Editura Evenimentul si Capital

Jorjac

Sever Voinescu
Autor: | | 2 Comentarii | 1478 Vizualizari

Anul trecut, Oscarul pentru cel mai bun film a fost luat de ”Birdman”, regizat, scris și produs de Alejandro Iñárritu.

 Era vorba acolo despre un actor aflat pe linia atît de subțire, invizibilă aproape, de nu cumva cu totul ireală, dintre teatru și realitate. Marea majoritate a oamenilor stau confortabil în convingerea că diferența dintre teatru și realitate este clară - una-i una, alta-i alta. Ba chiar, această mare majoritate atît de sigură că știe ce-i viața, pretinde că e foarte ușor să distingi între una și alta și te privește ca pe un ciudat dacă spui că, dimpotrivă, este foarte dificil, de nu cumva imposibil, să alegi cele ale vieții de cele ale teatrului. Toată lumea știe faimoasa replică din ”Cum vă place”:  ”Întreaga lume-i un teatru, iar toți bărbații și toate femeile sînt simpli actori”, dar cei mai mulți dintre acești simpli actori cred că nu-i adevărată.

Separația dintre teatru și realitate este o prejudecată nefericită, cu rele consecințe și pentru arta teatrală și pentru arta de a trăi.  Așa cum se întîmplă, în general, cu marile adevăruri, doar puțini îl cunosc și pe acesta. Și încă și mai puțini sînt în stare să-l răspîndească. Ca să fii capabil să convingi oamenii de asemenea adevăruri care le distrug prejudecățile îți trebuie un dar al sincerității absolute, un har al spontaneității și, mai ales, puterea, tot mai rară printre oameni, de a trăi după cum gîndești. Și îți mai trebuie o sensibilitate mare cît luna din cer, ca să ai ce acoperi cu un rîs și mai mare, cît Pămîntul întreg. Și îți mai trebuie ușurința miraculoasă de a-ți face ușor prieteni. Și îți mai trebuie o mare generozitate, o disponibilitate nelimitată să dai din propria ta ființă și din propriile tale daruri. Însumînd acestea, pricepem de ce purtătorii prin lume ai adevărului identității dintre scenă și realitate sînt atît de rari. Cîți să fie cei care strîng în ei toate trăsăturile acestea? O mînă de oameni, nu mai mult. Îi așezi pe toți la cîteva mese... Am  citit și am auzit despre asemenea oameni, dar de cunoscut, am  cunoscut unul singur. Și tocmai el a murit. George Alexandru. El era vestitorul acestui mare adevăr, că teatrul și viața sînt una, așa cum în tradiția creștină există sfinți ai rîsului, ai deriziunii ori ai mimei, mari vestitori ai Cuvîntului.

 A jucat mult și în film și în teatru.  A avut o carieră prodigioasă, pe măsura talentului și vocației sale.  Nimeni nu se îndoiește că ar mai fi avut multe de făcut, pe scenă și pe ecran. Dar mie, inima mi se rupe cînd mă gîndesc cîte ar mai fi avut să-mi spună, cît de mult am mai fi rîs împreună, de cîte ori m-ar mai fi luat în brațe strîngîndu-mă pînă la limita ruperii coastelor, cîte pahare am mai fi ciocnit, de cîte ori ar mai fi organizat, trăgîndu-mă de-o parte, mici scenete (”ia, zi-mi că....și să vezi ce răspund eu”). Nu știu cum putea simți, dar mi s-a întîmplat nu o dată ca atunci cînd mi-era mai greu  să-mi dea telefon doar așa, ca să-mi spună ghidușii, întîmplări de un haz nebun sau calambururi, iar la final îmi spunea ”I love you” - spunea asta multora și, pot să jur, nu mințea niciodată.

Jorjac a trăit egal, cu intensitate, sinceritate și talent, viața și actoria. La el, erau același lucru și reușea nu doar să fie un actor foarte bun, ci să ridice viața asta penibilă, meschină și absurdă la nivelul unei comedii bine scrise și bine jucate. Doamne, cît mai rîdeam cu el! Unde-o fi el, acum? Ce-o face acolo?

Printre anahoreți, se zice că obții suprema victorie în lupta cu Diavolul cînd ajungi să rîzi de el.  Se pare că, dacă treci de spaima enormă care te cuprinde cînd îți apare și îi rîzi în nas, îl dezarmezi definitiv. Dintre noi toți, Jorjac era cel mai bine antrenat pentru asta. Asta știu sigur că-I place lui Dumnezeu. De-aia cred că, acum, Jorjac e foarte bine.

Post Scriptum. Pe pagina de știri culturale a agenției Mediafax, în după-amiaza zilei de 2 ianuarie, am putut citi știrea intitulată ”Actorul George Alexandru a murit la vîrsta de 58 de ani”. Sub titlu, fotografia lui și textul ferparului. Imediat după, cu alte caractere, pagina de specialitate a Mediafax îndeamnă „Citește și: Sever Voinescu, numit redactor-şef al revistei Dilema Veche: Am găsit la Dilema o orchestră perfectă”. Am paralizat, năucit. Apoi, cu lacrimi în gît, mi-am dat seama cum ar fi povestit Jorjac o această întîmplare electronică. Cum zic, lacrimile mi-au rămas în gît, dar pe gură mi-a ieșit rîsul. Jorjac dragă, ce-am mai fi rîs!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate