Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Judecătoarea Pușoiu de la Înalta Curte era trecută în rezervările companiei de turism drept ”extra person” pentru a nu fi identificată

14-07/02-judecatoare-si-avocata-cp-465x390
Autor: | | 22 Comentarii | 2517 Vizualizari

Afaceristul Gabriel Chiriac plătea excursiile judecătoarelor de la instanța supremă prin intermediul unor contracte de asistență juridică. Iuliana Pușoiu a fost trecută în acte ”extra person” pentru a nu-i fi pomenit numele pe rezervările de la hoteluri. Potrivit procurorilor DNA, banii folosiţi pentru a plăti excursia judecătoarei Puşoiu Iuliana în Malaezia au provenit de la firma Romarta, controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel care a dispus, la solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, transferarea în contul Societăţii de Avocatură Gherbovan Silinescu a sumei de 51.917,56 lei. Din acest cont a fost folosită de Gherbovan Silinescu Radu suma necesară plăţii excursiei pentru judecătoarea Puşoiu Iuliana. ”Operaţiunea juridică efectuată în scopul împiedicării identificării folosinţei sumei pentru darea de mită a constituit-o încheierea formală a unui contract de asistenţă juridică cu Societatea de Avocatură Gherbovan Silinescu”, se arată în documentele procurorilor.

Martora Agenției

Într-o convorbire telefonică interceptată de priocurori, Gherbovan Silinescu Claudia şi o martoră de la agenţia de turism care a vândut deplăsările discută detaliile excursiei oferită ca mită judecătoarei Puşoiu Iuliana. Avocata nu pronunța nume niciodată la telefon:

Gherbovan Silinescu Claudia: Am o rugăminte ….În aceeaşi….Perioadă cu G…Şti la ce mă refer

N N F: Mda…

G S C:Că nu-ţi spun mai multe.

N N F: Nu, nu !

Gherbovan Silinescu Claudia: Că eşti fată deşteaptă. La fel …ă, vezi că e doamna aia care trebuia să meargă cu noi în iarnă şi n-a mai mers. Ai acolo numele.

N N F:Îhî. Doamna….

Gherbovan Silinescu Claudia: Şti de cine vorbesc da?

N N F: Da, da, da!

Gherbovan Silinescu Claudia: Cu P şi cu .

NNF: Iarnă…

Gherbovan Silinescu Claudia: P şi cu…

N N F Da, da, da! Idem G.

Gherbovan Silinescu Claudia: Aşa. Idem ca astă iarnă. Idem ca ... Douăzeci, cu douăzeşi şapte.

 N F:Nu mai spuneţi că ştiu

Gherbovan Silinescu Claudia: Şi îi faci la fel ca      că ele o să vină împreună.

NNF:Îhî. OK.

Cârdășia infracțională

Aşadar, probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat fără dubiu ”o cârdăşie infracţională  între ,,excursionişti  şi interesele din dosare,”, arată DNA. De altfel, analiza documentelor referitoare la acea excursie la care au participat mai multe persoane(care şi-au achitat biletul) reflectă un aspect extrem de sugestiv – numai pe acest document care privea rezervarea pentru sejurul judecătoarei Puşoiu Iuliana apare menţiunea ”on extra person”, restul persoanelor  care au dorit să facă excursia şi-au dat numele. ”Din punct de vedere caracterial acest fapt relevă în mod jenant că inculpata, magistrat s-a pretat la a accepta să fie trecută pe cazarea cuiva ca on extra person doar ca să nu plătească, mai exact ca să fie plătită pentru serviciul prestat în dosarele celor interesaţi”, consideră anchetatorii.

Rezervare discretă

Pentru cazarea de la Resort & Spa Westin Langhawi, făcută începând cu data de 21.04.2011 pentru 5 nopţi alături de fiica soţilor Gherbovan Silinescu Claudia,  Bojin Adina,  apare menţiunea + on extra person.[fila nr.251 vol.6 care relevă că voucher –ul de hotel cuprindea rezervarea făcută  de către agent ref: Flori pentru perioada 21.04.2010 – 5 nopţi la Westin Langkawi Resort& Spa pentru Bojin Adina + on extra person;]. În acest voucher s-a precizat expres că turistul trebuie să se prezinte cu voucher - ul la sosire,întrucât acesta reprezenta dovada că rezervarea a fost făcută. Practic  voucher - ul reprezenta o confirmare a călătoriei turistului, iar la recepţie odată cu sosirea clientului trebuia prezentat, deoarece voucher-ul de cazare şi de servicii nu este transferabil unei terţe persoane.

Judecătoarea invizibilă

Aşadar, realitatea documentelor, a relevat că identitatea pe care a avut-o Puşoiu Iuliana între membrii familiei Gherbovan Silinescu pentru excursia din Malaezia a fost aceea de ,, on extra person,,. Dar, pentru că în documentele de aeroport şi  voucherul de transfer de la aeroport nu a putut fi trecută ca ,, on extra person,, datorită regulilor stricte de la aeroport singurul document în care inculpata figurează ca turist a fostborderoul biletelor de avion. Toată plata excursiei inculpatei Puşoiu Iuliana a fost făcută, aşa cum rezultă din documentele de la agenţie din data de 19.04.2011 întocmite de acelaşi agent, martora N. F. G de către inculpatul  Gherbovan Silinescu Radu.

A încercat să acopere faptele

Radu Gherbovan Silinescu i-a solicitat agentei de turism să întocmească factura fiscală seria MRU nr.8005386 din 30.04.2011, prin care a stornat contravaloarea biletului de avion facturat iniţial în baza facturii fiscale seria MSH 11 nr.1110305 din 31.03.2011 şi i s-a restituit lui Gherbovan Silinescu Radu suma de 1860 euro pe care acesta a ridicat-o de la casierie în baza dispoziţiei de plată nr 243 din 10.05.2011 şi în aceeaşi zi, martora a întocmit factura fiscală  seria MRU nr.8005388 din 30.04.2011 pe numele numitei Puşoiu Iuliana pentru suma de 1860 euro+chitanţă fiscală seria MTC 4 nr.0045926 din 10.05.2011(fila nr.10 vol.3) pe care le-a înmânat lui Gherbovan Silinescu Radu.

”Aşadar, Gherbovan Silinescu Radu a determinat-o pe martora de la agenția de turism să întocmească acele stornări false, pentru  a- i constitui probă  inculpatei Puşoiu Iuliana”, se ami arată în documentele anchetatorilor .

Fără rezervare la hotel

”Prin urmare, nici un element de fapt nu face dovada că Puşoiu Iuliana a fost un  turist onest care şi-a achitat excursia. Este imposibil de acceptat apărarea sa, aşa cum a încercat să o prezinte prin declaraţia din data de 7.10.2011 conform căreia: ,,în martie sau începutul lunii aprilie 2011 s-a întâlnit în faţa biroului său, pe holul ÎCCJ, cu inculpatul Gherbovan Silinescu Radu şi i-a dat acestuia suma de 2400 euro pentru excursia din Malaezia, pentru care ar fi primit factură de la acesta abia în 27.04.2011 când a revenit din Malaezia, dar numai pentru suma de 1800 euro, preţul transportului…şi nu s-a interesat  şi nu a cerut acestuia explicaţii pentru faptul că pe factură nu se regăsea întreaga sumă…,, ( fila nr.74 vol.1 up). Şi dacă admitem că ar fi fost împrumutată de către inculpatul Silinescu Gherbovan Radu cu bani pentru excursie, într-o astfel de variantă, Puşoiu Iuliana s-ar fi aflat pe listele de rezervări ale agenţiei,aşa cum s-au regăsit toţi cei care au făcut parte din grupul cu care aceasta a petrecut sejurul şi ar fi fost cuprinsă în toată cronologia demersului de pregătire, rezervare şi deplasare în vacanţă. Ori, din probele  administrate rezultă cu evidenţă că este singura din grup care nu a figurat pe lista de rezervare la hotel, ci doar pe biletul de avion căci nu au avut cum să încalce această regulă strictă a companiilor aeriene”, continuă procurorii.

Gherbovan Silinescu Claudia apoi a dat declaraţii în care a negat faptele reţinute în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea lor, însă golite de semnificaţia lor reală. Referitor la relaţia sa cu judecător Bîrsan Gabriela Victoria a arătat că au fost colege la judecătorie, iar după ce a devenit avocat în 1996, 1997 au avut relaţii amicale şi s-au întâlnit sporadic, sens în care uneori mergeau la restaurantul Marshal lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima dată în februarie 2011…;a mai arătat că  la întâlniri venea şi judecător Puşoiu Iuliana şi alţi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Colege din 1987

Cu inculpata Puşoiu Iuliana a arătat că a fost colegă în 1987 la judecătorie şi a păstrat relaţii de amiciţie după ce a trecut în avocatură, că vorbeau  foarte des la telefon dar s-au întâlnit mai  rar, iar  cu mulţi ani în urmă a fost la locuinţa sa din Corbeanca. A mai arătat că a fost cu Puşoiu Iuliana în excursie în Malaezia în aprilie 2011,  când aceasta a venit împreună cu fiica lor Bojin şi acolo s-au întâlnit şi cu inculpatul Chiriac Gabriel ….că au cumpărat bilete cu reducere de 50% de la firma Marshal, iar Puşoiu Iuliana şi-a plătit biletul…că în acel sejur Chiriac Gabriel a oferit tuturor femeilor din grup şirag de mărgele tip tigru de la boutic.

Croaziere în SUA

Sub acest aspect,  al relaţiei de prietenie cu inculpata Gherbovan Silinescu Claudia a arătat că în 2005 -2006 au fost împreună în croazieră în SUA,şi cu alţi colegi, foşti colegi sau prieteni printre care :Corbu Corina,Arhip Cornelia, fostă judecător, actualmente avocat. De asemenea, a fost în mai multe excursii cu aceştia dar şi cu alte persoane prin firma Marshal. Probele administrate în cauză au relevat aceste realități, de altfel recunoscute.

Cum se fabrică probe

După ce se aflase de cercetări şi interceptări, ca urmare a favorizării sale şi a celorlalte două inculpate de către  Pandrea Anton şi complicea sa inculpata Corbu Corina Alina, inculpata Puşoiu Iuliana a început să-şi procure şi să păstreze la domiciliu, pentru orice eventualitate, acele înscrisuri.Ori, dacă inculpaţii Pandrea Anton şi Corbu Corina nu ar fi divulgat aspecte secrete din activitatea profesională,  dacă nu ar fi divulgat datele din dosar, inculpata Puşoiu Iuliana  nu şi-ar fi putut constitui probe, iar cercetările aflate în plină derulare ar fi avut aptitudinea să releve un context infracţional complex.

Vilișoara din Malaezia

 Discuţia dintre Puşoiu Iuliana şi Arhip Cornelia, după revenirea din Malaezia, din datele de 27.04.2011  în care îi descrie că e obosită după trei zboruri, aterizări, decolări, …că acolo a fost un rai……că s-a simţit chiar foarte bine …că..a avut o vilişoară cu tot ce trebuie… că n-a călătorit niciodată cu un avion mai bun ca acela…au existat certuri între Chiriac şi Anca…că a încercat unele glume Chiriac cu Puşoiu…că a primit fiecare femeie din grup în seara de Paşti câte un colier malaezian, şi că şi-a cumpărat şi ea perle roz cu cercei…( fila nr 269 vol.4) dar în general s-a purtat civilizat şi că a fost drăguţ marele Chiriac! ( fila nr 271 vol.4)…că nevasta lui Chiriac este cu nasul pe sus…şi a fost impresionată de ce i-a povestit aceasta  despre nivelul de viaţă extraordinar pe care îl au, că a ,, lăsat-o cu gura căscată…,că este bogat , bogat Chiriac…că i-a cumpărat nevestei bijuterii perle de peste 5000 euro şi un inel cu diamant de 3000 euro…, iar fiica lor se îmbracă numai de la Kenzo şi Chanel dacă Chiriac face din deget Claudia şi Radu Silinescu Gherbovan se supun fără comentarii la tot ce doreşte …că soţia(partenera) lui Chiriac Gabriel i-a povestit cum a fost Gabriela Bîrsan la Paris în 2010 de ziua ei…cum Mihnea a stat în apartamentul lor cât şi-a făcut stagiatura.

Excursii la Milano

În discuţia din 3.05.2011 Puşoiu Iuliana  vorbeşte cu Gherbovan Silinescu Claudia despre Corbu Corina care a fost la Milano şi nu i-a ars de excursie…că nu poate să-şi revină…că şi-a luat pantofi Prada…că se gândeşte la toată cariera ei…se gândeşte la prieteni şi de aia nu –i arde de nimic…şi de asemenea îi spune acesteia  că inculpata Corbu Corina i-a spus că este recunoascătoare şi că-i mulţumeşte lui TONI că i-a spus …că TONI a liniştit-o  că nu e nicio problemă în privinţa ei …ci în privinţa prietenelor ei…care or fi alea….că s-a grăbit să spună lui Puşoiu Iuliana…cert este că toată discuţia se centrează în jurul subiectului legat de aflarea faptului că există interceptări…în jurul temerilor pe care pare că le-a manifestat inculpata Corbu Corina în discuţia cu inculpata Puşoiu Iuliana  în care se temea de cariera ei…cu astfel de lucruri…

Liniștea aparentă

În discuţia din 23.05.2011 dintre Puşoiu Iuliana şi Gherbovan Silinescu Claudia,prima îi povesteşte despre Corbu Corina  şi Bârsan Gabriela Victoria şi faptul că s-au mai liniştit… [pare că e plecată… ]apoi Puşoiu Iuliana  îi spune acesteia că în 14.05.2011 s-a întâlnit cu Chiriac Gabriel, pe care îl numeşte prietenul tău… venise să-i zică bonjur… adică altei persoane… evident numitei Bîrsan Gabriela, deoarece probleme au relevat că în acea dată Chiriac Gabriel a fost în ,, vizită ,, la ÎCCJ, la Bîrsan Gabriela Victoria, exact în ziua în care avea termen la dosarul 3509/2/2008 în care G … .Acest context al convorbirilor vine pe fondul faptului că aflase  de interceptări.

anchetatorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 1. PUŞOIU IULIANA, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, la data faptelor. Acuzaţiile: luare de mită şi - uz de fals; 2. BÎRSAN GABRIELA VICTORIA, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, la data faptelor: abuz în serviciu contra intereselor publice, având drept consecință obținerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, - trafic de influență 3. GHERBOVAN SILINESCU CLAUDIA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, la data aptelor: complicitate la dare de mită, complicitate la spălarea banilor, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, având drept consecință obținerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, cumpărare de influenţă; 4. GHERBOVAN SILINESCU RADU, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut în concurs: dare de mită,  spălare a banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; 5. CHIRIAC GABRIEL, om de afaceri, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut în concurs:  cumpărare de influență, spălare de bani: 6. IONESCU FLORIAN, angajat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de mărturie mincinoasă; 7. PANDREA ANTON, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia penală, preşedinte al secţiei penale a instanţei supreme, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de favorizare a făptuitorului; 8. CORBU CORINA, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de complicitate la favorizarea făptuitorului;
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 11:40 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate