Jianu, CNIPMMR: ANAF are o abordare de secolul 18 sau 19

Jianu, CNIPMMR: ANAF are o abordare de secolul 18 sau 19

Controalele efectuate în ultima perioadă de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ar avea o abordare care ţine de secolul 18 sau 19.

Nu se iau în considerare consecinţele economice grave pe care le are închiderea chiar şi a unei singure firme, a declarat marţi Florin Jianu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe, informează Agerpres

''Închiderea unei companii reprezintă o dramă, atât pentru cel care o deţine, cât şi pentru economie în ansamblu. O companie nu trebuie închisă, pentru că impactul acestui demers se răsfrânge atât asupra salariaţilor, care îşi pierd locurile de muncă, cât şi asupra volumului de taxe şi impozite virate către stat. Tocmai de aceea, consider că ceea ce se întâmplă acum cu controalele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală constituie o problemă de abordare care ţine de secolul 18 sau 19'', a afirmat fostul ministru pentru IMM-uri.

Jianu a mai spus că a oferit deja o soluţie simplă pentru evitarea evaziunii, respectiv cea a licenţierilor, folosită pe scară largă în Italia în sectorul restaurantelor şi al hotelurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, firma plăteşte la început pentru o licenţă pe baza căreia îşi poate deschide de exemplu un local pe o anumită stradă, iar apoi timp de doi ani de zile nu mai primeşte niciun fel de controale din partea autorităţilor.

În ceea ce priveşte noul Cod Fiscal, Jianu a precizat că este nevoie de o campanie publică de eliminare a ştampilei. 

''Cred că suntem ultima ţară din Europa care mai are acest tip de sigiliu, respectiv ştampila, în economie. Din acest motiv, este nevoie de o campanie publică de eliminare a ştampilei. Legat de comerţul exterior, consider că acest sector nu are ce căuta la Ministerul Economiei, ci trebuie să intre în sfera de preocupare a camerelor de comerţ şi a patronatelor, aşa cum se întâmplă în ţări precum Austria, Italia sau Germania'', a mai spus vicepreşedintele CNIPMMR.