JAPONIA construieşte cel mai puternic CALCULATOR din LUME

JAPONIA construieşte cel mai puternic CALCULATOR din LUME

Japonia construiește cel mai rapid calculator din lume, care speră că va transforma țara într-un nou centru global pentru cercetarea inteligenței artificiale.

Supercomputerul se așteaptă să ruleze la o viteză de 130 de petaflopi, ceea ce înseamnă că este capabil să efectueze câte 130 milioane de miliarde de calcule pe secundă.

Odată finalizată (data-țintă este aprilie 2018), Infrastructura Cloud AI (ABI) va fi cel mai puternic supercomputer din lume, depășind campionul actual, China Sunway TaihuLight, care în prezent funcționează la 93 de petaflopi.

„Sistemul actual de supercomputere este de un milion de ori mai rapid decât calculatoarele personale”, explică Satoshi Sekiguchi, director general la Institutul Național de Științe și Tehnologie Industrială din Japonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sekiguchi calculează că ar dura 3000 de ani pentru ca un computer personal să obțină ceea ce poate face un supercomputer într-o singură zi, informează CNN.

În ceea ce privește mărimea, supercomputerul japonez va fi comparabil cu un loc de parcare cu spațiu pentru 30 - 40 de mașini.

ABCI ar putea ajuta companiile japoneze să se dezvolte și să îmbunătățească mașinile fără șofer şi robotica explică Sekiguchi.

„Un supercomputer este un instrument extrem de important pentru accelerarea progresului în astfel de domenii”, spune el.

Viteza sa supersonică va ajuta Japonia să dezvolte progrese în tehnologiile de inteligență artificială, cum ar fi „învățarea profundă”.

„Designul inițial al scutecelor de hârtie a fost făcut cu ajutorul unui supercomputer”, explică Sekiguchi. Cu toate acestea, mamele continuă să le folosească fără să știe acest fapt.

Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia va cheltui 19,5 miliarde de yeni (173 milioane de dolari) pentru a construi ABCI și două centre de cercetare.

„Ei (guvernul) recunosc că inteligența artificială va fi o cheie a viitorului sau cheia pentru competitivitatea industriei”, spune Sekiguchi.

Firmele japoneze se îndreaptă adesea spre companii precum Amazon, Microsoft și Google. Dar odată ce rulează, cercetătorii și companiile japoneze vor putea să plătească pentru a utiliza ABCI, mai degrabă decât să închirieze cicluri pe vreun Cloud publici precum Amazon Web Services sau Microsoft Azure.