Editura Evenimentul si Capital

POVESTEA LUI JEAN PANGAL. Cum a îngenuncheat șeful Masoneriei române în fața comunistei Ana Pauker | Episodul II

Jean Pangal a fost, în calitate de Suveran Mare Comandor Al Supremului Consiliu al RSAAR - conducătorul absolut al organizației masonice naționale regulare, între 1922-1937 și 1944-1948
Autor: | | 4 Comentarii | 2613 Vizualizari

Homo regius sau omul de casă al regelui Carol al II-lea, Jean Pangal, conducătorul suprem al Masoneriei în perioada interbelică, era un personaj lipsit de scrupule.

 Dovadă stă, dincolo de dezvăluirile prezentate săptămâna trecută, în prima parte a acestui material, și episodul pe care vi-l propunem astăzi. În 1947, așadar la șapte ani de la abdicarea lui Carol Al II-lea, Jean Pangal, regalist convins, se punea la dispoziția comuniștilor, abia instalați de sovietici la putere. Scrisoarea adresată cu acest prilej Anei Pauker, document rarisim, recent descoperit, este, de fapt, cartea de vizită a unei epoci.


FOTO: Ana Pauker, membru al Biroului Politic și secretar al Partidului Comunist (1944- 1948), ulterior ministru de Externe al României (noiembrie 1947-iulie 1952)Cele 474 de note informative realizate de Serviciul de Siguranță al Regatului României în perioada 1932-1942, special pentru monarhul Carol al II-lea, și care descriau în amănunt activitatea lui Jean Pangal, au fost descoperite în urmă cu doi ani - într-un dosar asociat Casei Regale a României - de sociologul Bogdan Bucur. Printre aceste note uluitoare, care atestă influența copleșitoare pe care o avea personajul nostru asupra elitei politice, intelectuale și economice a țării, se regăsesc și câteva documente deosebite.

Conversații cu Pauker la Paris, în 1945

Unul din aceste acte, datat 9 aprilie 1947-Paris, este o scrisoare pe care Jean Pangal o trimite către Ana Pauker, la acea vreme membru al Biroului Politic și secretar al Partidului Comunist (1944- 1948), ulterior ministru de Externe al României (noiembrie 1947-iulie 1952). Aflat în exil, de unde îndeplinise la un moment dat și atribuțiile de șambelan al lui Carol al IIlea, Pangal, care vâna un post în diplomație, nu se sfiește să-i scrie demnitarului comunist. Redăm, mai jos, câteva fragmente: „(...) Îmi permit, cu acest prilej, a vă reaminti de conversațiile avute cu Dvoastră la Paris, în decembrie 1945, în cursul cărora mi-ați arătat o prietenească bună-voință. Poziția mea rămâne aceeași față de interesele superioare ale țării. Sentimentele mele democratice sunt bine cunoscute de o viață întreagă de când fac politică. Pentru apărarea principiilor și ideologiei democratice am luptat neîncetat și am sacrificat totul. Pentru triumful lor am combătut cu toată înverșunarea nazismul, de la apariția lui și în special în războiul din urmă”.

„Negociator” pentru ieșirea României și a Italiei din război

Laudele de sine, care au înghițit hulpav rânduri bune din misivă, au continuat amețitor, Pangal arogânduși meritul de a fi contribuit la „liberarea” României și a Italiei! - în calitatea sa de diplomat în Portugalia. „Am contribuit de asemenea la ieșirea Italiei din războiu. Toate negocierile oficioase în vederea armistițiului Italiei, ce s-au dus la Lisabona cu Aliații, s-au făcut prin mine, până ce a sosit delegația oficială trimisă de Mareșalul Badoglio în august 1943 (n.r. - Pietro Bado-glio, politician și ofițer italian, membru al Partidului Național Fascist, a comandat armata în timpul dictaturii lui Mussolini. Numit ulterior prim-ministru, Badoglio a semnat armistițiul Italiei cu Aliații). Eram convins că ieșirea Italiei din războiu va facilita și pe a României, dislocând axa, așa cum s-a și întâmplat”.Scriind în continuare despre eforturile pe care le-a depus în slujba intereselor României, Pangal atacă, în sfârșit, problema care-l interesează cu adevărat: „Evident, acțiunea mea ar fi putut fi mult mai eficace dacă aș fi avut o însărcinare oficială (...). Aflu acum că se pregătește o nouă mișcare în diplomație. Dacă munca, trecutul și experiența mea pot fi de folos, sunt gata a le pune, ca întotdeauna, în serviciul Regelui, al Țării și al Idealului Democratic”.Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate