JURNAL DE CAMPANIE: Udrea atenţionează că ar fi dezastruos dacă în turul doi ar intra Ponta şi Iohannis; Klaus Iohannis, de la România lucrului bine făcut la România ideilor plagiate; Ponta se laudă cu reducerea CAS
- Observator
- 1 octombrie 2014, 13:05
După gafele comise la începutul săptămânii, Klaus Iohannis a fugit de presă şi se plimbă prin teritoriu. În programul său electoral apar o serie de elemente care par preluate din viziunea lui Victor Ponta, iar o serie de calcule privind propunerile economice ale candidatului ACL arată că acestea ar produce o gaură de 6,4 miliarde de euro la bugetul de stat. Elena Udrea a declarat că dacă, prin absurd, în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Victor Ponta şi Klaus Iohannis, un astfel de scenariu nu implică transferul automat al voturilor şi electoratului său către candidatul ACL. Ziua de 1 octombrie anunţă noi laude pe care Ponta le va aduce în favoarea reducerii CAS şi a amânării calendarului de liberalizare a preţului la gazele naturale – două dintre temele economice şi sociale pe care candidatul PSD a marşat în ultima perioadă.
Klaus Iohannis – copy-paste după programul lui Ponta? Vrea şi ACL-istul „Marea Unire” şi o „Românie Puternică”. Klaus Iohannis a preluat mai multe idei și sintagme care seamănă izbitor de mult cu cele lansate, cu o săptămână în urmă, de Victor Ponta în propriul său program prezidenţial. Săvârşirea „Marii Uniri” sub viitorul mandat prezidenţial şi „Lucrul bine făcut înseamnă o Românie puternică” sunt formulările existente în programul lui Iohannis, în contextul în care proiectul de preşedinte lansat săptămâna trecută de Victor Ponta se intitulează chiar „Marea unire a românilor”, iar „România Puternică” este un slogan folosit de Ponta şi PSD atât la europarlamentarele din acest an, cât şi în campania actuala a lui Victor Ponta.
Pe fond, problema cea mai mare a programului prezentat de Iohannis ţine de nesustenabilitatea multor măsuri, care ar produce, conform unor analize de impact, o gaură în bugetul de stat de aproximativ 6,4 miliarde de euro. Comparând viziunea lansată luni cu propunerile economice prezentate de Iohannis şi PNL în urmă cu 4 luni, rezultă de asemenea că primarul din Sibiu s-a răzgândit semnificativ pe multe dintre puncte.
Noi tensiuni stau să se işte între taberele din PNL, în contextul în care ultimele zile au adus o serie de înţepături între fostul lider PNL, Crin Antonescu, şi candidatul actual al ACL, Klaus Iohannis. Antonescu a declarat că nu este de acord cu campania lui Klaus Iohannis şi, prin urmare, nu dorește să își asume această campanie şi nu îl va susţine pe Iohannis în cursa pentru prezidenţiale.
Elena Udrea trage semnalul de alarmă – ar fi dezastru un tur 2 cu Ponta vs. Iohannis! „Ar fi dezastruos dacă în turul doi ar fi Ponta cu Iohannis. Aştept de la domnul Iohannis să ne spună cum vede el ţara asta pe mai departe. Dânsul cred că mai bine face când tace”, a fost mesajul transmis de Elena Udrea, candidata PMP făcând aluzie şi la seria de gafe care l-a făcut celebru pe Iohannis în ultimele zile. Udrea a continuat, susţinând că: „Dacă (n.r. Klaus Iohannis) nu va reveni să ne spună un regret, ceva, pentru că a participat la lovitura de stat din 2012”, atunci electoratul său nu va merge automat să îl voteze.
Preşedinta PMP a exclus, din start, opţiunea Victor Ponta: „Pe Victor Ponta categoric nu, ca sa nu avem dubii!”, exprimând totodată speranţa că în perioada campaniei va convinge suficient de mulţi români, astfel încât să fie ea cea care îl va confrunta pe Ponta în 16 noiembrie.
La început de octombrie, Ponta vrea să reaminteasca electoratului reducerea CAS şi stoparea creşterii de preţuri la gaze. După ce a insistat, timp de o săptămână, pe mesaje de politică regională şi externă, 1 octombrie marchează ziua în care Ponta revine cu discursul în zona economică şi socială (si, fie vorba intre noi, e cam singurul care o face). Este de aşteptat ca în perioada următoare premierul şi candidatul la prezidenţiale să insiste pe promovarea măsurii reducerii CAS, care intră în vigoare de astăzi, cu scopul de a-şi apropia o parte din electoratul tradiţional al dreptei. De asemenea, Ponta insistă în comunicare şi pe promovarea prelungirii calendarului de liberalizare a preţului la gaze, o măsură cu un impact semnificativ cu precădere în rândul votanţilor de stânga.
În prima parte a zilei de ieri, numele lui Victor Ponta a început să fie legat de dosarul licenţelor Microsoft, desi DNA nu a confirmat deloc acest lucru in nici un moment (seamana foarte mult acest caz cu cel al Codrutei Kovesi, acuzata de Bercea Mondialu, de dupa gratii, de implicare in cazul sau). Ponta a subliniat într-o emisiune TV că el este cel care a sesizat primele nereguli către autorităţi pe dosarul licenţelor Microsoft, că nu este „masochist”, reclamând o speţă în care ar fi fost la rândul său implicat, dar şi că nu a avut în atribuţii ceva legat de contracte, din martie 2004 nemaifiind angajat la Corpul de Control al Guvernului.