Jandarmeria a explicat PREZENȚA CAILOR printre PROTESTATARI: „N-AU pus în pericol pe NIMENI”

Jandarmeria a explicat PREZENȚA CAILOR printre PROTESTATARI: „N-AU pus în pericol pe NIMENI”

După incidentele întâmplate la e duminică seara între jandarmii călare și oamenii din stradă, Jandarmeria a precizat că animalele nu au pus nimănui viața în pericol.

„În conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu. Scopul prezenţei cailor în dispozitiv a fost de a orienta masa de manifestanţi pe un singur sens de circulaţie, în vederea păstrării unei benzi/culoar de siguranţă pentru situaţiile care impun o intervenţie rapidă a serviciilor de ambulanţă, a maşinilor de pompieri şi a celorlalte servicii publice de urgenţă. La un moment dat, masa de manifestanţi s-a extins pe ambele sensuri de circulaţie, moment în care s-a luat decizia ca echipele ecvestre din dispozitivul de ordine publică, să se constituie într-o rezervă de intervenţie (ei nefiind retraşi din cadrul misiunii, aşa cum s-a speculat)”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Române, citați de Mediafax. 

În același timp, că, deşi au existat în spaţiul public discuţii cu privire la pericolul la care au fost expuşi protestatarii, caii nu au reprezentat un motiv de îngrijorare.

„Precizăm că în niciun moment, caii prezenţi la misiune nu au pus în pericol integritatea fizică a participanţilor la această adunare publică, caii folosiţi fiind antrenaţi în condiţii extreme de anduranţă fizică şi psihică şi sunt obişnuiţi cu zgomote intense, cu prezenţa oamenilor sau cu substanţele incediare. De asemenea, aceştia sunt bine îngrijiţi, în strictă conformitate cu normele în vigoare. Decizia de a folosi Detaşamentul de Cavalerie nu a fost una singulară, aceştia fiind folosiţi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activităţi cultural artistice - concerte cu un public numeros. Pe parcursul acestor misiuni nu au fost înregistrate incidente”, a mai explicat Jandarmeria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, comandantul Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoş, a spus, luni, că folosirea cailor nu este considerată drept incident. „Pe anul în curs am avut 110 misiuni unde s-a folosit calul. Pe de altă parte, e singurul animal care nu calcă omul. E un animal destul de bine pregătit, îi avem în dotare de foarte mulţi ani, sunt antrenaţi şi în condiţii de zgomot, şi în condiţii de stres, de mulţime, de gaze iritant-lacrimogene, nu iese calul pe stradă nepregătit. Nu sunt nişte animale care ar putea pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a cuiva. Marea masă a protestatarilor nu e violentă, aprobă sau dezaprobă diverse decizii politice într-un mod mai mult decât civilizat, însă există mai multe elemente perturbatoare. Tot timpul se provoacă: rupeţi gardurile, ieşiţi din mulţime, iar problema este că se rupe dispozitivul. Dispozitivul nu este făcut să ţină pe cineva legat, e pentru a-i proteja. Mulţimea se manifestă altfel în masă”, a declarat Sebastian Cucoş.

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat, duminică, în Bucureşti, mărşăluind din Piaţa Victoriei către Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei, dar şi de ordonanţa privind schimbările fiscale.

Traficul a fost blocat, rând pe rând, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în condiţiile în care manifestanţii au mărşăluit dinspre Piaţa Victoriei către Parlament.