JURNAL DE CAMPANIE: Primele ore ale campaniei electorale!

JURNAL DE CAMPANIE: Primele ore ale campaniei electorale!

Udrea lansează un apel online; Iohannis şi-a dat seama de principala vulnerabilitate – tema legată de copii; Ponta, de la Academia Română, în subsolul minelor din Gorj. Campania electorală a început, oficial, astăzi. Neoficial, majoritatea candidaţilor şi-au prezentat încă de acum câteva săptămâni principalele programe, mesaje şi linii de comunicare pe care vor miza în aceste alegeri.

Bătălia se dă între „Marea unire a românilor” promovată de Ponta, „România lucrului bine făcut” promisă de Iohannis, „România frumoasă” din viziunea Elenei Udrea, „România, a şaptea putere a Europei” a lui Tăriceanu sau „Decalogul” Monicăi Macovei. Pe străzi încep să apară materialele de campanie ale candidaţilor. În Capitală, cea mai „harnică” echipă pare a fi cea a lui Victor Ponta, diverse materiale care îl înfăţişează pe candidatul PSD fiind deja vizibile pe principalele bulevarde ale Bucureştiului.

Elena Udrea a lansat un apel la începutul campaniei. Candidata PMP a fost prima care a marcat, în mediul online, startul campaniei electorale. „A început campania electorală pentru prezidenţiale. Vă îndemn pe toţi să le ascultaţi propunerile tuturor candidaţilor la Preşedinţie şi apoi să-l alegeţi pe cel mai bine pregătit dintre ei. Adică, pe cea mai bună: pe mine!”, a fost mesajul postat pe contul de Facebook al Elenei Udrea pentru a marca startul campaniei.

Ieri, preşedinta PMP şi-a lansat viziunea prezidenţială, „România frumoasă”, într-o hală a fostei Uzine Republica din Bucureşti. Simbolistica acestei lansări, a declarat Udrea, este dublă: scoate în evidenţă necesitatea unui proiect de reindustrializare a României, fiind totodată şi un angajament pe care candidata PMP îl ia, aceasta subliniind că „România nu va mai fi furată şi vândută pe bucăţi aşa cum s-a întâmplat în guvernarea PSD şi cum s-ar ajunge dacă Victor Ponta ar deveni, Doamne fereşte!, preşedintele României”.

Klaus Iohannis – lansare populară sau populistă? Iohannis şi-a început campania electorală la Sibiu, unde a inaugurat un loc de joacă pentru copii, într-un cartier mărginaş al oraşului. Faptul că Iohannis a ales Sibiul pentru promovarea primei acţiuni din această campanie poate avea legătură cu tema copiilor, un adevărat „Călcâi al lui Ahile” pentru candidatul ACL. Declaraţiile din trecut ale lui Iohannis, în care acesta a punctat că în timp ce unii aleg să investească în educaţia copiilor, el a investit în imobile, pentru că nu are copii, au adus în prim-plan scandalurile de la începutul anilor ’90 în care a fost implicat creştin-liberalul.

Iohannis s-a folosit de funcţia oficială pe care o ocupă, cea de primar al Sibiului, pentru a puncta în faţa electoratului. În a doua parte a zilei, candidatul ACL îşi va lansa, chiar în holul Primăriei Sibiu, cartea „Pas cu pas”. Una dintre liniile pe care acesta marşează în apariţiile publice ţine de promovarea activităţilor sale administrative, Iohannis încercând astfel să compenseze lipsa de expertiză pe teme de politică externă sau politici economice şi sociale.

Victor Ponta, de la un seminar al Academiei Române, la minerii din Gorj. Evenimentele pe care Victor Ponta le are programate pentru astăzi încearcă să îl prezinte pe candidatul PSD atât ca lider regional, interesat de temele europene, cât şi prezidenţiabil apropiat de oamenii simpli. În prima parte a zilei, Ponta a participat la Summitul Regional al Mării Negre, precum şi la seminarul internațional “Penser l’ Europe” în Aula Magna a Academiei Române.

În partea a doua a zilei, preşedintele PSD va fi prezent în Gorj, acolo unde este aşteptat să dea startul oficial în campania electorală. Semnalul pe care Ponta vrea să îl dea este acela că, alături de subiecte legate de politica regională şi relaţiile internaţionale ale României, acesta ţine, din calitatea de prezidenţiabil, şi la contactul cu gorjenii care l-au votat până acum pentru funcţia de parlamentar. În programul acestuia mai este prevăzută o vizită la șantierul DN 66 (Rovinari-Defileu-Jiu), precum şi o oprire la Mănăstirea Lainici.