Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii şpăgari primesc pedepse prea mici | EDITORIALUL EVZ

Mălin Bot
Autor: | | 18 Comentarii | 2934 Vizualizari

Lipsa de integritate în magistratură este cea mai nenorocită dintre toate formele de corupţie. Legea ar trebui să prevadă pedepse infinit mai mari pentru judecătorii şpăgari.

 Pedeapsa pe care o riscă acum un judecător corupt este mică în comparaţie cu efectele grave pe care le are lipsa de integritate a magistraţilor asupra societăţii, dar şi asupra Justiţiei. Nimic nu poate funcţiona normal într- o ţară în care judecătorii dau sentinţe pe bani.

Publicul nu poate avea niciodată încredere în Justiţie cât timp sistemul e bolnav. Un singur judecător corupt, de la o singură instanţă, ruinează munca tuturor colegilor cu o singură sentinţă strâmbă. Publicul a aflat zilele acestea despre cuibul de vipere rapace, de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel, care au încercat să ajute şmecherii din fotbal să scape de puşcărie.

Când un astfel de potentat al zilei îşi cumpără libertatea şi scapă, în ciuda vinovăţiei evidente, societatea primeşte un mesaj extrem de nociv: banii pot cumpăra orice, inclusiv sentinţe. Este mesajul care consolidează mentalitatea capabilă să calce apoi în picioare orice idee de lege şi dreptate.

Nimic din ceea ce defineşte o societate civilizată şi normală nu mai funcţionează într-o ţară în care banii devin unica unitate de măsură.

Pentru viperele corupte care formau şerpăria de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel, banul devenise singurul scop în viaţă. Nimic nu a mai putut să le domolească rapacitatea. Au continuat să vândă sentinţe şi să înfulece şpăgi chiar şi atunci când tot ce se petrecea în jurul lor le spunea să se oprească. Nu le-a frânat nimic, nici măcar arestarea şi condamnarea unor colegi magistraţi.

Pare o stare imposibil de explicat logic.

Unii dintre cei care caută să-şi explice această cupiditate obscenă au căutat în zona patologicului. Au spus că mita le-a intrat în sânge într-o manieră în care pur şi simplu a devenit un obicei instinctual. A devenit un fel de drog care alterează complet percepţia asupra realităţii.

Aşa s-a comentat şi cazul primarului Sorin Oprescu, incapabil să se oprească din şpagă nici chiar după ce a fost prins în flagrant propriul „consilier personal”.

De fapt vorbim de măgăruşul pe care vraciul şpăgilor din Bucureşti îl punea să-i care mita în spinare.


 

Eu cred ca pedepsele actuale sunt prea putin in cazul magistratilor care fac bişniţă cu sentinţe. Este cea mai gravă... Posted by Malin Bot on 23 Noiembrie 2015


Eu cred că explicaţia este mult mai pragmatică şi simplă. Cei ca vraciul şpăgilor Oprescu au ţinut mereu aproape câte o viperă din magistratură dispusă să le rezolve situaţia, pe bani, atunci când sunt prinşi. Cunoşteau filiere, grupări, căi, pe care au mers alţi şmecheri ca ei şi erau convinşi că pot scăpa la fel.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate