Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Keno Verseck, jurnalist german la Der Spiegel, autorul articolului despre Klaus Iohannis: „Euforia din noaptea alegerii lui Iohannis nu mai există”

Keno Verseck, jurnalist german
Autor: | | 9 Comentarii | 4520 Vizualizari

Jurnalistul Keno Verseck, autorul articolului „Rumaniens Staatschef, Iohannis: Der Dilettant”, publicat pe site-ul spiegel.de, parte a publicațiilor Der Spiegel, a acordat un interviu pentru Evenimentul zilei. Verseck a fost atacat dur în ultimele zile de către Antena 3 și Realitatea Tv, care l-au acuzat că este „băsist” și l-ar fi „linșat” pe șeful statului român.

- EVZ: De ce s-a schimbat atât de dramatic opinia dumneavostră despre președintele Klaus Iohannis?

- Keno Verseck: Nu este vorba neapărat de optica mea, și nu s-a schimbat atât de dramatic pe cât pare. Am urmărit acțiunile politice ale lui Iohannis și am sesizat în România foarte multe nemulțumiri, încă din start. De exemplu, când s-a pus problema numirii consilierilor prezidențiali, societatea civilă i-a scris în legătură cu numirea șefului cancelariei. Iohannis nu a răspuns.

Au venit apoi multe alte nemulțumiri, din partea unor comentatori, publiciști, intelectuali, activiști ai societății civile, care l-au criticat pe președinte. Deci, nu este vorba de optica mea.

Am considerat că retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui László Tökés e un prilej să fac un sumar a ceea ce a făcut Klaus Iohannis în ultimele 15 luni și a nemulțumirilor față de el.

Per ansamblu: Față de noaptea în care Iohannis a câștigat, euforia nu mai există.

„N-am fost plătit de Traian Băsescu”

- Susținătorii lui Iohannis vă acuză că ați fost plătit de ICR, pe vremea în care Traian Băsescu era președinte, aceasta fiind cauza atacului împotriva actualului președinte...

- La un moment dat, la Berlin, am participat la o conferință a ICR în colaborare cu Academia Europeană Berlin, a fost vorba despre „Religie şi societate în România”, am făcut o prezentare și am moderat dezbaterea. A fost o muncă pe care am prestat-o, este absolut normal să fii plătit. Nu are nici o legătură cu Traian Băsescu. În Germania, foarte des, ziariști care sunt experți în anumite domenii sunt invitați să modereze astfel de dezbateri, foarte des sunt plătiți, și cât timp o instituție sau o fundație se încadrează în spectrul valorilor democratic-umaniste, nu văd nici o problemă.

În 2012, când am scris despre încercarea USL de a-l îndepărta pe Traian Băsescu, anumiți inși de la Cotidianul au scris aceste mizerii. N-am fost, nu sunt și nu voi fi plătit de Traian Băsescu. Ba, am și scris foarte critic despre el. Recent, spre exemplu, am menționat declarațiile sale xenofobe și șovine față de refugiați. Deci, am fost plătit doar de redacțiile în care am lucrat și niciodată nu mi-a spus cineva ce să scriu, și niciodată nu am fost cenzurat. Este o aberație totală ce mi se reproșează. Pentru o parte a presei române este de neconceput ca un ziarist să aibă principii, valori, o deontologie.

Tökés n-a cerut protectorat

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate