Editura Evenimentul si Capital

Judecătoarea care vrea să anuleze Codul deontologic al magistraților

Judecătoarea Gabriela Baltag, președintele AMR - fondată de Viorica Costiniu
Autor: | | 12 Comentarii | 3165 Vizualizari

Președintele Asociației Magistraților din România, Gabriela Baltag, a criticat extrem de dur sistemul judiciar românesc, numind Justiția una a răzbunării. Ea a cerut CSM să anuleze procedura în cazul abaterilor de la Codul deontologic

Gabriela Baltag, judecător de 22 de ani, a criticat foarte dur sistemul judiciar românesc, printr-un discurs ținut, săptămâna trecută, la conferinta „Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației”, organizată la Palatul Parlamentului.

Baltag reclamă teama în care trăiesc magistrații

„Sunt probleme reale în interiorul sistemului, poate le auziți prin vocile unor domni avocați, uneori, prin vocile Parchetului, mai puțin prin vocile judecătorilor. Pentru că judecătorii sunt soldații tăcuți ai Dreptății, ei vorbesc foarte puțin, aproape deloc, vorbesc reprezentanții asociațiilor profesionale și cam atât”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Magistratul a sesizat că una din probleme este teama în care trăiesc magistrații. „(...) este foarte trist – am ajuns ca în interiorul sistemului să privim, sau să răspundem (...) la un salut venit din partea unui avocat, fost coleg, poate, de facultate, să ne temem să purtăm o discuție de principiu cu un coleg procuror, pentru că, Doamne ferește!, cine știe ce s-ar putea întâmpla? S-ar putea întâmpla ceva, nu știm cine l-ar putea asculta, sau dacă ne ascultă cineva și ar putea interpreta altfel”, a declarat judecătoarea Baltag.

„Timpurile sunt mai nesigure acum”

Președintele AMR a mai spus că a participat la mai multe întâlniri, sub egida Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, cu scopul „de a vedea dacă putem să aducem normalitatea în sistem. Pentru că ea, din păcate, nu mai există. Și nu mai există nu din cauza oamenilor, din cauza noastră. Ne-am trezit așa. După 22 de ani, pot spune că lucrurile și timpurile sunt mai nesigure acum, decât la început, în ’93”. Judecătoarea Baltag a subliniat că nu a avut satisfacții profesionale decât la începutul carierei sale, iar de atunci a devenit tot mai „tristă” și că singura încurajare pentru a privi cu încredere în viitor este faptul „că trebuie să identificăm o soluție” pentru a aduce „normalitatea” în sistem.

„Codurile, un eșec”

Magistratul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „cât de nesigur este sistemul, cât de nesigură este legea”, opinând că erau mai bune legile de la începutul anilor ’90 care „deși nu sunt atât de ample, nu sunt atât de stufoase, rezolvă toate problemele pe care nu le pot rezolva astăzi legi de sute de articole, de mii de articole. Cum e posibil, cum s-a ajuns aici, nu știm nici noi”. „Codurile acestea, de care s-au agățat unii la început trâmbițând că au făcut o reformă nemaipomenită, sunt un eșec în mare parte”, a spus judecătoarea afirmând că în cel în materie penală nu mai are ce să mai fie în regulă.

Justiția, singura autoritate

„Sistemul legislativ, din păcate, ca și sistemul judiciar, ambele sunt în derivă și nu știu din ce motiv; am încercat să vedem cine a greșit sau dacă a greșit cineva. Ne facem această analiză în fiecare zi, să știți, pentru că nu dorim să fim în situații imposibile.(...) Cu o egalitate între puteri sunt perfect de acord, dar un control între puteri deja, pentru un jud e - că tor, sună un pic altfel. (...) Niciuna dintre cele trei puteri – căci există trei puteri, și deși toată lumea spune că există trei puteri în stat și niciuna nu este mai presus decât cealaltă, dintre cele trei puteri, Justiția este singura autoritate, Constituția o spune”, a mai spus Baltag la conferință.

CSM decide joi în cazul Baltag

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate