Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul Horațius Dumbravă îl critică pe președintele României pentru că nu apără Justiția

Horațius Dumbravă
Autor: | | 1 Comentarii | 1439 Vizualizari

Judecătorul Horațiu Dumbravă, membru de cinci ani în Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), în interviul acordat ziarului „Evenimentul zilei”, solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să-și exercite prerogativele constituționale privind Justiția.

 - EVZ: Șeful statului nu a fost la cea mai importantă ședință a CSM din an. Sunteți dezamăgit? De ce era bine să vină și ce ați fi vrut să spună?

- Judecător Horațiu Dumbravă: Nu simbolul prezenței sale e important, ci modul în care se implică prin intermediul atribuţiilor constituţionale. Acest lucru am vrut să-l remarc în ședința CSM, nu prezența domniei sale, pentru că implicarea se poate face și prin mesajele publice pe care le dă, și prin colaborarea instituțională pe care președintele României o are cu Justiția și cu CSM.

Relația cu CSM, lectură prin consilieri?

- Ați vrut să spuneți că vi se pare că președintele Klaus Iohannis nu se implică destul în apărarea Justiției?

- Nu neapărat, dar aștept câteva lucruri de la domnia sa. În primul rând, o poziţie clară, răspicată, fără echivoc în raport cu atacurile la independenţa Justiţiei. Aștept o reacţie de la domnia sa pentru că au crescut neașteptat de mult sau așteptat de mult, ţinând cont de spaţiul public românesc, atacurile la adresa Justitiei, în special din zona politică. Au fost 28 de atacuri la adresa independenţei justiției în 2015, față de 12, în 2014. Acest lucru este reflectat în raportul privind activitatea CSM, pe care domnia sa, sunt sigur că l-a lecturat prin intermediul consilierilor prezidenţiali! Avem o creștere explozivă, deci, și sincer aștept un mesaj public de la domnia sa, cu atat mai mult cu cât chiar CE în raportul MCV spune acest lucru, în ianuarie 2015.

- Ce așteptări mai aveți de la președintele României?

- O altă vulnerabilitate pe care mă aștept să o discutăm la nivel instituţional, dar și în spaţiul public, prin intermediul domniei sale, este cel legat de colaborarea magistraţilor cu serviciile de informaţii sau posibile existenţe a unor ofiţeri sub acoperire ori că n-ar exista ofiţeri acoperiţi în justiţie. Acest lucru trebuie spus public și singurul care îl poate spune este dl președinte Klaus Johannis, pentru că el este și președintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Dacă au fost procesate miile de declaraţii pe proprie răspundere ale judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar de către CSAT, așa cum spune legea, acest rezultat trebuie făcut public cât mai rapid, pentru că, altfel, echivocul, băltirea aceasta a dubiilor rămâne în spaţiul public.

- Ați spus „dacă au fost procesate”. Adică există posibilitatea ca să nu fi fost, să nu se fi aplicat legea până acum?

- Eu sper că nu. Ce vă pot spune sigur este că am avut această poziţie public, în 2014, dacă nu mă înșel, în aprilie, mai, când am solicitat atât CSAT, președintelui României de atunci, tuturor membrilor CSM să facă această dezvăluire public. Și să spună, în primul rând, dacă au fost verificate toate declaraţiile trimise de noi, și în al doilea rând dacă există sau nu acoperiţi în Justiţie. Din păcate nu s-a întâmplat mai nimic. Eu am făcut sesizări inclusiv în scris, ca demnitar public.

- Și ce vi s-a răspuns?

- Am avut răspunsuri de la MApN, spre exemplu. Mi-au spus că nu există niciun acoperit. Scurt și la obiect.

- Adică Direcția de Informații a Armatei nu are acoperiți nici printre magistrații militari care țin și de MApN?

- Nu știu dacă are. Eu am răspunsul oficial. Mă îndoiesc că ministrul Apărării Naţionale și-a permis să scrie altceva decât informaţiile care i s-au dat de la structurile de specialitate.

- Ei v-au răspuns că nu au ofițeri acoperiți în Justiție, dar potrivit legii ei nu îi pot deconspira.

- Acest lucru nu cade în sarcina mea. Cade în sarcina CSAT să clarifice. Oricum, nu ar fi normal să fie așa ceva, pentru că ar fi o interferenţă în activitatea Justiţiei nepermisă. De aici și tot felul de acuze. S-ar putea să fie nefondate majoritatea, dar tocmai pentru că sunt nefondate trebuie clarificate.


FOTO; Magistratul a vorbit despre purtarea de la Ana la Caiafa, în problema delicată a acoperiților din sistemul udiciar FOTO: NICU DÎRDÎIAC- În afară de MApN, unde ați mai trimis solicitări?

- La Ministerul de Finanţe, al Economiei, mai nou după reorganizare, care mi-au spus că am greșit adrisantul.

- Dar de ce la Finanțe?

- Pentru că sunt membri ai CSAT!

- Și unde ați mai trimis?

- La SRI, SIE, Ministerul de Justiţie, Ministerul de Interne. Singurul răspuns clar a fost de la MApN. Ministerul de Finanțe ne-a spus că CSAT este cel care trebuie să spună, așa spune și legea. CSAT mi-a dat un răspuns mai larg, dar general, vag.

- Din care ce ați înțeles?

- Din care n-am înţeles mai nimic. Miau spus că datoria lor este să cerceteze, dar că nu e rolul meu să le cer lor astfel de informaţii, deși eram și sunt membru al CSM. Acestea se întâmplau în 2014. Sigur că lucrurile au evoluat, mesajul l-am înaintat și colegilor din CSM, în mod evident.

- A fost și declarația aceea cu câmpul tactic...

- Da, în vara anului 2015, apoi au fost și poziţiile asociaţiilor profesionale pentru a deconspira, dacă există astfel de situaţii.

- Dar, deocamdată, un pas mare înainte nu este făcut.

- Un pas mare știţi unde a fost făcut? Faptul că s-a discutat public, în sfârșit acest lucru! Al doilea pas mare trebuie făcut! Și acesta este clarificarea situaţiei posibililor (SAU NU) ofițeri acoperiți din justiție ori a celor care colaborează cu securitatea.

- Presupunând că ar exista și în rândul Justiției ofițeri acoperiți, acest lucru nu ar încălca drepturile și libertățile cetățenești?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate