Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii şpăgari primesc pedepse prea mici | EDITORIALUL EVZ

Mălin Bot
Autor: | | 18 Comentarii | 2926 Vizualizari

Lipsa de integritate în magistratură este cea mai nenorocită dintre toate formele de corupţie. Legea ar trebui să prevadă pedepse infinit mai mari pentru judecătorii şpăgari.

 Pedeapsa pe care o riscă acum un judecător corupt este mică în comparaţie cu efectele grave pe care le are lipsa de integritate a magistraţilor asupra societăţii, dar şi asupra Justiţiei. Nimic nu poate funcţiona normal într- o ţară în care judecătorii dau sentinţe pe bani.

Publicul nu poate avea niciodată încredere în Justiţie cât timp sistemul e bolnav. Un singur judecător corupt, de la o singură instanţă, ruinează munca tuturor colegilor cu o singură sentinţă strâmbă. Publicul a aflat zilele acestea despre cuibul de vipere rapace, de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel, care au încercat să ajute şmecherii din fotbal să scape de puşcărie.

Când un astfel de potentat al zilei îşi cumpără libertatea şi scapă, în ciuda vinovăţiei evidente, societatea primeşte un mesaj extrem de nociv: banii pot cumpăra orice, inclusiv sentinţe. Este mesajul care consolidează mentalitatea capabilă să calce apoi în picioare orice idee de lege şi dreptate.

Nimic din ceea ce defineşte o societate civilizată şi normală nu mai funcţionează într-o ţară în care banii devin unica unitate de măsură.

Pentru viperele corupte care formau şerpăria de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel, banul devenise singurul scop în viaţă. Nimic nu a mai putut să le domolească rapacitatea. Au continuat să vândă sentinţe şi să înfulece şpăgi chiar şi atunci când tot ce se petrecea în jurul lor le spunea să se oprească. Nu le-a frânat nimic, nici măcar arestarea şi condamnarea unor colegi magistraţi.

Pare o stare imposibil de explicat logic.

Unii dintre cei care caută să-şi explice această cupiditate obscenă au căutat în zona patologicului. Au spus că mita le-a intrat în sânge într-o manieră în care pur şi simplu a devenit un obicei instinctual. A devenit un fel de drog care alterează complet percepţia asupra realităţii.

Aşa s-a comentat şi cazul primarului Sorin Oprescu, incapabil să se oprească din şpagă nici chiar după ce a fost prins în flagrant propriul „consilier personal”.

De fapt vorbim de măgăruşul pe care vraciul şpăgilor din Bucureşti îl punea să-i care mita în spinare.


 

Eu cred ca pedepsele actuale sunt prea putin in cazul magistratilor care fac bişniţă cu sentinţe. Este cea mai gravă...

Posted by Malin Bot on 23 Noiembrie 2015

Eu cred că explicaţia este mult mai pragmatică şi simplă. Cei ca vraciul şpăgilor Oprescu au ţinut mereu aproape câte o viperă din magistratură dispusă să le rezolve situaţia, pe bani, atunci când sunt prinşi. Cunoşteau filiere, grupări, căi, pe care au mers alţi şmecheri ca ei şi erau convinşi că pot scăpa la fel.

Judecătoarele şpăgare, la care ajungeau astfel de şmecheri, se uitau pur şi simplu în Codul Penal. Ştiau că în cel mai nefericit scenariu pot încasa pedepse care nu se compară cu milioanele de euro pe care le făceau din şpăgi. Nu cred că vreuna şi-a pus problema să scape neprinsă. Mai degrabă şi-au pus toate problema să încaseze cât mai mult până la momentul adevărului.

Ştiau că şi 10 ani de puşcărie sunt un preţ rezonabil pentru muntele de bani care creştea sub ele.

Pur şi simplu pedepsele actuale nu le-au descurajat deloc. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care pedepsele ar trebui să fie cel puţin triplate în cazul magistraţilor corupţi. Un alt motiv este faptul că societatea face un efort serios pentru a le plăti salariile mai mult decât decente.

Dacă un judecător încasează de cinci ori mai mult decât un primar, nu ar trebui să primească o pedeapsă proporţional mai mare?

Închisoarea în sine însă nu este suficientă dacă statul nu găseşte o metodă să confişte absolut orice nu se poate justifica din averea magistratului corupt. Unii spun că societatea ar trebui chiar să-şi recupereze şi toate salariile plătite de-a lungul carierei judecătorului corupt. Le-a primit în primul rând ca să fie cinstit.

Dacă nu a fost cinstit, nu ar trebui să dea şi banii aceia înapoi? Nu ar trebui să devină un sclav al societăţii, câte zile mai are el, pentru a-şi achita datoriile?

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate