Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Keno Verseck, jurnalist german la Der Spiegel, autorul articolului despre Klaus Iohannis: „Euforia din noaptea alegerii lui Iohannis nu mai există”

Keno Verseck, jurnalist german
Autor: | | 9 Comentarii | 4505 Vizualizari

Jurnalistul Keno Verseck, autorul articolului „Rumaniens Staatschef, Iohannis: Der Dilettant”, publicat pe site-ul spiegel.de, parte a publicațiilor Der Spiegel, a acordat un interviu pentru Evenimentul zilei. Verseck a fost atacat dur în ultimele zile de către Antena 3 și Realitatea Tv, care l-au acuzat că este „băsist” și l-ar fi „linșat” pe șeful statului român.

- EVZ: De ce s-a schimbat atât de dramatic opinia dumneavostră despre președintele Klaus Iohannis?

- Keno Verseck: Nu este vorba neapărat de optica mea, și nu s-a schimbat atât de dramatic pe cât pare. Am urmărit acțiunile politice ale lui Iohannis și am sesizat în România foarte multe nemulțumiri, încă din start. De exemplu, când s-a pus problema numirii consilierilor prezidențiali, societatea civilă i-a scris în legătură cu numirea șefului cancelariei. Iohannis nu a răspuns.

Au venit apoi multe alte nemulțumiri, din partea unor comentatori, publiciști, intelectuali, activiști ai societății civile, care l-au criticat pe președinte. Deci, nu este vorba de optica mea.

Am considerat că retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui László Tökés e un prilej să fac un sumar a ceea ce a făcut Klaus Iohannis în ultimele 15 luni și a nemulțumirilor față de el.

Per ansamblu: Față de noaptea în care Iohannis a câștigat, euforia nu mai există.

„N-am fost plătit de Traian Băsescu”

- Susținătorii lui Iohannis vă acuză că ați fost plătit de ICR, pe vremea în care Traian Băsescu era președinte, aceasta fiind cauza atacului împotriva actualului președinte...

- La un moment dat, la Berlin, am participat la o conferință a ICR în colaborare cu Academia Europeană Berlin, a fost vorba despre „Religie şi societate în România”, am făcut o prezentare și am moderat dezbaterea. A fost o muncă pe care am prestat-o, este absolut normal să fii plătit. Nu are nici o legătură cu Traian Băsescu. În Germania, foarte des, ziariști care sunt experți în anumite domenii sunt invitați să modereze astfel de dezbateri, foarte des sunt plătiți, și cât timp o instituție sau o fundație se încadrează în spectrul valorilor democratic-umaniste, nu văd nici o problemă.

În 2012, când am scris despre încercarea USL de a-l îndepărta pe Traian Băsescu, anumiți inși de la Cotidianul au scris aceste mizerii. N-am fost, nu sunt și nu voi fi plătit de Traian Băsescu. Ba, am și scris foarte critic despre el. Recent, spre exemplu, am menționat declarațiile sale xenofobe și șovine față de refugiați. Deci, am fost plătit doar de redacțiile în care am lucrat și niciodată nu mi-a spus cineva ce să scriu, și niciodată nu am fost cenzurat. Este o aberație totală ce mi se reproșează. Pentru o parte a presei române este de neconceput ca un ziarist să aibă principii, valori, o deontologie.

Tökés n-a cerut protectorat

- Parlamentarul german Bernd Fabritius (CSU) scrie că sunteți lipsit de spirit critic față de declarațiile lui Tokes, apropiate de revizionismul celor de la Jobbik.

- Domnul Fabritius a scris că fac propagandă celor de la partidul de dreapta extremă maghiară Jobbik al cărui apropiat ar fi László Tökés. Este o aberație. În primul rând, am scris nenumărate articole împotriva partidului Jobbik și împotriva extremismului de dreapta. În al doilea rând, László Tökés s-a delimitat de acest partid și de fel și fel de declarații din partea dreptei extreme. László Tökés nu este un extremist. Din când în când face declarații controversate. Dar declarațiile sale sunt de cele mai multe ori greșit traduse sau răstălmăcite. Spre exemplu, László Tökés nu a cerut niciodată ca Transilvania să fie „protectorat maghiar”, ci a cerut ca Ungaria sa fie „putere protectoare” invocând exemplul Austriei în legătură cu Tirolul de Sud. El a cerut guvernelor României și Ungariei un for în care să discute situația minorităților, nu protectorat. După ce a izbucnit acest scandal în 2013, care a declanșat și procesul retragerii Ordinului „Steaua României“, el a declarat foarte clar și ferm că nu este vorba de schimbarea granițelor și a susținut integritatea teritorială a României. Vreau să amintesc că la începutul anilor 2000 au fost ședințe comune ale guvernelor din Ungaria și România cu multe proiecte și comisii mixte: manuale de istorie comune sau o comisie interguvernamentală care să discute chestiunea monumentelor s.a.m.d. Nu prea au fost rezultate, iar preocupările lui Tökés sunt în acest sens. Intorcându-mă la ce spune domnul Fabritius: Tökés nu doar că nu este apropiat de Jobbik, ba a avut diferențe de opinie substanțiale chiar și cu Viktor Orbán, anul trecut. O să discut personal cu domnul Fabritius și o sa-i spun că nu fac și nu am făcut „ziaristică la comandă“ cum scrie el și sper să-și retragă afirmația.

„Mă voi adresa CNA”

- Postul Antena 3 a avut o lungă dezbatere pe tema articolului din Der Spiegel și a susținut că l-ați linșat pe președintele Iohannis.

- Antena 3 nu m-a sunat și nu mi-a acordat nici un drept la replică. Mă voi adresa CNAului, demers susținut și de către SPIEGEL. Mă voi adresa CNA-ului și în ceea ce privește emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV: și de acolo nimeni nu m-a sunat, nimeni nu m-a contactat. Sunt uluit și șocat că o parte a presei din România se ocupă în așa fel de persoana mea. Nu eu sunt important. Sunt mii de subiecte importante. Mi se pare o aberație ca eu să fiu subiect. Evenimentul zilei a prezentat articolul într-un mod rezonabil, cu analize și comentarii critice. Oricum îi dau dreptate lui Ion Cristoiu, care a spus că acest articol, într-un mod ciudat, a fost ridicat la rangul sfintelor scripturi de vreme ce este doar un articol care putea să apară exact așa și în România.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate