Jurnalistul Alex Dima a refuzat o mită de 100.000 de euro

Jurnalistul Alex Dima a refuzat o mită de 100.000 de euro

Reporterul Pro TV a vorbit pentru EVZ despre cum se vede România între ameninţări şi mită, dar şi despre cum poţi lupta cu corupţia.

Nu ştiu dacă e greu. Mie îmi place foarte mult ce fac. Trăim într-o ţară ofertantă în subiecte. Dar trebuie să alegi un subiect care să aibă succes. Apoi trebuie să reuşeşti să-i faci pe oameni să vorbească", îşi începe Alex Dima destăinuirea.

După opt sezoane la "România, te iubesc!", reporterul Pro TV poate spune că le-a încercat pe toate. I-a căutat pe cei vinovaţi de defrişarea pădurilor, a încercat să afle cine este responsabil de lipsa autostrăzilor în România şi a mers kilometri în şir prin zăpadă pentru a ajunge la oameni care au stat izolaţi 10 zile. Într-un interviu pentru EVZ, jurnalistul a încercat să explice ce înseamnă curajul şi care sunt problemele de care s-a lovit. EVZ: Care a fost cel mai dificil subiect pentru tine? Alex Dima: Au fost două: autostrada şi pădurile, pentru că oamenii nu vor să vorbească despre asta. Sunt foarte mulţi bani în joc, foarte multă influenţă politică, şi se tem. Regii asfaltului n-au vrut să vorbească, nici patronii, pentru că mâine nu mai primesc contracte. Vorbim de contracte de zeci şi sute de milioane de euro. La ministere, foarte greu ţi se răspunde la întrebări. Au început de ceva vreme să fugă de noi. Preferă să-i dăm pe post că nu vor să vorbească.

A vrut cineva să te mituiască? Da. Eram într-o zonă prin Vrancea, e vorba de subiectul pădurilor. Respectivii cred că se ocupau cu asta. Cumpărau oameni. Pe acolo vin des controale, care pleacă cu bani. Ştiam că un control de la Bucureşti primeşte câteva mii de euro. Anul trecut, eram în aceeaşi zonă cu echipa de control. Noi pe o parte a muntelui, ei - pe cealaltă. Era o perioadă a anului în care se topea zăpada.

Ne puteți urmări și pe Google News

După câteva zile ne-am întâlnit. Noi aveam noroi până şi în urechi. Ei erau îmbrăcaţi ca la un dineu oficial. Revenind la cei care oferă mită. Încep ca într-un joc: "Dacă eu aş pune acum pe masă o sumă...". Am zis nu... şi tot continua jocul acesta... şi tot ridica suma. Ajunsese la un moment dat chiar să pună 100.000 de euro. Asta nu înseamnă că el chiar îmi punea banii aceştia în geantă. Era un joc pe care probabil îl făcea cu toţi cei care veneau pe acolo. Nu cred că dădea chiar 100.000.

I-am spus: "Eu, dacă aş primi de undeva o sumă de bani ca să nu spun ceva, n-aş mai putea să mă uit în oglindă". LIDERI 

"România, te iubesc!" a fost lider de audienţă la fiecare ediţie. Cazurile prezentate la Pro TV sunt cutremurătoare

Şi cel de-al VIII-lea sezon al emisiunii de anchete jurnalistice a debutat la Pro TV ca lider de audienţă. Reportajul "România sub zăpadă", realizat de Alex Dima, cât şi cel cu afacerile din sistemul de sănătate românesc, realizat de Rareş Năstase au fost lidere de audienţă. EVZ: De ce merită să rişti? Alex Dima: Pentru că este o problemă de atitudine. Trebuie să luăm atitudine. Pentru că, dacă tot stăm pe marginea terenului şi ne uităm la ei şi plângem că vai ce se întâmplă şi n-avem curajul să luăm ati­tudine, suntem pierduţi. Cred că e datoria noastră, a fiecăruia, să ajungă să-i spună celui care scuipă pe stradă: «Nu mai face asta, pentru că vine copilul meu şi pune mâna». Trebuie să ai curajul să-i spui omului de la lucruri minore, până la tăiatul pădurilor. În toate materialele mele am oferit şi soluţii, pentru că vorbesc cu oameni care ştiu ce este de făcut. Am arătat clar ce legi nu merg, unde să se schimbe, ce să se schimbe. Chiar acum am primit un sms: la Parlament se discută noul Cod Silvic. Reacţie la reportajul tău? Au fost unele imediate. Au fost trimise cohorte de controale prin păduri. A fost şi o conferinţă de presă cu ministrul de la Mediu şi de la Interne. S-a lăsat cu peste 3.000 de dosare penale. Dintre care peste 1.000 au fost încheiate şi tot atâtea au primit NUP. Pentru unii dintre oamenii care trăiesc acolo e o datorie să apere pădurea, cu toate că au salarii de mizerie şi sunt şi ameninţaţi. Am discutat cu ei. Pun în ba­lan­ţă familia, copiii. Cât să reziste? Şi nici n-ai lege pentru infractori. Ameninţările sunt groaznice. I-au transmis mamei unui pădurar că, dacă fiul ei se mai ţine de capul celor care taie copacii, "o să-i punem maţele copilului tău în copac". Unei femei de 70 de ani să-i spui aşa ceva... CE URMEAZĂ

Despre febra celulelor stem

Duminică, 11 martie, de la ora 18.00, la Pro TV, Paula Herlo prezintă un reportaj despre febra care a cuprins românii: recoltarea de celule stem. "Suntem de trei ori mai mulţi decât media europeană. Unii fac împrumuturi la bănci pentru a stoca celulele stem prelevate din sângele ombilical, însă puţini sunt cei care ştiu la ce folosesc", a spus ea. Specialiştii mai spun şi că şansele ca ele să fie utilizate într-o viaţă de om sunt de 0,001%. În aceeaşi ediţie, corespondentul Ştirilor Pro TV, Rareş Năstase, arată cum din ţară sunt scoase ilegal fosile, obiecte primitive, oseminte ale unor oameni preistorici, schelete de urs şi leu de peşteră, dar şi ouă de dinozaur pitic, unice în Europa. 2 milioane de telespectatori la nivelul ţării a obţinut cea mai recentă ediţie a emisiunii, în minutul de aur. Ratingul a atins 11 puncte, iar cota de piaţă a fost 22,6%