Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul Horațius Dumbravă îl critică pe președintele României pentru că nu apără Justiția

Horațius Dumbravă
Autor: | | 1 Comentarii | 1433 Vizualizari

Judecătorul Horațiu Dumbravă, membru de cinci ani în Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), în interviul acordat ziarului „Evenimentul zilei”, solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să-și exercite prerogativele constituționale privind Justiția.

 - EVZ: Șeful statului nu a fost la cea mai importantă ședință a CSM din an. Sunteți dezamăgit? De ce era bine să vină și ce ați fi vrut să spună?

- Judecător Horațiu Dumbravă: Nu simbolul prezenței sale e important, ci modul în care se implică prin intermediul atribuţiilor constituţionale. Acest lucru am vrut să-l remarc în ședința CSM, nu prezența domniei sale, pentru că implicarea se poate face și prin mesajele publice pe care le dă, și prin colaborarea instituțională pe care președintele României o are cu Justiția și cu CSM.

Relația cu CSM, lectură prin consilieri?

- Ați vrut să spuneți că vi se pare că președintele Klaus Iohannis nu se implică destul în apărarea Justiției?

- Nu neapărat, dar aștept câteva lucruri de la domnia sa. În primul rând, o poziţie clară, răspicată, fără echivoc în raport cu atacurile la independenţa Justiţiei. Aștept o reacţie de la domnia sa pentru că au crescut neașteptat de mult sau așteptat de mult, ţinând cont de spaţiul public românesc, atacurile la adresa Justitiei, în special din zona politică. Au fost 28 de atacuri la adresa independenţei justiției în 2015, față de 12, în 2014. Acest lucru este reflectat în raportul privind activitatea CSM, pe care domnia sa, sunt sigur că l-a lecturat prin intermediul consilierilor prezidenţiali! Avem o creștere explozivă, deci, și sincer aștept un mesaj public de la domnia sa, cu atat mai mult cu cât chiar CE în raportul MCV spune acest lucru, în ianuarie 2015.

- Ce așteptări mai aveți de la președintele României?

- O altă vulnerabilitate pe care mă aștept să o discutăm la nivel instituţional, dar și în spaţiul public, prin intermediul domniei sale, este cel legat de colaborarea magistraţilor cu serviciile de informaţii sau posibile existenţe a unor ofiţeri sub acoperire ori că n-ar exista ofiţeri acoperiţi în justiţie. Acest lucru trebuie spus public și singurul care îl poate spune este dl președinte Klaus Johannis, pentru că el este și președintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Dacă au fost procesate miile de declaraţii pe proprie răspundere ale judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar de către CSAT, așa cum spune legea, acest rezultat trebuie făcut public cât mai rapid, pentru că, altfel, echivocul, băltirea aceasta a dubiilor rămâne în spaţiul public.

- Ați spus „dacă au fost procesate”. Adică există posibilitatea ca să nu fi fost, să nu se fi aplicat legea până acum?

- Eu sper că nu. Ce vă pot spune sigur este că am avut această poziţie public, în 2014, dacă nu mă înșel, în aprilie, mai, când am solicitat atât CSAT, președintelui României de atunci, tuturor membrilor CSM să facă această dezvăluire public. Și să spună, în primul rând, dacă au fost verificate toate declaraţiile trimise de noi, și în al doilea rând dacă există sau nu acoperiţi în Justiţie. Din păcate nu s-a întâmplat mai nimic. Eu am făcut sesizări inclusiv în scris, ca demnitar public.

- Și ce vi s-a răspuns?

- Am avut răspunsuri de la MApN, spre exemplu. Mi-au spus că nu există niciun acoperit. Scurt și la obiect.

- Adică Direcția de Informații a Armatei nu are acoperiți nici printre magistrații militari care țin și de MApN?

- Nu știu dacă are. Eu am răspunsul oficial. Mă îndoiesc că ministrul Apărării Naţionale și-a permis să scrie altceva decât informaţiile care i s-au dat de la structurile de specialitate.

- Ei v-au răspuns că nu au ofițeri acoperiți în Justiție, dar potrivit legii ei nu îi pot deconspira.

- Acest lucru nu cade în sarcina mea. Cade în sarcina CSAT să clarifice. Oricum, nu ar fi normal să fie așa ceva, pentru că ar fi o interferenţă în activitatea Justiţiei nepermisă. De aici și tot felul de acuze. S-ar putea să fie nefondate majoritatea, dar tocmai pentru că sunt nefondate trebuie clarificate.


FOTO; Magistratul a vorbit despre purtarea de la Ana la Caiafa, în problema delicată a acoperiților din sistemul udiciar FOTO: NICU DÎRDÎIAC- În afară de MApN, unde ați mai trimis solicitări?

- La Ministerul de Finanţe, al Economiei, mai nou după reorganizare, care mi-au spus că am greșit adrisantul.

- Dar de ce la Finanțe?

- Pentru că sunt membri ai CSAT!

- Și unde ați mai trimis?

- La SRI, SIE, Ministerul de Justiţie, Ministerul de Interne. Singurul răspuns clar a fost de la MApN. Ministerul de Finanțe ne-a spus că CSAT este cel care trebuie să spună, așa spune și legea. CSAT mi-a dat un răspuns mai larg, dar general, vag.

- Din care ce ați înțeles?

- Din care n-am înţeles mai nimic. Miau spus că datoria lor este să cerceteze, dar că nu e rolul meu să le cer lor astfel de informaţii, deși eram și sunt membru al CSM. Acestea se întâmplau în 2014. Sigur că lucrurile au evoluat, mesajul l-am înaintat și colegilor din CSM, în mod evident.

- A fost și declarația aceea cu câmpul tactic...

- Da, în vara anului 2015, apoi au fost și poziţiile asociaţiilor profesionale pentru a deconspira, dacă există astfel de situaţii.

- Dar, deocamdată, un pas mare înainte nu este făcut.

- Un pas mare știţi unde a fost făcut? Faptul că s-a discutat public, în sfârșit acest lucru! Al doilea pas mare trebuie făcut! Și acesta este clarificarea situaţiei posibililor (SAU NU) ofițeri acoperiți din justiție ori a celor care colaborează cu securitatea.

- Presupunând că ar exista și în rândul Justiției ofițeri acoperiți, acest lucru nu ar încălca drepturile și libertățile cetățenești?

- Cum să nu. Mai mult decât atât, ar însemna și o lipsă de integritate a magistratului. Ele sunt legate și se reflectă asupra actului de justiție, chiar dacă zicem că nu s-ar interveni întrun act concret al justiţiei. Dar noi discutăm și despre aparenţe. Nici o putere în stat nu are a interfera cu altă putere in stat, prin intermediul, unor, să zicem, instituţii.

  • Johannis și Băsescu, zugrăviți filozofic

Citatul care i se potrivește cel mai bine actualului președinte, Klaus Iohannis:

„Numai dacă vom gândi mult mai curajos decât filozofii putem dezlega problemele lor”. (Ludwig Wittgenstein).


FOTO: Klaus IohannisPentru că aparent fostul președinte Traian Băsescu e un om pragmatic:

„Dacă aș vrea să pedepsesc o provincie aș lăsa să o guverneze filozofii (scrisoare Frederic cel Mare către Voltaire). Și nu a lăsat niciun fi lozof să guverneze …


FOTO: Traian Basescu„Nu au ce căuta serviciile de informații în Justiție!”

- EVZ: Cum e în Europa, apropos de acoperiții din Justiție?

- Judecătorul Horațiu Dumbravă:De obicei flancul sudic este cel mai frământat din această perspectivă: a amestecului sau a posibilului amestec a unor servicii de informaţii secrete cu justiţia. Din răspunsurile colegilor noștri aceste probleme au fost, în mod cert, tranșate la nivelul Constituţiei. Oricare constituţie dintr-un stat membru al UE interzice interferenţa unei puteri în activitatea altei puteri. Din acest punct de vedere, la nivel legislativ, constituţional, avem clar delimitate lucrurile. Cu cât urcăm spre nord, găsim și o cutumă foarte bine implementată: Nu au ce căuta serviciile de informaţii în Justiţie, cum nu are ce căuta Justiţia în serviciile de informaţii. Din acest punct de vedere, trendul european este foarte clar acela de a delimita și nu de a interfera. Dimpotrivă, e nevoie de o transparentizare a activităţii ambelor instituţii. Avem nevoie de servicii de informaţii puternice care să aibă ca interes apărarea siguranţei naţionale, siguranță națională care poate fi afectată și de corupţie, ori nu poţi să nu colaborezi cu justiţia, dar colaborarea trebuie făcută în limite legale, transparent și fără a exista acest schimb de replici (nu la nivel instituţional neapărat).

- Apropos de solicitările făcute la Președinție și CSAT, ați spus în plenul CSM că așteptați răspuns în 30 de zile.

- Asociațiile profesionale așteaptă. M-am referit la o solicitare făcută de către UNJR prin care se cereau hotărârile pe care CSAT le-a dat în legătură cu activitatea Justiţiei și relaţiile pe care le au serviciile de informaţii cu Justiţia, dacă au transpărut în hotărârile CSAT. Suntem în 9 ianuarie, au trecut 30 de zile, probabil că vor primi un răspuns și sper să primească un răspuns, chiar dacă negativ, sau în orice fel ar fi, dar e necesar ca CSAT să fie transparent măcar din această perspectivă. 12

- CSM are atribuția de a cere CSAT să verifice declarațiile date pe proprie răspundere că nu sunt acoperiți și nu au colaborat/ colaborează cu Securitatea

- Da. dacă există suspiciuni este atribuția Plenului CSM să sesizeze CSAT. Toate declarațiile din 2014 peste 7.000 și toate declarațile grefierilor, magistraților asistenți de la Înalta Curte, ale celorlalte categorii au fost trimisela CSAT să le verifice.

- Sunt avocați care spun că în anumite dosare de siguranță națională se judecă prea mult pe documente secrete, la care nu ar fi un acces egal al părților în proces. Ce puteți să ne spuneți despre asta?

- A produs discuții multe la nivelul CSM-ului. Noi am avizat proiectul acela de lege privind accesul la documente clasificate ca secrete de stat. Am avut discuții inclusiv cu organele abilitate. În principiu, eu cred că trebuie dat acces la dosar inculpatului și părților, în general. Cum se fac altfel apărările în raport cu acuzațiile venite de la procuror? În prezent, în general este acces și sunt convins că acolo unde există astfel de dosare un acces la anumite acte se poate face. Să vă dau un exemplu: În dosarul lui Omar Hayssam, unde au fost secrete NATO, va dați seama că obligația statului român este de a asigura confidențialitatea informației. Cum poate un judecător să acorde acces la un inculpat...? Vă dați seama, acolo sunt cei care oferă informația, nume si prenume, sau , mă rog, indicativ și alte situații care nu pot fi făcute publice. Ar fi o soluție ca judecătorul să concentreze informațiile din acel document, atâta cât îi permite. Sunt convins că avocații care apără astfel de clienți sunt de bună credință. Judecătorul trebuie să fie capabil să asigure confidențialitatea.

- Ce recomandați?

- Am și spus, am propus o soluție ca avocatul să aibă certificat ORNISS. Nu am avut un feedback negativ, nici de la avocați, nici de la judecători.

- Revenid la președinte, legat de atacare Justiției, ce vă așteptați exact să facă?

Noi vom avea un raport de țară în 2016, iar o subliniere a problemelor cu care se confruntă Justiția sunt atacurile asupra ei din partea politicului. În virtutea atribuțiilor sale constituționale, președintele este și apărătorul Justiției.M-aș fi așteptat să aibă poziții ferme, în termeni generali.

- Cum comentați declarația președintelui după ce a pierdut o casă în Justiție?

- Mă abțin, pentru că nu știu dacă Inspecția Judiciară are un dosar în acest sens și nu ma pot pronunța. Aici, ce spuneți dumneavoastră, sunt foarte mulți poticieni care nu fac diferența între poziția pe care o ocupă și persoana lor privată. Mulți politicieni au înțeles că au această responsabilitate, el mai are responsabilitatea instituției din care face el parte.

- Deci credeți că declarația președintelui a semănat neîncredere în justiție?

-Nu fac comentarii!

Citeşte şi:

Numirile în funcţii din Justiţie. Judecătorul Dumbravă: "Nu avem nevoie de înţelegeri în spatele uşilor închise!” VEZI CE SOLUŢIE PROPUNE PENTRU ŞEFIILE DIN PARCHETE
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate