Editura Evenimentul si Capital

Jihadiștii ceceni din Siria, implicaţi în atentatul de la Istanbul. Grupările sunt scindate între atacarea Rusiei şi nevoia de sprijin constant al civililor | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 17 Comentarii | 1156 Vizualizari

Cecenii plecați la jihad în Siria, ca şi cei rămaşi acasă, în Imrat Kavkaz sau în alte structuri ilegale, se confruntă cu probleme majore de sciziune şi rivalităţi multiple.

 Principalele două linii de divergenţă sunt atacarea Rusiei sau refuzul unui asemenea atac (apropiaţii lui Ramzan Kadârov sau cei care menţin ambiguitatea privind relaţia cu Rusia) şi atacarea civililor, respectiv menţinerea sprijinului constant al civililor.

Astfel, în Siria avem grupări cecene alăturate Daesh, autointitulată Stat Islamic, dar şi multiple grupări de opoziţie independente, care combat guvernul lui Bashar al-Assad, dar şi Statul Islamic, de pe poziţiile unora care acasă, în Caucazul de Nord, refuză atacarea civililor sub orice formă, tocmai pentru că au nevoie de sprijinul acestora, deci refuză atacuri teroriste şi atrocităţi asupra civililor în Turcia, din contra, preferă să-i protejeze pentru a avea sprijinul acestora constant. Interesant, toate aceste grupări sunt profund anti- ruse, au fost izgonite sau s-au refugiat în munţi din cauza ocupanţilor ruşi, îşi doresc o Cecenie - pe care o numesc Ichkeria – independentă, şi apreciază găzduirea de către Turcia a imigraţiei şi a diasporei cecene.

Este cazul lui Muslim aş-Șișani, liderul grupării Junud al-Sham (soldații Levantului), care a declarat că el și camarazii săi nu comit atacuri teroriste îndreptate împotriva populației civile şi că gruparea nu cooperează în niciun fel cu Statul Islamic, al-Șișani criticând această organizație, iar autorii atentatului de pe aeroportul de la Istanbul vor fi pedepsiți dacă vor fi întâlniți. El a mulțumit Turciei pentru sprijinul oferit cecenilor care se refugiază în această țară. „Noi nu am uitat și niciodată nu vom uita că Turcia a făcut foarte multe pentru noi în momentele în care am avut mare nevoie de ajutor. Astăzi, când mulți au uitat, ei (turcii) continuă să ofere ajutor și sprijin poporului nostru. Aceste legături frățești nu durează de un an sau doi, ci de secole”, a declarat Muslim aș-Șișani.

O astfel de poziție a fost adoptată mai devreme și de gruparea Ajnad Abdul- Hakim aș-Șișani. Membrii acestei grupări sunt de origine cecenă și sunt considerați niște rebeli „moderați” în Siria, conform unui articol din octombrie 2015 din ziarul The Independent. Rebelii din această grupare au negat că ar fi avut vreo implicare în organizarea atentatului de la Istanbul și i-au mulțumit Turciei pentru ajutorul oferit celor din Cecenia.

Uneori este greu să apreciezi în Siria cine este terorist și cine este un simplu rebel. Există chiar un exemplu notabil ce ține de o fragmentare puternică chiar în sânul jihadiștilor nordcaucazieni, unii sprijinind Statul Islamic, iar alții organizația nord-caucaziană Imarat Kavkaz, declarată teroristă de către Moscova. Spre deosebire de primele două organizaţii cecene, de rebeli moderaţi, Salahuddin Șișani, cecen din Georgia, comandant al batalionului de rebeli „Jaish al Muhajireen wal Ansar” (armata de emigranți și susținători, JMA), formată în mare parte din jihadiști nord-caucazieni, au jurat credință încă din 2013 emirului de la acea vreme a Imarat Kavkaz-ului, Abu Usman Ghimrinschii. Salahuddin Șișani.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate