Editura Evenimentul si Capital

Cum a apărut ISIS din cenușa lui Saddam. Atentatul de la Moscheea de Aur | JIHADUL dintre Musulmani (5)

În spatele războiului religios se ascund interese politice și lupte pentru putere
Autor: | | 2 Comentarii | 2093 Vizualizari

Ultimul episod din serialul despre conflictul care macină Islamul: Primăvara Arabă, sprijinită de Occident, se transformă în Iarnă jihadistă. Ironia istoriei, Teheranul va fi servit chiar de cel mai rău adversar al său, Marele Satan. În martie 2003, Statele Unite invadează Irakul și pun capăt regimului lui Saddam. Instaurând democrația, ei încredințează automat puterea șiiților, care erau majoritari.

CITEȘTE ȘI: Cum au ajuns șiiții și sunniții să se URASCĂ de MOARTE. Cât este de DEMOCRAT Allah? | JIHADUL dintre Musulmani (2)

Genialul Hocus-Pocus: Cum a apărut un MESSIA în Islam | JIHADUL dintre Musulmani (3)

De ce se MĂCELĂRESC între ei COPIII lui ALLAH? MII de decapitări între adepţii ISLAMULUI şi un RĂZBOI tot mai BARBAR | JIHADUL dintre Musulmani (1)

Sultanul aliat cu Germania care a proclamat „Jihadul” în timpul Primului Război Mondial. Soldații, îmbărbătați de actori îmbrăcați în giulgiuri! | JIHADUL dintre Musulmani (4)

„CRUCIADA ȘIITĂ”

Alungați de la putere, din administrație și armată, sunniții boicotează primele alegeri, apoi formează grosul gherilei anti-americane. Acești insurgenți, foști baasiști ai lui Saddam și islamiști, sfârșesc prin a intra, peste câțiva ani, în Al-Qaida din Irak, strămoșul ISIS. Printre aceștia, un oarecare Abu Mussab Al-Zarqawi, care teoretizează jihadul anti-șiit și declanșează un adevărat război religios.

În februarie 2006, el revendică distrugerea, în Samara, la nord de Bagdad, a moscheii de aur, mauzoleul celor de-al X-lea și al XI-lea imam.

Această pângărire a celor mai sacre locuri ale șiismului reprezintă declicul pentru un uriaș conflict confesional. Explozii, atentate, asasinate, de o parte și de alta, în ciuda apelurilor la calm făcute de marele ayatollah Ali Al-Sistani.

Pierre –Jean Luizard amintește:

„Acest război, care va lua sfârșit în 2009, a provocat sute de mii de morți. Ea va aduce o mare purificare etnică, mai ales la Bagdad. Un oraș care fusese și rămăsese mereu, în trecutul său, mixtă.”

În vreme ce Iranul accede la rangul de mare putere regională, aliatul său, Hezbollah, se impune ca principala forță politică și militară din Liban.

După ce a alungat armata israeliană din sudul țării, în 2000, apoi a rezistat asaltului acesteia, șase ani mai târziu, miliția șiită atinge apogeul popularității sale.

Liderii arabi încep să se neliniștească. Regele Abdallah al Iordaniei, apoi raisul Egiptului, Hosni Mubarak, denunță o „Cruciadă șiită”, de la Mediterana până în Golf.

Totuși, această axă, care leagă Tehranul de Beirut, trecând prin Bagdad și Damasc, face și un ocol prin Gaza, bastion al Hamasului palestinian, o mișcare islamistă sunnită.

CAPCANA SIRIANĂ

Ultimele cărți se fac în timpul Primăverilor Arabe din 2011, când majoritatea mișcărilor de contestare democratice vor sfârși în ierni islamiste, apoi militare.

Când izbucnește revoluția în Siria, Bashar Al-Assad reprimă manifestanții pașnici, împingându-i să pună mâna pe arme, exploatează diviziunile confesionale și eliberează sute de jihadiști din închisori, în speranța de a-și face aliate unele minorități.

La încput, contează pe propria sa comunitate alauită, dar și pe creștini, druzi, kurzi, și pte toți cei îngroziți de amenințarea sunnită fundamentalistă.

Istoricul Bruno Paoli subliniază:

„Este regimul unui clan, cu întreaga sa clientelă, care nu îi număra doar pe alauiți, dar și sunniți sau creștini. Însă alauiții au căzut într-o capcană. Pe drept sau nu, ei consideră acest regim drept ultimul lor bastion.”

Puterile din regiune se amestecă și ele. Turcia, Qatarul și Arabia Saudită ajută grupările armate islamiste, care în curând reușesc să recruteze zeci de mii de musulmani veniți din lumea întreagă.

În fața lor, fără sprijinul militar și financiar al Teheranului și Hezbollahului, regimul sirian s-ar fi prăbușit de multă vreme. Iar influența acestor doi „nași” nu încetează să crească.

„Bashar Al-Assad luptă în Siria ca adjunct al nostru”, va declara în mai 2014, generalul Hossein Hamedani, unul dintre șefii corpului expediționar iranian.

APARE ISIS

Începând cu 2013, un nou actor își face apariția în nord-estul Siriei, în jurul orașului Raqqa. Numele lui? Statul Islamic din Irak și Siria, mai cunoscut sub acronimul ISIS.

Principalele sale cadre de conducere vin din Irakul vecin, mai ales șeful său, originar din Samara, Abu Bakr Al-Baghdadi.

În iunie 2014, acești jihadiști trec din nou frontiera și, în urma unui atac fulger, reușeșsc să cucerească Mossul, al doilea oraș irakian, și odată cu el un teritoriu uriaș.

Victorii obținute în urma unor masacre și cu adeziunea a numeroși sunniți revoltați de politica sectară a premierului irakian șiit Nuri Al-Maliki.

Răzbunarea istoriei: Statele Unite se regăsesc alături de Iran împotriva unui califat al terorii, care se va întinde în curând de la porțile Damascului până la cele ale Bagdadului.

Ultimul act al acestei incendieri a lumii musulmane: în Yemen, unde o coaliție din mai multe țări arabe sunnite, conduse de Arabia Saudită, lansează atacuri aeriene contra pozițiilor rebele houthiste, înarmate de Iran.

Conflictul mocnit dintre cele două puteri teocratice din regiune, Arabia Saudită și Iran, izbucnește la lumina zilei. Houthiștii aparțin unei ramuri anterioare șiismului, zaydismul, al cărui ultim imam a domnit asupra Yemenului de Nord până în 1962, înainte de a fi răsturnat de o lovitură de stat militară.

A urmat un război care i-a opus pe naționaliștii arabi, susținuți de Egiptul lui Nasser, și pe monarhiștii ajutați de regatul saudit.

Pierre-Jean Luizarr explică:

„Se vede că mizele politice ale anilor 1960 au fost înlocuite cu luptele confesionale, care apar ca vectori mai eficienți de influență pentru niște state aflate pe punctul de a se prăbuși.”

Sub efectul acestei deflagrații, frontierele desenate de către marile puteri s-au făcut țăndări. Peste tot, masacrele provoacă exoduri masive.

Trebuie să se ia act de noua geografie politică? Trebuie reconfigurată regiunea potrivit noilor împărțiri confesionale? S-ar putea să funcționeze o perioadă. Până la o nouă deflagrație, provocată de noi ambiții de putere, camuflate în pretexte istorice străvechi.
Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate