Judecătoarea care vrea să anuleze Codul deontologic al magistraților

Judecătoarea care vrea să anuleze Codul deontologic al magistraților

Președintele Asociației Magistraților din România, Gabriela Baltag, a criticat extrem de dur sistemul judiciar românesc, numind Justiția una a răzbunării. Ea a cerut CSM să anuleze procedura în cazul abaterilor de la Codul deontologic

Gabriela Baltag, judecător de 22 de ani, a criticat foarte dur sistemul judiciar românesc, printr-un discurs ținut, săptămâna trecută, la conferinta „Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației”, organizată la Palatul Parlamentului.

Baltag reclamă teama în care trăiesc magistrații

„Sunt probleme reale în interiorul sistemului, poate le auziți prin vocile unor domni avocați, uneori, prin vocile Parchetului, mai puțin prin vocile judecătorilor. Pentru că judecătorii sunt soldații tăcuți ai Dreptății, ei vorbesc foarte puțin, aproape deloc, vorbesc reprezentanții asociațiilor profesionale și cam atât”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Ne puteți urmări și pe Google News

Magistratul a sesizat că una din probleme este teama în care trăiesc magistrații. „(...) este foarte trist – am ajuns ca în interiorul sistemului să privim, sau să răspundem (...) la un salut venit din partea unui avocat, fost coleg, poate, de facultate, să ne temem să purtăm o discuție de principiu cu un coleg procuror, pentru că, Doamne ferește!, cine știe ce s-ar putea întâmpla? S-ar putea întâmpla ceva, nu știm cine l-ar putea asculta, sau dacă ne ascultă cineva și ar putea interpreta altfel”, a declarat judecătoarea Baltag.

„Timpurile sunt mai nesigure acum”

Președintele AMR a mai spus că a participat la mai multe întâlniri, sub egida Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, cu scopul „de a vedea dacă putem să aducem normalitatea în sistem. Pentru că ea, din păcate, nu mai există. Și nu mai există nu din cauza oamenilor, din cauza noastră. Ne-am trezit așa. După 22 de ani, pot spune că lucrurile și timpurile sunt mai nesigure acum, decât la început, în ’93”. Judecătoarea Baltag a subliniat că nu a avut satisfacții profesionale decât la începutul carierei sale, iar de atunci a devenit tot mai „tristă” și că singura încurajare pentru a privi cu încredere în viitor este faptul „că trebuie să identificăm o soluție” pentru a aduce „normalitatea” în sistem.

„Codurile, un eșec”

Magistratul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „cât de nesigur este sistemul, cât de nesigură este legea”, opinând că erau mai bune legile de la începutul anilor ’90 care „deși nu sunt atât de ample, nu sunt atât de stufoase, rezolvă toate problemele pe care nu le pot rezolva astăzi legi de sute de articole, de mii de articole. Cum e posibil, cum s-a ajuns aici, nu știm nici noi”. „Codurile acestea, de care s-au agățat unii la început trâmbițând că au făcut o reformă nemaipomenită, sunt un eșec în mare parte”, a spus judecătoarea afirmând că în cel în materie penală nu mai are ce să mai fie în regulă.

Justiția, singura autoritate

„Sistemul legislativ, din păcate, ca și sistemul judiciar, ambele sunt în derivă și nu știu din ce motiv; am încercat să vedem cine a greșit sau dacă a greșit cineva. Ne facem această analiză în fiecare zi, să știți, pentru că nu dorim să fim în situații imposibile.(...) Cu o egalitate între puteri sunt perfect de acord, dar un control între puteri deja, pentru un jud e - că tor, sună un pic altfel. (...) Niciuna dintre cele trei puteri – căci există trei puteri, și deși toată lumea spune că există trei puteri în stat și niciuna nu este mai presus decât cealaltă, dintre cele trei puteri, Justiția este singura autoritate, Constituția o spune”, a mai spus Baltag la conferință.

CSM decide joi în cazul Baltag

Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anularea procedurii prin care se decide dacă un judecător sau un procuror au comis abateri de la Codul deontologic al magistraților, considerând că este necons tituțională. Reamintim că judecătoarea Baltag urmează să afle joi, de la Secția pentru judecători, dacă a săvârșit vreo abatere de la Codul deontologic al magistraților atunci când a făcut, public, afirmații de natură a știrbi prestigiul judecătoarei Livia Doina Stanciu, președintele instanței supreme și de a semăna neîncrederea în justiție.

Gabriela Baltag vede justiția ca pe una „a răzbunării”

„Justiția pare, în ultimul timp, în ochii dvs, ai opiniei publice, dar și în ochii mei pare la fel, o Justiție a răzbunării. Iertați-mă, dar nu aceasta este menirea Justiției”, a mai spus Baltag, întrebându-se de ce s-a ajuns aici. „Ce s-a întâmplat? (…) am ajuns într-o situație nefirească, o situație în care Justiția dă sentimentul, prin forța prin care, iată, legea i-o pune la îndemână, că este mai presus decât oricine, ceea ce nu este adevărat absolut deloc. Și nu poate asta să ne dea, sub nicio forma, poziția sau gândul că noi suntem cei mai puternici. Nu, sub nicio formă. Egalitate, da, egalitate, respect, colaborare instituțională, este foarte important acest lucru, să existe o colaborare, să vedem unde sunt greșelile, pe orizontală și pe verticală. Iarăși, ajungem la un control, și un judecător are această reticență, nu va privi niciodată de sus și nu va accepta termenul de control. Asta e în interiorul nostru; nu știu cum e dincolo – mă uit spre avocați și am mai mare speranță când mă gândesc cum privesc dumnealor. Nu știu cum e ierarhia procurorilor, deși studiind legile și văzând comportamentul dânșilor poate termenul de control la dumnealor e mai acceptabil, la noi absolut deloc. (…)”, a declarat președintele AMR.

Baltag vrea separarea procurorilor de judecători

„Constituția nu mai satisface nevoile noastre sociale, evoluția impune modificări esențiale. (…) Da, Constituția trebuie clarificată, să vedem dacă mai este necesar să vorbim despre magistrați, sau putem vorbi despre judecători și procurori separat, fără să mai folosim această terminologie.

Sunt necesare clarificări în modificările constituționale privind statutul procurorilor, privind componența Consiliului Superior al Magistraturii”, a mai susținut Baltag la Palatul Parlamentului.