Editura Evenimentul si Capital

Jaf de zeci de milioane de euro! Programele naționale de sănătate, găuri negre pentru bugetul statului

Mii de rețete medicale false au fost emise în perioada 2012-2014
Autor: | | 2 Comentarii | 1719 Vizualizari

Până nu demult, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate clama introducerea cardurilor pentru eliminarea furturilor din sistem. Acum, Curtea de Conturi a descoperit că bolnavii de diabet au plătit peste 31 de milioane de lei pentru medicamente gratuite, iar 21 de case judeţene au prejudi ciat statul cu peste 9,4 milioane de lei. Și asta nu e totul!

Un Raport al Curţii de Conturi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 21 de case judeţene a descoperit nereguli grave. Controlul a vizat perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2014, interval în care statul a fost prejudiciat cu mai multe milioane de lei. Numai în Programul naţional împotriva diabetului zaharat, în care pacienţii beneficiază de tratament gratuit, au fost depistate prescrieri de reţete ilegale de circa 3,5 milioane de lei. Cele 21 de case judeţene ar fi făcut cheltuieli ilegale de circa 9,4 milioane de lei. De exemplu, 100.000 de lei este valoarea rețetelor eliberate pentru pacienți decedați.

Hoţiile, defalcate

Potrivit raportului, o jumătate de milion de lei s-a dus pe rețete validate fără aprobarea comisiilor de specialitate, lucru care este obligatoriu, iar în cazul a 76 de pacienți s-au decontat 700.000 de lei pentru dializă, deși nu erau înregistrați în Registrul național renal.

Inspectorii Curții de Conturi susțin că nu au fost încurajaţi furnizorii pentru ca ei să vină cu medicamente care să fie compensate 100%. În schimb, au venit cu medicamente compensate doar parțial, iar pacienții au fost nevoiți să plătească diferența. Pentru 1.242 de pacienţi cu diabet zaharat au fost emise şi eliberate prescripţii medicale în valoare de aproximativ 452.000 de lei, în timp ce figurau internaţi în spital. Acest lucru este ilegal, având în vedere că legislaţia prevede că un pacient nu poate beneficia în acelaşi timp de tratament intraspitalicesc şi de servicii medicale din ambulatoriu, pentru care este nevoie de prescripţie medicală.

63.000 de lei, medicamente pentru morți

Raportul consemnează că CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei pentru pacienţi care erau decedaţi la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente. Deşi medicii au prescris pastilele când pacienţii erau în viaţă, ele au ieşit din farmacii în baza reţetelor după data decesului. Aceeaşi procedură a fost aplicată şi în cazul a 139 de pacienţi pentru care s-au eliberat medicamente în valoare de 33.000 de lei folosindu- se de numele pacienţilor care figurau decedaţi la data prescrierii.

Inspectorii Curţii de Conturi acuză şi lipsa de implicare a Ministerului Sănătăţii în controale, deşi aceasta este una dintre principalele atribuţii ale sale.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate