Editura Evenimentul si Capital

Cum a apărut ISIS din cenușa lui Saddam. Atentatul de la Moscheea de Aur | JIHADUL dintre Musulmani (5)

În spatele războiului religios se ascund interese politice și lupte pentru putere
Autor: | | 2 Comentarii | 2102 Vizualizari

Ultimul episod din serialul despre conflictul care macină Islamul: Primăvara Arabă, sprijinită de Occident, se transformă în Iarnă jihadistă. Ironia istoriei, Teheranul va fi servit chiar de cel mai rău adversar al său, Marele Satan. În martie 2003, Statele Unite invadează Irakul și pun capăt regimului lui Saddam. Instaurând democrația, ei încredințează automat puterea șiiților, care erau majoritari.

CITEȘTE ȘI: Cum au ajuns șiiții și sunniții să se URASCĂ de MOARTE. Cât este de DEMOCRAT Allah? | JIHADUL dintre Musulmani (2)

Genialul Hocus-Pocus: Cum a apărut un MESSIA în Islam | JIHADUL dintre Musulmani (3)

De ce se MĂCELĂRESC între ei COPIII lui ALLAH? MII de decapitări între adepţii ISLAMULUI şi un RĂZBOI tot mai BARBAR | JIHADUL dintre Musulmani (1) Sultanul aliat cu Germania care a proclamat „Jihadul” în timpul Primului Război Mondial. Soldații, îmbărbătați de actori îmbrăcați în giulgiuri! | JIHADUL dintre Musulmani (4)

„CRUCIADA ȘIITĂ”

Alungați de la putere, din administrație și armată, sunniții boicotează primele alegeri, apoi formează grosul gherilei anti-americane. Acești insurgenți, foști baasiști ai lui Saddam și islamiști, sfârșesc prin a intra, peste câțiva ani, în Al-Qaida din Irak, strămoșul ISIS. Printre aceștia, un oarecare Abu Mussab Al-Zarqawi, care teoretizează jihadul anti-șiit și declanșează un adevărat război religios.

În februarie 2006, el revendică distrugerea, în Samara, la nord de Bagdad, a moscheii de aur, mauzoleul celor de-al X-lea și al XI-lea imam.

Această pângărire a celor mai sacre locuri ale șiismului reprezintă declicul pentru un uriaș conflict confesional. Explozii, atentate, asasinate, de o parte și de alta, în ciuda apelurilor la calm făcute de marele ayatollah Ali Al-Sistani.

Pierre –Jean Luizard amintește:

„Acest război, care va lua sfârșit în 2009, a provocat sute de mii de morți. Ea va aduce o mare purificare etnică, mai ales la Bagdad. Un oraș care fusese și rămăsese mereu, în trecutul său, mixtă.”

În vreme ce Iranul accede la rangul de mare putere regională, aliatul său, Hezbollah, se impune ca principala forță politică și militară din Liban.

După ce a alungat armata israeliană din sudul țării, în 2000, apoi a rezistat asaltului acesteia, șase ani mai târziu, miliția șiită atinge apogeul popularității sale.

Liderii arabi încep să se neliniștească. Regele Abdallah al Iordaniei, apoi raisul Egiptului, Hosni Mubarak, denunță o „Cruciadă șiită”, de la Mediterana până în Golf.

Totuși, această axă, care leagă Tehranul de Beirut, trecând prin Bagdad și Damasc, face și un ocol prin Gaza, bastion al Hamasului palestinian, o mișcare islamistă sunnită.

CAPCANA SIRIANĂ

Ultimele cărți se fac în timpul Primăverilor Arabe din 2011, când majoritatea mișcărilor de contestare democratice vor sfârși în ierni islamiste, apoi militare.

Când izbucnește revoluția în Siria, Bashar Al-Assad reprimă manifestanții pașnici, împingându-i să pună mâna pe arme, exploatează diviziunile confesionale și eliberează sute de jihadiști din închisori, în speranța de a-și face aliate unele minorități.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate