Editura Evenimentul si Capital

Jamie Oliver și burgerul său năstrușnic

Jamie Oliver
Autor: | | 1 Comentarii | 4798 Vizualizari

Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari își învață admiratorii cum să gătească acasă. Prin rețetele sale încearcă să dea o notă sănătoasă hranei

Pentru săptămâna aceasta am ales două rețete fabuloase, din ultima carte a bucătarului englez „Comfort food. 100 de rețete esențialedelicatese pentru cei dragi”, apărută în România la Editura Curtea Veche Publishing. Pentru o zi, puteți fi discipolul lui Jamie! Gătiți: „Burger năstrușnic” și „Tort Colibri”.

Plăceri vinovate

Iată ce spune Jamie Oliver: „Această nouă carte a mea conține, fără îndoială, cele mai savuroase, inedite și fascinante rețete din minunatul univers al aromelor pentru suflet. E vorba de acele plăceri vinovate, simple și gustoase, pe care le adorăm cu toții. Cartea celebrează amintirile nostalgice, tradițiile, mâncărurile preferate din copilărie. Pune în lumină, totodată, ritualul gătitului, precum și meniurile care te scot din cotidian. Mă refer la deliciile culinare ce îți redau buna dispoziție, aducându-ți un zâmbet larg pe chip. Și, desigur, la deserturi și alte superbe răsfățuri dulci, prea bune ca să nu le încerci uneori. În carte găsești imboldul de a găti acasă delicioase mese pentru cei dragi”. Poftă bună!

  • REȚETE

Burger năstrușnic

4 PORȚII / 35 DE MINUTE, PLUS TIMPUL PENTRU RĂCIRE

● 800 g de antricot de vită, tocat; ● ulei de măsline; ● 1 ceapă roșie mare; ● 1 strop de oțet de vin alb; ● 2 castraveciori cornișon; ● 4 chifle pentru burgeri presărate cu susan; ● 4-8 fâșii de bacon împănat, afumat; ● 4 lingurițe de muștar; ● sos Tabasco Chipotle; ● 4 fâșii subțiri de brânză Red Leicester; ● 4 lingurițe de ketchup. SOS PENTRU BURGERI: ● ½ salată iceberg; ● 2 linguri cu vârf de maioneză; ● 1 lingură cu vârf de ketchup; ● 1 linguriță de sos Tabasco Chipotle; ● 1 linguriță de sos Worcestershire; ● opțional: 1 linguriță de coniac sau whisky

Pentru cei mai buni burgeri, mergeți la măcelar și cereți-i să vă toace 800 g de antricot. Această porțiune este foarte potrivită, având deopotrivă grăsime și carne gustoasă. Împărțiți tocătura în patru și, cu mâinile ude, modelați din fie care porție niște bile, apoi presați-le pe toate sub formă de turtițe plate, cu diametrul de aproximativ 12 cm (trebuie să aibă cam cu 2 cm mai mult decât cel al chiflelor). Așezați-le pe o farfurie unsă cu ulei și lăsați-le în frigider. Mai apoi, feliați subțire ceapa roșie și puneți-o într- un castron, împreună cu oțetul și cu un praf de sare de mare. Feliați castraveciorii și tăiați chiflele în jumătăți. Într- un castron, mărunțiți salata iceberg, amestecați-o cu restul ingredientelor pentru sos și asezonați după gust.

Eu prefer să prepar doar câte doi burgeri odată, pentru a-i găti perfect, așa că alegeți-vă două tigăi – una mare și neaderentă, așezată pe foc iute, pentru burgeri, și o alta așezată pe foc moderat, pentru bacon. Ungeți burgerii cu ulei și asezonați-i cu sare și piper. Puneți 2 burgeri în prima tigaie, presându- i cu o spatulă, apoi răsturnați jumătate din bacon în cealaltă tigaie. După un minut, întoarceți burgerii și ungeți fiecare parte prăjită cu ½ linguriță de muștar și cu un strop de sos Tabasco. După încă un minut, întoarceți burgerii și repetați pe cealaltă parte, cu încă ½ linguriță de muștar și puțin sos Tabasco. Mai gătiți-i circa un minut, după care puteți așterne câte o bucată de bacon crocant pe fiecare burger, împreună cu o felie de brânză. Adăugați un strop mic de apă și acoperiți burgerii cu un castron termorezistent, pentru ca brânza să se topească – 30 de secunde ar trebui să fie de ajuns. În același timp, prăjiți 2 chifle despicate în grăsimea rămasă de la bacon, până ce devin aurii. Repetați toate etapele, ca să preparați ultimii doi burgeri.

Pentru a asambla fiecare burger, turnați un sfert din sosul pregătit peste jumătatea de chiflă de la bază, apoi așterneți deasupra burgerul cu bacon și brânză, plus un sfert din cantitatea de ceapă și de castraveciori. Tapetați cu o linguriță de ketchup interiorul jumătății de chiflă de deasupra, apoi presați-o ușor peste cea umplută. Dacă lăsați burgerii să se odihnească, sucurile din ei vor înmuia chifla, așa că mai degrabă serviți-i imediat. Sau, pentru o experiență puțin mai... murdară, înveliți burgerii în câte o bucată de hârtie de pergament și lăsați-i să stea un minut, ca să devină moi și zemoși.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate