JURNAL DE CAMPANIE: Elena Udrea şi-a lansat programul într-un cadru nonconformist; Iohannis se bazează pe sprijinul lui Emil Boc; Ponta şi-a prezentat viziunea economică la Bucharest Forum 2014

JURNAL DE CAMPANIE: Elena Udrea şi-a lansat programul într-un cadru nonconformist; Iohannis se bazează pe sprijinul lui Emil Boc; Ponta şi-a prezentat viziunea economică la Bucharest Forum 2014

Elena Udrea continuă să surprindă prin acţiunile sale de campanie. Candidata PMP şi-a prezentat viziunea pentru alegerile prezidenţiale într-un cadru nonconformist, din fosta uzină Republica din Bucureşti. După ce s-a uitat peste sondaje, conştient fiind că gafele în serie pot afecta grav şansele sale de a ajunge în turul 2, Klaus Iohannis se arată mult mai deschis spre colaborarea cu oamenii fideli preşedintelui Traian Băsescu. Ieri, Iohannis a anunţat chiar de la Cluj că se bazează pe sprijinul lui Emil Boc într-un eventual tur 2, asta cu toate că Emil Boc a anunţat de repetate ori că va susţine candidatura Elenei Udrea la prezidenţiale. Victor Ponta a prezentat elemente ale viziunii sale economice, din programul de preşedinte, în cadrul Bucharest Forum, eveniment organizat de Aspen Institute, la care participă jurnalistul Richard Quest (CNN), George Friedman (Stratfor), Nicholas Taubman (fostul ambasador SUA în România) şi Thierry de Montbrial (Institutul Francez de Relaţii Internaţionale).

Elena Udrea a lansat "Viziunea pentru România", programul politic de candidat la Preşedinţie, într-o hală a fostei Uzine Republica din Bucureşti. Mesajul Elenei Udrea a vizat, pe de o parte, critica actualei guvernări, acuzând PSD că este principalul vinovat pentru dezafectarea industriei româneşti, dar şi prezentarea unor linii directoare prin intermediul cărora industria românească poate renaşte. În opinia candidatei PMP, România are nevoie de un președinte care să nu fie supus baronilor, Udrea mizând pe modelul de preşedinte capabil „să construiască”. „Am demonstrat că pot să edific, să ridic lucrurile, că pot să las în urma mea lucruri concrete”, a declarat Elena Udrea, aceasta aducând ca argumente în favoarea sa cele peste 6000 de proiecte pe care le-a gestionat cât timp a fost ministru.

Preşedinta PMP a mai afirmat că una dintre priorităţile sale din funcţia de preşedinte urmăreşte schimbarea guvernului Ponta, aceasta trimiţând şi o serie de săgeţi către Klaus Iohannis, despre care a declarat că nu crede în candidații care susţin că pot lucra cu acest guvern.

Iohannis se bazează pe sprijinul lui Emil Boc, dar primarul din Cluj a anunţat deja că o va susţine pe Udrea! Klaus Iohannis a declarat, chiar la Cluj-Napoca, că în campania sa electorală se va baza şi pe sprijinul primarului democrat-liberal Emil Boc. Iohannis este conştient de faptul că primarul din Cluj-Napoca a anunţat deja că o va susţine pe Elena Udrea în campania electorală, însă mizează pe implicarea lui Boc în turul 2 al alegerilor, în cazul în care Iohannis va ajunge să îl confrunte pe Victor Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gestul candidatului ACL este cel puţin neaşteptat, în contextul în care Emil Boc este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai apropiaţi susţinători ai preşedintelui Traian Băsescu, iar Iohannis a declarat în repetate rânduri că nu doreşte sprijin din partea şefului statului. Tendinţa de scădere în sondajele recente, care arată că distanţa dintre Ponta şi Iohannis creşte, poate fi una dintre explicaţiile pentru care Iohannis a ales să reconsidere parteneriatul cu liderii politici din echipa lui Traian Băsescu. Datele sociologice, alături de gafele repetate făcute în ultima perioadă de Iohannis, pot reprezenta motivele reale pentru care liderul PNL doreşte o apropiere a electoratelor PMP şi ACL. Traian Băsescu a comentat, ironic, ultimele declaraţii şi gafe ale lui Klaus Iohannis, susţinând că a râs singur în birou la explicaţiile date de primarul din Sibiu privind modul în care şi-a cumpărat cele şase case.

Ponta, la un eveniment economic organizat de Geoană, alături de personalităţi internaţionale importante. „România trebuie să fie un promotor al viziunii de dezvoltare economică şi socială a noului «drum al mătăsii», să fie o nouă poartă de intrare în Europa, să privească spre partenerii tradiţionali din Vestul Europei şi SUA, dar şi spre potenţialii parteneri din Orient”, a afirmat Victor Ponta la Bucharest Forum 2014. Evenimentul economic organizat de Institutul Aspen România, condus de Mircea Geoană, împreună cu Guvernul, BNR şi MAE, are ca temă rolul ţării noastre pe noul drum al mătăsiii, ruta economică şi comercială care leagă Asia de Europa. La eveniment participă jurnalistul Richard Quest (jurnalist CNN), George Friedman (Stratfor Institute), Nicholas Taubman (fostul ambasador SUA în România) şi Thierry de Montbrial (Institutul Francez de Relaţii Internaţionale).

În a doua parte a zilei, Ponta va face o deplasare la Kiev, unde va avea loc o întrevedere trilaterală Ponta-Iaţeniuc-Leancă privind susţinerea eforturilor de dezvoltare democratică şi integrare europeană ale Ucrainei şi Republicii Moldova. Seara, Ponta va merge cu premierul moldovean şi cel ucrainean la meciul pe care echipa Steaua Bucureşti îl va disputa, în Ucraina, împotriva echipei Dinamo Kiev.