ajuta, notează DW într-un editorial în care analizează situaţia Coreei de Nord şi dacă Kim Jong Un vrea sau nu vrea cu adevărat un război.

"(...)Thomas Wright, expert în domeniul securității la Brookings Institution de la Washington, consideră că ambițiile lui Kim sunt mai mari decât simpla supraviețuire: "E tânăr și se așteaptă să mai fie la putere vreo 40 de ani. Pare să creadă că rachetele cu rază lungă de acțiune vor schimba fundamental echilibrul puterii din regiune, obligându-i pe americani să se retragă din Coreea de Sud." Wright avertizează că acest scenariu ar putea să devină realitate".

Coreea de Nord are posibilitatea de a invada Coreea de Sud chiar și fără arme nucleare, a explicat Hill: "Dacă luăm în considerare armele lor chimice și biologice și faptul că aproximativ 14.000 de piese de artilerie sunt îndreptate direct spre populația civilă sud-coreeană, armata nord-coreeană pare pregătită pentru un atac".

Izolarea Statelor Unite

Ne puteți urmări și pe Google News

"Propunerea Chinei și a Rusiei ca SUA și Coreea de Sud să pună capăt exercițiilor militare din regiune pentru a determina Pheninanul să-și îngehețe, în schimb, programul nuclear pentru a începe negocierile, a fost respinsă și calificată ca "obraznică" de către ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley. Și președintele Donald Trump e în continuare alături de aliații sud-coreeni și japonezi.

Cu toate acestea, Kim Jong Un a auzit probabil și alte opinii din partea americanilor. Fostul consilier prezidențial Steve Bannon s-a pronunțat într-un interviu pentru revista The American Prospect în favoarea unei retrageri a celor aproape 30.000 de militari americani din Coreea de Sud, în cazul în care Coreea de Nord își îngheață programul nuclear și permite inspecții", mai scrie Christoph Hasselbach  pentru DW, aici.