Joffre, prăjitura Mareșalului, a fost inventată în România

Joffre, prăjitura Mareșalului, a fost inventată în România

Puțină lume știe că Joffre, una din prăjiturile nelipsite din cofetăriile noastre, dar care a cucerit amatorii de dulciuri din toată lumea, cu multă ciocolată și nume străin, este opera lui Grigore Capșa, de numele căruia, și al fratelui său, Constantin, se leagă Casa Capșa, de pe Calea Victoriei din București, consacrată în istoria orașului ca un loc al boemei.

 

„În 1920, celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre (foto mic), cunoscut și ca Papa Joffre, sosea la București, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Mareșalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu <>. Pentru a onora vizita ilustrului oaspete francez, celebrul cofetar Grigore Capșa, furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze. Și pentru că mareșalul suferea de diabet, maestrul cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea căruia fusese inventată. Prăjitura care purta numele mareșalului era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome și, mai ales, cacao de cea mai bună calitate, toate imbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată”, explică Emanuel Ciocu, de la Cevabun.ro, revistă de cultură gastronomică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rețetă

Ingrediente: 95 g zahăr pudră ✓ 120 g făină ✓ 120 ml frișcă lichidă ✓ 3 albușuri ✓ 25 g zăhar pentru albuș (langues de chat/ limbi de pisică) ✓ 200 ml frișcă lichidă ✓ 200 g ciocolată cu concentrație mare de cacao, esență de rom (crema ganache) ✓ 200 g ciocolată, puțin ulei (glazura)

Preparare. Pentru limbile de pisică se amestecă frișca cu zahărul până ce se topește, apoi se adaugă făina. Separat se bat albușurile până se topește zahărul, și se amestecă cu prima compoziție. Se toarnă pe hârtie de copt cercuri cu diametrul de 2 cm și se coc la 200 de grade. Pentru ganache se amestecă frișca și ciocolata, se pun pe foc și se încălzesc până aproape de fierbere. Se lasă la răcit în frigider, apoi se mixează până ce crema devine spumă deschisă la culoare și cu volum mărit. În final se adaugă rom. Cercurile de blat se împart în două. Pe câte unul se toarnă cu un poș crema înaltă, 4-5 cm, iar deasupra se pune alt blat. Joffrele astfel realizate se dau la frigider să se întărească crema. Doar atunci se topește ciocolata pentru glazură, se subțiază cu puțin ulei, și se glasează prăjiturile.