Editura Evenimentul si Capital

Jurnalul nefardat al celor 200 de cărți esențiale ale românilor

Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române
Autor: | | 1 Comentarii | 2070 Vizualizari

Academia Română celebrează astăzi unul dintre cele mai importante demersuri editoriale din ultimii 30 de ani: apariția volumului cu numărul 200 din seria „Opere fundamentale”

Inițiață în urmă cu 18 ani de academicianul Eugen Simion, seria „Opere fundamentale” are o poveste aparte, care merită consemnată. „Ideea de a lansa o colecție de tip Pléiade în literatura română este mai veche.

Am discutat acest proiect, prima oară, cu Marin Preda, la Mogoșoaia, pe la sfârșitul anilor ’70. Cultura română - îi spuneam directorului «Cărții românești» - merită să aibă o asemenea colecție de două ori avantajoasă: o dată pentru că oferă cititorului un obiect estetic, a doua oară, pentru că strânge într-un volum sau mai multe opera integrală a autorului într-o ediție critică. Preda se arăta sceptic, nu cu ideea în sine, ci cu posibilitatea de a o realiza”, își amintește distinsul critic literar Eugen Simion.

Zece titluri pe un șervețel

Profesorul mai păstrează și astăzi un șervețel cu primele zece titluri pe care le notase, la repezeală, entuziasmat, în timpul discuției cu Marin Preda. Dispariției premature (mai 1980) a autorului „Moromeților” i-a urmat însă și estomparea acestei idei minunate... „A revenit, în forță, în 1999, când ministrul de atunci al Culturii, Ion Caramitru, a convocat o reuniune cu cei implicați în sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Mulți oameni, multe propuneri. Cele mai multe dintre ele, efemere. Mi-a revenit atunci în minte vechiul proiect, abandonat odată cu moartea lui Preda... Puteam începe cu poezia lui Eminescu”, mărturisește Eugen Simion.

Așa s-a și întâmplat. La 15 ianuarie 2000, apăreau, așadar, primele trei volume din Eminescu, cuprinzând poezia, proza și o parte din publicistica sa. „Colecția de «Opere fundamentale » debuta bine, cu 5.000 de exemplare trase succesiv”, rememorează Simion.

Francezii au ajuns la volumul 637

După mai puțin de doi ani însă, odată cu schimbările politice intervenite la Ministerul Culturii, finanțarea acestui grandios proiect cultural a fost stopată. „A fost dificil, dar n-am renunțat. Ne-am descurcat cum am putut. Așa au apărut Caragiale, Creangă, Arghezi, Ion Barbu, Bacovia. Planul, ambițios, are în vedere tot spațiul culturii române, de la origini până în prezent”, explică, în continuare, Eugen Simion.

Determinarea acestui om de litere, care n-a ezitat să apeleze inclusiv la oameni înstăriți, iubitori de cultură, pentru a duce mai departe acest vis splendid, a dat roade. Au văzut astfel lumina tiparului operele lui Blaga, Maiorescu, Mihail Sebastian, Hașdeu, Slavici, Goga etc.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X