Editura Evenimentul si Capital

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. ANALIZĂ EVZ: Jurnaliștii vor confruntări televizate între Victor Ponta și Klaus Iohannis

Electoratul inca asteaptă să afle dacă, înainte de turul doi de scrutin, va exista o dezbatere între Klaus Iohannis și Victor Ponta
Autor: | | 102 Comentarii | 1995 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a întrebat cei mai importanți realizatori de talk-show-uri din România cum văd organizarea și formatul confruntării dintre cei doi candidați intrați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Staff-urile de campanie ale celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, s-au întâlnit, ieri, la sediul central al PNL, pentru a discuta pe tema organizării unor dezbateri televizate la care să participe cei doi politicieni. După aproape o oră de discuţii, negocierile s-au încheiat, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord.

Potrivit secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, ACL nu a fost de acord cu patru dezbateri televizate, varianta propusă de PSD, solicitând organizarea unei singure confruntări.


EŞEC în negocierile pentru confruntarea Ponta-Iohannis. Dragnea: "Iohannis nu vrea să participe la patru dezbateri". PLUS reacția candidatului ACL


De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că reprezentanții PSD nu au vrut să negocieze, dar că se va găsi o formulă ca să existe o dezbatere Ponta-Iohannis. Victor Ponta l-a invitat pe Klaus Iohannis la emisiunile televizate la care va participa, luni, marţi, miercuri şi joi, la România TV, Realitatea TV, B1 şi Antena 3. În replică, Iohannis a spus că „este absolută nevoie ca această dezbatere să aibă loc undeva unde toată media are acces în mod egal”.

Pentru că spectacolul mediatic ține de fapt de televiziuni, nu de politicieni, „Evenimentul zilei” ” a întrebat cei mai importanți realizatori de talk-show-uri din România cum văd confruntările dintre cei doi candidați intrați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Vă prezentăm răspunsurile lor la cele două întrebări formulate de EVZ:

1. Doriți ca dezbaterea Ponta-Iohannis să aibă loc la televiziunile la care lucrați sau întrun cadru în care să aibă acces toate mijloacele de informare în masă (televiziuni, presa scrisă și online, radiouri). Argumentați opțiunea.

2. Câte confruntări televizate ar trebui să aibă loc între cei doi candidați la Președinție?

Ion Cristoiu (Realitatea TV): „Confruntarea, un spectacol mediatic și nu electoral”

1.Scandalul numit al «confruntărilor televizate» a fost acaparat de politicieni fără a se ține cont că ultimul cuvânt îl au televiziunile, cele care trebuie să transmită dezbaterea sau aceste dezbateri. În perioada post-decembristă ( cu excepția celei din 2000) au fost spectacole mediatice, nu electorale. În consecință, organizarea unei dezbateri sau a mai multora trebuie să țină cont de regulile spectacolului de televiziune. Publicul se va uita la un show și nu la o dezbatere academică.

2.După părerea mea, având în vedere că aceste confruntări sunt mai mult simbolice decât reale, trebuie să aibă loc o singură confruntare beneficiind de o agitație premergătoare, astfel încât această confruntare să fie un eveniment politico-mediatic de excepție.

Patru confruntări reduc din amploarea și solemnitatea unei singure confruntări. Cei care pledează pentru o confruntare la Universitatea de Vest sau la Academie habar n-au de spectacolul de televiziune. Admitem că ar avea loc o confruntare la Universitatea de Vest, cine va fi moderatorul, rectorul universității? Ce pune la dispoziție universitatea: sala sau profesorii care vor pune întrebări? După părerea mea, confruntarea trebuie organizată de TVR, singura televiziune din România care dispune de toate mijloacele spectacolului TV de amploare. Modelul ar putea fi cel din 2009, de la primul tur, care a constat în invitarea unor vedete din presă care au pus întrebări invitaților, spectacol moderat de un om de la televiziunea publică.

Propun, așadar, organizarea unei confruntări la TVR cu participare de la fiecare televiziune de știri a moderatorilor care fac emisiuni în primetime, care să pună întrebări, pe rând, celor doi candidați, eventual, două. La fiecare întrebare, răspunde candidatul, este întrebat ziaristul ce părere are despre răspuns, apoi contracandidatul ce părere are. Totul sub conducerea unui moderator de la TVR.

Cătălin Prisăcariu (B1 TV): „Dezbatere cu toată presa și tabere de susținători”

1. Optez pentru o dezbatere la care să aibă acces toată presa, dar și tabere de susținători (pe modelul dezbaterii Geoană - Băsescu din 2009). Este o opțiune care nu discriminează nici o instituție media, mai ales în climatul presei extrem de partizane din România.

Nu înțeleg, de pildă, de ce premierul României a exclus televiziunea publică de pe lista celor „patru televiziuni de știri”, așa cum nu înțeleg de ce același premier a stabilit că există doar „patru televiziuni de știri”.

2. E nevoie de minimum o dezbatere între cei doi, în care să se abordeze mai toate temele importante, dar foarte sintetic, evident. Realist vorbind, cred că nu putem spera la mai mult. Ideal, însă, ar fi fost să avem două-trei dezbateri între primul și al doilea tur, astfel încât timpul alocat fiecărui candidat pentru a dezvolta temele propuse să fie rezonabil.

Răzvan Dumitrescu (Antena 3): „Propun soluția adoptată în SUA”

1. Eu propun adoptarea soluției din Statele Unite ale Americii. Acolo, republicanii și democrații au înființat o firmă privată, cu acționariat 50-50 la sută. Aceasta efectuează un sondaj printre realizatorii de talk-show-uri cei mai importanți și decide cine e cel mai bun să modereze confruntarea, în ce format, unde, când etc. Desigur, în SUA e mai simplu, pentru că sistemul politic este bipolar. Putem înființa și noi o asociație non-profit, în care reprezentarea să fie stabilită în funcție de ponderea parlamentară.

2. Îmi este indiferent dacă va fi o singură confruntare Ponta-Iohannis ( mai lungă, pentru că o oră e insuficientă), sau mai multe, la mai multe televiziuni. Important este să aibă loc, pentru că am senzația că nu va avea.

Sorina Matei (B1 TV): „Confruntare pe teren neutru, nu la televiziuni”

1. Dezbaterea trebuie să fie pe teren neutru, nu trebuie implicate televiziunile.

2. O singură dezbatare, ca în 2009, cu un moderator neutru.

Rareș Bogdan (Realitatea TV): „Patru dezbateri sunt prea multe”

1. Sigur că aş dori să moderez o dezbatere, întrei cei doi candidaţi, la Realitatea TV, dar nu am nicio problemă dacă ea s-ar desfăşura într- un cadru informal. Mi-ar face mare plăcere dacă dezbaterile s-ar desfășura la cele patru mari universități din România: Universitatea București, Universitatea „Cuza” din Iași, „Babeș-Bolyai” din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara. O altă variantă este în aula Bibliotecii Centrale Universitare. În nici un caz la Parlament! De ce nu? Pentru că are o imagine dezastruoasă, are cea mai redusă cotă de încredere dintre instituţiile statului. În sfârşit, ar fi o soluţie ca Ponta să aleagă o televiziune, Iohannis alta.

2. Poate că patru dezbateri sunt prea multe, exceptând cazul în care s-ar desfăşura la cele patru universităţi. Cred că două sau trei ar fi suficiente.

Cosmin Prelipceanu (Digi 24 TV): „Poate fi într-un teatru, poate fi și afară”

1. Nu numai că ne dorim să găzduim o dezbatere electorală între cei doi candidați, dar am trimis invitații staffurilor de campanie încă înainte de primul tur al alegerilor, invitații pe care le-am reînnoit după primul tur al scrutinului. Nu excludem posibilitatea de a găzdui această confruntare în alt spațiu decât în studiourile noastre. Poate fi oriunde, într-o universitate, în orice spațiu care este relevant pentru dezbaterea de idei, cu condiția ca Digi 24 să fie organizatorul, să fie cu moderatori și întrebări Digi 24. Poate fi într-un teatru, poate fi și afară. Noi avem posibilități tehnice și imaginație. Important este ca actul jurnalistic să fie asigurat de Digi 24.

2. Eu cred că alegătorii au mare nevoie de cel puțin o dezbatere între cei doi candidați. Acum depinde de strategia politicienilor, este treaba lor ce decizie vor lua. Dacă vom asista la premiera de a nu avea nicio confruntare electorală asta ne arată că susținătorii politicienilor nu vor să asculte decât partituri solo, nu un concert.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

Vanghelie: Tudose e prizonier!

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

Tudose se ține de surprize prin Ardeal

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

PNL plânge după Klaus Iohannis

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate