Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii cer demisii din CSM | VIDEO

c4d68a85dd34f08828473d3887c65436
Autor: | | 22 Comentarii | 0 Vizualizari

Uniunea Naţională a Judecătorilor consideră că Forica Bejinaru, "al cărei trecut este pus sub semnul colaborării cu Securitatea", nu are moral dreptul să conducă Consiliul Superior al Magistraturii. Reprezentanţii Uniunii solicită demisia membrilor CSM, ca o obligaţie morală faţă de magistraţi.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) arată, într-un comunicat de presă, că, prin alegerea Floricăi Bejinaru în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, "justiţia română a primit cea o grea lovitură pentru istoria sa din 1989 până în prezent". "Imaginea Justiţiei Române este acum reprezentată de o persoană al cărei trecut este pus sub semnul colaboraţionismului cu Securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist", a spus preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, în comunicatul Uniunii. Judecătoarea Florica Bejinaru a fost aleasă, ieri, preşedinte al CSM, iar procurorul Graţiana Isac a fost desemnată vicepreşedinte al Consiliului.

Nu are drept moral să conducă CSM

Un argument principal adus de UNJR este faptul că Florica Bejinaru "a recunoscut ea însăşi colaboararea cu fostele structuri comuniste de represiune". "Dincolo de caracterizarea acestei activităţi ca nefiind poliţie politică, dincolo de constatarea de către o instanţă de judecată a faptului că această activitatea de colaborare nu constituie o incompatibilitate cu funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Florica Bejinaru nu are moralmente dreptul de a conduce forul ce trebuie să fie garantul independenţei justiţiei", potrivit sursei citate.

UNJR reaminteşte că în anul 2006 instanţele de judecată au început procedura de revocare a judecătoarei Florica Bejinaru din funcţia de membrul al CSM tocmai pentru faptul că "a fost dovedită ca şi colaborator al securităţii comuniste".

Totodată, UNJR consideră că alegerea conducerii CSM a fost facilitată de existenţa unei proceduri netransparente, pentru că anunţarea candidaturilor nu a fost făcută în timp util, astfel încât întregul corp al magistraţilor să fie informat în legătură cu candidaţii şi programul acestora. Dana Gîrbovan: Nu câştigi în instanţă, pe morală Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan a declarat pentru evz.ro că se va consulta cu reprezentanţii AMR, înainte de a contesta în instanţă alegerea judecătoarei Florica Bejinaru la conducerea CSM. "Trebuie să vedem ce argumente avem şi dacă, atacând în instanţă, câştigăm. Instanţa judecă în raport cu legea, nu cu moralitatea. Candidatura Floricăi Bejinaru a fost una de conjunctură, dar nu este morală. Nu va avea autoritate în faţa magistraţilor, mai ales că este de notorietate legătura domniei sale cu Securitatea. Ar fi fost normal ca alegerea preşedintelui să fie curată şi morală, mai ales că era necesar un lider cu autoritate la CSM", a afirmat Dana Gîrbovan.

Demisia membrilor CSM

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate