La Calais, „JUNGLA” refugiaților în care trăiesc 10.000 de oameni, va fi deființată

La Calais, „JUNGLA” refugiaților în care trăiesc 10.000 de oameni, va fi deființată

Președintele francez Francois Hollande a declarat, în timpul unei vizite în portul Calais, azi, că tabăra imigranților, „Jungla” va fi „complet și cu siguranță” desființată.

Într-un discurs ținut azi, Francois Hollande a cerut Marii Britanii să-și aducă propria contribuție la gestionarea crizei din zonă.

Președintele se întâlnește cu polițiști, oficiali ai portului și politicieni, dar nu este de așteptat să viziteze tabăra propriu-zisă, în care trăiesc în jur de 10.000 de oameni.

Soarta acestui loc a devenit o temă centrală pentru campania prezidențială din Franța, care va avea loc în 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hollande a declarat că doar pentru că Marea Britanie a luat o „decizie suverană” (referindu-se, probabil, la votul pentru ieșirea din UE - n.r.), asta nu înseamnă că nu mai are nicio responsabilitate față de Franța, scrie BBC News.

El a adăugat că se decisese ca guvernul britanic să sprijine efortul umanitar, așa cum și guvernul francez este angajat „până la final”.

Între 7.000 și 10.000 de refugiați trăiesc în „Junglă” în condiții sordide și mulți speră să intre ilegal în Marea Britanie, ascuzându-se în camioane care traversează Canalul Englez.

Hollande a lăudat eforturile forțelor de securitate locale și a spus că „are un mesaj clar pentru traficanți: nu veți mai face trafic de acum înainte!”.

De acum scopul nostru este clar: să garantăm securitatea oamenilor din Calais, să menținem ordinea publică și să asigurăm migranților și refugiaților condiții de viață demne”, a spus Hollande.

Șeful statului francez le-a transmis „imigranților disperați” că ei nu vor rămâne în tabără, pentru că locul lor nu este acolo.

Tabăra este un punct cunoscut de tranzit pentru imigranți, care sar, de multe ori, pe camioanele britanice care transportă marfă, în speranța că așa vor putea intra în țară.

Mulți dintre cei din Junglă sunt reticenți să se înregistreze ca refugiați în Franța, pentru că preferă ca destinație Marea Britanie. 

Un zid cu o lungime de un km, finanțat de britanici, se construiește de-a lungul șoselei principale către port, în încercarea de a-i descuraja pe posibilii imigranți să rămână acolo. Guvernul de la Londra nu a anunțat prețul, dar acesta este estimat în presă șa circa 2,2 milioane de euro.