Editura Evenimentul si Capital

José Manuel Barroso o felicită pe Angela Merkel pentru atitudinea ”foarte principială” în criza refugiaților

Cancelarul german și fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso,
Autor: | | 15 Comentarii | 1814 Vizualizari

Criza migrației reprezintă probabil cea mai dificilă provocare cu care se confruntă Uniunea Europeană în ultimele decenii, apreciază fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, care susține că aceasta este mai serioasă decât criza Euro deoarece miza nu este doar una economică, ci este vorba și de acceptarea politică. Barroso spune că o felicită pe Angela Merkel care, în pofida presiunilor la care este supusă în plan intern, a adoptat o atitudine "foarte principială" în ceea ce privește criza refugiaților.

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de solidaritate în criza refugiaților, dar în același timp trebuie să lupte fără milă împotriva teroriștilor, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES, fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, prezent la Timișoara, unde i-a fost decernat titlul de doctor Honoris Causa al Universității de Vest.  El a mai spus că lupta împotriva terorismului nu poate fi eficientă "decât prin cooperare europeană, deoarece teroriștii nu respectă granițele".

"Este probabil cea mai dificilă provocare pe care a întâlnit-o Uniunea Europeană în ultimele decenii. Pot să văd că este mai serioasă decât criza Euro. De ce? Pentru că miza nu este doar economică, ci acceptarea politică. Iar aceasta din cauză că foarte brusca și masiva intrare de refugiați și migranți ilegali este folosită de către anumite forțe naționaliste și xenofobe împotriva Europei. Astfel, aceasta poate naște probleme politice serioase în Europa", a afirmat Barroso.

"Dacă statele membre vor protecție, trebuie să adune mai multe resurse, să le pună la comun — resurse financiare, resurse operaționale, resurse umane — pentru a ne proteja granițele. Nu sunt naiv, sunt probleme de securitate în Europa la acest moment, dar trebuie să fim riguroși și să facem distincția între refugiați, față de care avem o datorie de a-i primi, din motive umanitare, și lupta pe care o ducem împotriva teroriștilor și rețelelor criminale", a spus Barroso.

Fostul oficial european consideră că această criză a migrației trebuie gestionată în așa fel încât Uniunea Europeană să se întărească, spațiul Schengen să fie completat cu noi membri și să crească cooperarea la nivel instituțional între statele membre ale blocului comunitar. "Cred că asta este posibil dacă există voință politică și cred că instituțiile politice europene lucrează acum la o abordare pentru această provocare. Sper că va fi, mai mult sau mai puțin, ca ceea ce s-a întâmplat cu criza financiară — să folosim criza nu pentru a doborî UE, ci pentru a avea uniune bancară. Același lucru ar trebui să se întâmple și acum cu refugiații, nu să punem în dubiu Schengen, ci din contră să completăm Schengen, să îl facem mai operativ și să avem mai multă cooperare între diferitele servicii și autorități naționale", a punctat Barroso.

El a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să arate solidaritate celor care au nevoie, dar și duritate față de cei care încearcă să pună în pericol siguranța cetățenilor — o politică dificilă, dar în același timp singura viabilă. "Cred că puși în fața acestei probleme trebuie să avem curajul să explicăm ce se întâmplă. În primul rând, cei mai mulți refugiați vin aici deoarece sunt într-o situație disperată. (...) Dacă acești oameni vin aici pentru că sunt persecutați în țările lor, pentru că există un război ce le distruge țara, trebuie să îi primim. Dacă eram un tată sirian și îmi vedeam familia în pericol, bineînțeles că aș fi încercat să ajung într-un loc unde să pot trăi în pace. Așa că îi rog pe toți europenii să facă acest exercițiu în privința datoriei morale. În estul Europei au fost războaie groaznice și atunci, la fel, au fost refugiați. (...) Trebuie să luptăm nu cu persoanele, ci cu traficanții, trebuie să ne protejăm granițele externe. Asemeni unei țări, Uniunea Europeană are dreptul, dar și datoria de a-și proteja granițele, deoarece o parte din acest trafic are de-a face cu traficul de droguri, traficul de copii, cu scăparea de urmărire penală, câteodată chiar cu terorismul sau cu crima organizată", a spus Barroso.

Fostul șef al executivului european crede că menținerea spațiului Schengen poate ajuta la rezolvarea problemei deoarece Schengen nu implică o scădere a securității, ci o responsabilitate a guvernelor de a coopera mai mult pentru a schimba informații și pentru a proteja granițele exterioare ale UE.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate