Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii au motivat de ce l-au arestat pe Gabriel Berca: “Sunt probe suficiente din care să rezulte suspiciunea rezonabilă a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă”

Gabriel Berca
Autor: | | 0 Comentarii | 628 Vizualizari

Curtea de Apel Bacău a motivat decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Gabriel Berca, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Internelor. Politicianul este acuzat pentru trafic de influenţă după ce ar fi primit 185.000 euro de la om de afaceri Viorel Rusu, pentru a interveni la membri ai Guvernului să atribuie bani unei primării. Decizia de arestare nu este definitivă și poate fi contestată.

“Analizând dispoziţiile legale invocate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în cauză, sunt suficiente probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Berca Gabriel a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă”, se arată în motivarea Curții de Apel Bacău.

Magistrații mai arată, după ce au analizat actele din dosarul de urmărire penală, că în cadrul întâlnirilor restrânse care aveau loc în biroul lui Berca Gabriel şi la care participa doar conducerea partidului (inclusiv parlamentarii), Banu Mihai – fost deputat PDL, cercetat în acet dosar, le-a adus la cunoştinţă că a discutat cu Rusu Viorel, principalul sponsor al partidului, şi că vor avea banii necesari pentru susţinerea campaniei electorale întrucât Rusu Viorel va pune la dispoziţia partidului sumele de bani anterior menţionate, aspect cu care Berca Gabriel a fost de acord.

 

Denunțul, confirmat de un fost deputat

Martorul Popescu Adrian – fost deputat PDL în perioada 2008-2012, confirmă, se arată în motivare, declaraţia denunţătorului Rusu Viorel, în sensul că acesta din urmă se deplasa aproape săptămânal, de regulă în zilele de marţi, la Bucureşti, unde se întâlnea cu Banu Mihai şi, uneori, cu acesta din urmă şi cu martorul Popescu Adrian. În cadrul acestor întâlniri se discuta problema fondurilor pentru Şcoala Ardeoani iar Banu Mihai afirma că se încearcă rezolvarea problemei în şedinţele Guvernului din zilele de miercuri.

De asemenea, susțin magistrații Curții de Apel Bacău, declaraţia martorului Popescu Adrian confirmă că în schimbul sumelor de bani primite efectiv de Banu Mihai de la Rusu Viorel, acesta din urmă a solicitat în mod constant alocarea sumelor de bani necesare plăţii lucrărilor executate la Şcoala Ardeoani. Această solicitare a fost discutată inclusiv în şedinţele de partid, iar Berca Gabriel a fost de acord cu solicitarea, în sensul că atât el personal cât şi Banu Mihai se vor implica în obţinerea acestor fonduri la nivel guvernamental. Având în vedere funcţiile deţinute de Berca Gabriel (senator în Parlamentul României, preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a PDL, vicepreşedinte la nivel naţional al PDL) martorul a precizat că acesta era singurul în măsură să rezolve solicitarea lui Rusu Viorel, în timp ce Banu Mihai ar fi putut influenţa o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu ştiinţa şi acordul lui Berca Gabriel.

“Deşi nu cunoaşte exact cuantumul sumelor de bani primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel cu ştiinţa lui Berca Gabriel, martorul a declarat că este cert că au fost primite astfel de sume de bani de către cei doi pentru finanţarea „la negru” a partidului, iar între banii daţi de Rusu Viorel şi solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrările de la Şcoala Ardeoani există o legătură directă, întrucât, în toată această perioadă, singura solicitare a lui Rusu Viorel a fost ca partidul, prin Berca Gabriel şi Banu Mihai, să-şi exercite influenţa la nivelul Guvernului României”, judecători, Curtea de Apel Bacău.

 

Martor: Berca a spus că se ocupă personal

Curtea de Apel Bacău mai arată că, de asemeni, cu privire la implicarea luiBerca în problema finanţării lucrărilor pentru Scoala Ardeoani rezultă şi din declaraţia martorului Diaconu Victor, primarul comunei Ardeoani care a arătat că a participat la o şedinţă a organizaţiei judeţene a partidului în cadrul căreia a ridicat problema lipsei finanţării pentru Şcoala Ardeoani, context în care Berca Gabriel a afirmat că de această problemă se va ocupe personal Banu Mihai, Cu această ocazie, Berca Gabriel a afirmat că se va ocupa personal pentru alocarea fondurilor pentru achitarea lucrărilor executate. Martorul a mai precizat că atât Barca Gabriel cât şi Banu Mihai i-au promis alocarea banilor de către Guvern, discuţiile continuând până în toamna anului 2012

“Indiciile implicării inculpatului Berca rezultă şi din declaraţia martorului Lazăr Florin, fost membru al PDL, fost preşedinte al organizaţiei municipale Bacău a PDL şi candidatul acestui partid pentru funcţia de primar al municipiului Bacău la alegerile locale din 2012 care a arătat că de obţinerea sumelor de 200.000 -250.000 euro se ocupau Berca Gabriel şi Banu Mihai, iar principalul sponsor al partidului era Rusu Viorel. De asemenea, martorul a susţinut că au existat discuţii legate de finanţarea Şcolii Ardeoani, problemă ridicată de primarul Diaconu Victor în cadrul şedinţelor PDL şi că Berca Gabriel spunea de fiecare dată că va rezolva problema.”, Judecători Curtea de Apel Bacău.

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate