Justiţia americană îl obligă pe Donald Trump să îşi democratizeze contul de Twitter

Justiţia americană îl obligă pe Donald Trump să îşi democratizeze contul de Twitter

Preşedintele american Donald Trump a primit miercuri o lovitură judiciară în legătură cu instrumentul său de comunicare favorit: o judecătoare federală a decis că el nu-şi mai poate bloca criticii pe reţeaua de socializare Twitter

Decizia judecătoarei newyorkeze Naomi Reice Buchwald este una importantă, cu atât mai mult cu cât Trump prezintă deseori Twitter ca fiind singura sa armă în faţa unei pseudo-coaliţii de instituţii media care i-ar fi ostile.

Posibilitatea de a reacţiona la frecventele postări pe Twitter ale preşedintelui, prin comentarii, se înscrie în exerciţiul libertăţii de expresie protejat de Primul Amendament al Constituţiei, se arată în textul deciziei.

Cu alte cuvinte, Trump nu are dreptul, potrivit judecătoarei, să îşi împiedice criticii să se aboneze la contul său personal de Twitter, @realDonaldTrump, urmărit de 52 de milioane de alte conturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat de AFP, Departamentul american de Justiţie, ai cărui avocaţi asigură deseori apărarea preşedintelui, a transmis că "dezaprobă într-un mod respectuos" decizia judecătoarei.

Acest dosar a apărut în urma unei plângeri depuse de Knight Institute, o organizaţie de apărare a libertăţii de expresie aparţinând Universităţii Columbia, în numele a şapte persoane 'blocate' de Trump.

Printre ele se numără un actor newyorkez, un profesor de sociologie de la Maryland, un poliţist texan şi o cântăreaţă din Seattle.

Blocarea le împiedică să vadă postările aproape zilnice de pe Twitter ale preşedintelui şi să răspundă la ele direct.