Editura Evenimentul si Capital

Sultanul aliat cu Germania care a proclamat „Jihadul” în timpul Primului Război Mondial. Soldații, îmbărbătați de actori îmbrăcați în giulgiuri! | JIHADUL dintre Musulmani (4)

Saddam Hussein, un dictator sunnit peste un popor șiit: compoziție explozivă
Autor: | | 3 Comentarii | 4002 Vizualizari

Conflictul dintre șiiți și sunniți a izbucnit în forma sa violentă de astăzi numai în urmă cu câteva zeci de ani. Această istorie zbuciumată cunoaște și tentative de apropiere între tabere. Mai ales cu ocazia declinului Imperiului Otoman.

 CITEȘTE ȘI: Cum au ajuns șiiții și sunniții să se URASCĂ de MOARTE. Cât este de DEMOCRAT Allah? | JIHADUL dintre Musulmani (2) Genialul Hocus-Pocus: Cum a apărut un MESSIA în Islam | JIHADUL dintre Musulmani (3)

  De ce se MĂCELĂRESC între ei COPIII lui ALLAH? MII de decapitări între adepţii ISLAMULUI şi un RĂZBOI tot mai BARBAR | JIHADUL dintre Musulmani (1) Cum a apărut ISIS din cenușa lui Saddam. Atentatul de la Moscheea de Aur | JIHADUL dintre Musulmani (5)

Sabrina Mervin explică:

„Atunci când se simt amenințați de Occident, musulmanii se unesc. Atunci discursul lor este: ‘Dacă suntem slabi, aceasta este din cauză că suntem divizați’.”

CÂND MUSULMANII SE RUGAU ÎMPREUNĂ

La sfârșitul secolului al XIX-lea, sultanul Abdulhamid al II-lea le cere credincioșilor să se strângă în jurul Sublimei Porți. În semn de deschidere, el autorizează chiar ca mica comunitate iraniană din Istanbul să sărbătorească Ashura.

În 1914, succesorul și fratele său mai mic, Mehmet al V-lea, se aliază cu Germania și proclamă jihadul, războiul sfânt, împotriva puterilor impure ale Antantei. Primii care răspund la chemarea sa sunt ayatollahii din Nadjaf.

În 1931, la Ierusalim are loc o conferință panislamică. Participanții merg să se roage la Moscheea Al-Aqsa, sub conducerea unui cleric șiit. Un eveniment de neconceput astăzi.

După șirurile de independențe proclamate, se amestecă diplomația. Raisul Egiptului, Gamal Abdel Nasser, vrea să facă pe placul șahului și, în 1959, foarte sunniții ulemas de la Universitatea Al-Azhar recunosc Dreptul Djafarit, după care se conduc șiiții, ca a cincea școală juridică a Islamului.

Însă discordia reapare curând, cu o violență și mai mare.

REVOLUȚIA DIN IRAN

Două evenimente, aproape concomitente, sunt la originea acestei mari schisme din Orient, așa-zis milenară. Lumea descoperă existența șiiților în urma unei revoluții. Pe 16 ianuarie 1979, după luni de haos, în Iran se prăbușește regimul pro-american al Șahului.

Revenit din exil, ayatollahul Khomeyni instaurează o republică islamică fondată pe „velayat-e faqih” (guvernul înțelepților). Un principiu complet rupt de chietismul propovăduit vreme de secole de cele mai înalte autorități șiite.

Ridicat curând la rangul de imam, Khomeyni nu își limitează mesajul la turma sa de credincioși și ambiționează să peia conducerea întregii Umma, comunitatea tuturor musulmanilor.

Vali Nasr, de la Consiliul Afacerilor Străine al Statelor Unite, scrie:

„El considera Republica Islamică Iran ca pe un soclu pentru o mișcare islamică mondială, cam cum văzuseră Lenin și Troțki Rusia ca pe o trambulină a revoluției comuniste mondiale.”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate