Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul Dumbravă a propus ca Iohannis să medieze o ședință a CSM, despre posibila influență a SRI asupra magistraților

Klaus Iohannis
Autor: | | 0 Comentarii | 290 Vizualizari

Judecătorul Horaţius Dumbravă a propus marţi plenului CSM să fie invitat preşedintele Klaus Iohannis la o viitoare şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, acesta având şi calitatea de mediator.

Dumbravă a invocat în susţinerea propunerii sale art.133 alin. 6 şi art.80 din Constituţie. Propunerea a fost făcută în contextul discutării solicitărilor Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România privind sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua verificări legale în vederea stabilirii posibilei afectări a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către SRI, potrivit Agerpres.

"Înainte de a ne pronunţa noi sau a trimite la IJ, eu cred că de un astfel de dialog instituţional este nevoie. Domnia sa poate să participe. (...) Nu e vorba de CSAT. Art.133 alin. 6 din Constituţie spune foarte clar că atunci când participă preşedintele României prezidează CSM. (...) El trebuie să medieze între autorităţile publice ale statului şi de abia după aceea să ne adresăm, eventual, după ce avem un astfel de dialog, Inspecţiei Judiciare. Pentru că dacă noi ne adresăm IJ, nu ştiu dacă IJ poate să aibă un dialog cu serviciile de informaţii, dacă pot să afle ce s-a dorit prin câmpul tactic. Pot doar să interpreteze de o anumită manieră. (...) Mai ales că e SRI. Din păcate (...), domnul director Eduard Hellvig în loc să clarifice lucrurile mai mult le-a complicat ", a afirmat Dumbravă.

Şeful CSM, Marius Tudose, a menţionat că nu trebuie chemat preşedintele la CSM, pentru că poate să vină oricând doreşte şi că nu este un conflict în acest moment între instituţiile publice ca să intervină pe atribuţia de mediere.

Anterior, un alt membru CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a susţinut că trebuie solicitate SRI, generalului Dumitru Dumbravă explicaţii în legătură cu ceea ce semnifică pentru acesta "câmpul tactic".

"Totuşi, termenul acesta lasă posibilitatea unor interpretări în zona instanţelor, mai ales care nu au legătură în activitatea de judecată cu ceea ce înseamnă culegerea şi punerea la dispoziţie a unor informaţii. Lasă posibilitatea opiniei publice să îşi exprime eventuale dubii cu privire la imparţialitatea judecătorilor, la un proces judiciar corect", a apreciat Muscalu.

Dumbravă a atras atenţia că pe rolul instanţelor au fost dosare de spionaj, în care sunt implicate inclusiv secrete de stat, făcând referire la Omar Hayssam.

 

Ce vor judecătorii

 

Judecătorii au solicitat pe 18 mai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independenţa justiţiei de posibila influenţă a Serviciului Român de Informaţii (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi implicit corectitudinea actului de justiţie", relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, solicitarea judecătorilor vine în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, afirmat că instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate