Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii care l-au arestat pe baronul PNL prins în FLAGRANT cu un PLIC CU MITĂ: “Lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică” | MOTIVARE

Nicolae Ioţcu
Autor: | | 5 Comentarii | 3247 Vizualizari

Tribunalul Timiș a motivat de ce a emis mandatul de arestare pentru 30 de zile pe numele preşedintele Consiliului Judeţean Arad, liberalul Nicolae Ioţcu, care a fost prins în flagrant când primea 10.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru un contract de lucrări la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad. Decizia Tribunalului Arad nu este definitivă.

Judecătorul de drepturi și libertăți consideră că, aşa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Brogan şi Murray contra Marea Britanie, luarea unei măsurii arestării preventive faţă de o persoană nu presupune ca autorităţile să dispună de probe suficiente pentru a formula acuzaţii sau a dispune condamnarea încă din momentul arestării. Ca atare, spre deosebire de condamnare, când instanţa de judecată trebuie să dovedească fără echivoc vinovăţia inculpatului, la luarea măsurii arestului preventiv sunt suficiente anumite probe care să conducă către o concluzie plauzibilă că persoana în cauză este posibil să fi săvârşit o infracțiune.

“Rolul detenţiei preventive este tocmai acela de a permite clarificarea sau, dimpotrivă, înlăturarea suspiciunilor care planează asupra unei persoane, persoană care, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, în baza prezumţiei de nevinovăţie, este considerată nevinovată. Or, având în vedere probele administrate în cursul urmăririi penale instanţa consideră că în prezenta cauză există suficiente probe cu privire la o posibilă comitere de către inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a unei fapte de corupție, probe care să convingă un observator independent că inculpatul este posibil să fi comis această faptă”, judecător, Tribunalul Arad.

 

Apărarea: dreptul la tăcere, la DNA, a negat acuzațiile la Tribunal

Potrivit motivării, Ioțcu în fața procurorului, nu a dat nicio declarație, invocând dreptul la tăcere. În fața judecătorului de drepturi și libertăți, el nu a recunoscut săvârșirea faptei. Ioțcu a arătat că nu-și poate explica declarațiile denunțătorului, în contextul în care niciodată nu i-a cerut acestuia să facă ceva ilegal. În legătură cu sumele de bani despre care se afirmă că le-ar fi primit, inculpatul a arătat că în seara zilei de 22 iulie 2015 nu a primit niciun ban de la denunțătorul Drăgan Cristian Ioan, iar la data de 24.07.2015, în timp ce cobora din autoturismul denunțătorului, acesta i-a cerut să ia un pachet despre care a afirmat că-i aparține, fără ca el să cunoască conținutul acestui pachet, ulterior constatând că în plic se afla o sumă de bani. Potrivit instanței: declaraţiile lui Ioțcu sunt însă contrazise de celelalte probe administrate în cauză. Judecătorul de drepturi și libertăți a avut în vedere declarațiile denunțătorului Drăgan Cristian Ioan.

 

Povestea denunțului

La data de 5 iunie 2015, Drăgan a depus un denunț prin care a arătat că în urmă cu aproximativ o lună de zile a purtat o discuție cu inculpatul, care s-a arătat neumuțumit de faptul că, în contextul derulării unui contract având ca obiect furnizarea de echipamente medicale pentru Spitalul Județean de Urgență Arad, reprezentanții SC Medicare Technics SA nu i-au dat nicio sumă de bani, deși înțelegerea a fost ca inculpatul să primească un procent de 5 % din valoarea contractului încheiat în 2014. Această discuție a avut loc în contextual în care la data de 8 iunie 2015 a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru un alt contract de furnizare a echipamentelor medicale pentru Spitalul Județean de Urgență Arad. După această discuție, denunțătorul a fost contactat de Pătrașcu Alin Mircea – reprezentantul SC Medicare Technics SA, cu care s-a întâlnit atât la București, cât și la Arad, iar în cursul acestei întâlniri această persoană i-a confirmat înțelegerea existent cu inculpatul Ioțcu și i-a transmis că va plăti sumele convenite în două tranșe. Ulterior, la data de 15.07.2015 Pătrașcu Alin Mircea s-a întâlnit cu denunțătorul la locuința acestuia, ocazie cu care i-a și lăsat denunțătorului suma de 20.000 euro pentru a fi predate inculpatului.

 

Banii, băgați în sticla de whiskey

Denunțătorul a continuat arătând că la data de 16 iulie 2015 a predate banii primiți de la Pătrașcu Alin organelor de urmărire penală, ocazie cu care bancnotele au fost individualizate fiecare în parte, la data de 21 iulie 2015 banii fiindu-i restituiți pentru a fi predate mai departe inculpatului. În seara zilei de 22 iulie 2015 inculpatul s-a deplasat la locuința denunțătorului, unde a primit suma de 35.000 lei din banii primiți de denunțător de la Pătrașcu Alin. Drăgan Cristian a mai arătat că banii au fost predați după ce în prealabil i-a pus într-o cutie în care se afla și o sticlă de whisky.

În sfârșit, denunțătorul a mai precizat că la data de 24 iulie 2015, în timp ce se deplasa cu autoturismul personal de la Lipova la Arad, în mașină aflându-se și inculpatul, i-a comunicat lui Ioțcu Petru Nicolae că restul banilor primiți de la Pătrașcu Alin, respective suma de 10.000 euro, se află în torpedoul mașinii, situație în care inculpatul i-a cerut să meargă până la locuința sa pentru a lăsa banii. După ce a oprit autoturismul, inculpatul a luat banii și i-a introdus într-o coală de hârtie, iar după ce a coborât din mașină a fost oprit de organele de cercetare penală.

Potrivit instanței, susținerile denunțătorului sunt confirmate și de celelalte dovezi existente la dosar.

 

Cum a fost organizat flagrantul

Conform procesului verbal întocmit de organele de urmărire penală la data de 16 iulie 2015, denunțătorul a predat organelor de urmărire penală, la data de 16 iulie 2015 suma de 10.000 euro și 45.000 lei primiți de la Pătrașcu Alin pentru a fi predați lui Ioțcu Petru Nicolae. Conform procesului verbal banii au fost inseriați și fotografiați după care au fost restituiți denunțătorului pentru organizarea flagrantului. La dosarul de urmărire penală se regăsesc și procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice și a discuțiilor purtate în mediul ambiental între denunțătorul Drăgan Cristian Ioan și numitul Pătrașcu Alin, procese verbale care confirmă existența întâlnirilor dintre denunțător și reprezentantul SC Medicare Technics SA, precum și destinația banilor primiți de denunțător.

“Totodată, judecătorul de drepturi și libertăți are în vedere și procesul verbal de redare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, discuții purtate la data de 22 iulie 2015 la locuința denunțătorului. În cursul acestor discuții, denunțătorul îi comunică inculpatului împrejurarea că a primit de la Pătrașcu Alin o primă tranșă de bani, ocazie cu care inculpatul îi răspunde că a înțeles. De asemenea, deși inculpatul a negat acest lucru, se poate observa că în prezența inculpatului denunțătorul a luat dintr-o piesă de mobilier din dulap o sumă de bani pe care a pus-o pe masă, inculpatul cerându-i denunțătorului să nu lase banii pe masă. În acest context, denunțătorul a adus dintr-o camera alăturată o plasă, din care a scos o sticlă de whisky pe care i-a arătat-o inculpatului, după care a reintrodus-o în cutie, a luat teancul de bani și i-a introdus în aceeași cutie cu sticla. Este de menționat că toate aceste operațiuni au avut loc în prezența inculpatului, care în permanență a afirmat că a înțeles despre ce este vorba”, judecător Tribunalul Arad.

 

Discuțiile ambientale, interceptate

Apoi, la dosarul de urmărire penală se regăsește și procesul verbal de redare a discuțiilor purtate între Drăgan Cristian și Ioțcu Petru Nicolae la data de 24 iulie 2015, în autoturismul denunțătorului, pe drumul dintre Lipova și Arad. Cu această ocazie, denunțătorul i-a indicat președintelui CJ că în torpedoul mașinii se află suma de 10.000 într-un plic, aspect pe care Ioțcu a arătat că l-a înțeles și i-a cerut denunțătorului să se oprească la el acasă. De asemenea, după cum rezultă din procesul verbal de redare, denunțătorul a deschis torpedoul mașinii, a luat un plic pe care I l-a remis inculpatului. Inculpatul a luat plicul cu mâna stângă, l-a așezat peste o coală de hârtie pe care o avea în mână și a coborât din autoturism, după care a avut loc intervenția organelor de urmărire penală.

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate