Editura Evenimentul si Capital

Jaf de zeci de milioane de euro! Programele naționale de sănătate, găuri negre pentru bugetul statului

Mii de rețete medicale false au fost emise în perioada 2012-2014
Autor: | | 2 Comentarii | 1705 Vizualizari

Până nu demult, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate clama introducerea cardurilor pentru eliminarea furturilor din sistem. Acum, Curtea de Conturi a descoperit că bolnavii de diabet au plătit peste 31 de milioane de lei pentru medicamente gratuite, iar 21 de case judeţene au prejudi ciat statul cu peste 9,4 milioane de lei. Și asta nu e totul!

Un Raport al Curţii de Conturi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 21 de case judeţene a descoperit nereguli grave. Controlul a vizat perioada 1 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2014, interval în care statul a fost prejudiciat cu mai multe milioane de lei. Numai în Programul naţional împotriva diabetului zaharat, în care pacienţii beneficiază de tratament gratuit, au fost depistate prescrieri de reţete ilegale de circa 3,5 milioane de lei. Cele 21 de case judeţene ar fi făcut cheltuieli ilegale de circa 9,4 milioane de lei. De exemplu, 100.000 de lei este valoarea rețetelor eliberate pentru pacienți decedați.

Hoţiile, defalcate

Potrivit raportului, o jumătate de milion de lei s-a dus pe rețete validate fără aprobarea comisiilor de specialitate, lucru care este obligatoriu, iar în cazul a 76 de pacienți s-au decontat 700.000 de lei pentru dializă, deși nu erau înregistrați în Registrul național renal.

Inspectorii Curții de Conturi susțin că nu au fost încurajaţi furnizorii pentru ca ei să vină cu medicamente care să fie compensate 100%. În schimb, au venit cu medicamente compensate doar parțial, iar pacienții au fost nevoiți să plătească diferența. Pentru 1.242 de pacienţi cu diabet zaharat au fost emise şi eliberate prescripţii medicale în valoare de aproximativ 452.000 de lei, în timp ce figurau internaţi în spital. Acest lucru este ilegal, având în vedere că legislaţia prevede că un pacient nu poate beneficia în acelaşi timp de tratament intraspitalicesc şi de servicii medicale din ambulatoriu, pentru care este nevoie de prescripţie medicală.

63.000 de lei, medicamente pentru morți

Raportul consemnează că CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei pentru pacienţi care erau decedaţi la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente. Deşi medicii au prescris pastilele când pacienţii erau în viaţă, ele au ieşit din farmacii în baza reţetelor după data decesului. Aceeaşi procedură a fost aplicată şi în cazul a 139 de pacienţi pentru care s-au eliberat medicamente în valoare de 33.000 de lei folosindu- se de numele pacienţilor care figurau decedaţi la data prescrierii.

Inspectorii Curţii de Conturi acuză şi lipsa de implicare a Ministerului Sănătăţii în controale, deşi aceasta este una dintre principalele atribuţii ale sale.

În total, cheltuielile nejustificate se ridică la 9.424.000 de lei.

Reacţia şefului CNAS

Președintele interimar al CNAS, Radu Țibichi (foto), spune că sumele din raport sunt doar estimări și că vor face obiectul unor controale ale Casei de Sănătate, pentru a se determina dacă acestea se confirmă. „Sumele pot fi în general mai mici, pentru că ele s-au obținut prin evaluarea datelor din sistemul informatic, iar Curtea de Conturi a stabilit ca această sumă să facă obiectul unor controale”, a declarat public Ţibichi. El încearcă să minimalizeze prejudiciile, invocând faptul că în program sunt circa 800.000 de pacienţi, iar bugetul este de 900.000 de lei. „Deci, în trei ani, ar fi un procent de 0,4% din totalul sumelor bugetate pentru program”, a adăugat Radu Țibichi. El a mai spus că, „dacă se vor găsi situații nelegale, sumele vor fi imputate”. De menționat că, în perioada supusă controlului Curții de Conturi, ministru al Sănătății era Nicolae Bănicioiu.


FOTO: Radu ȚibichiControale anunțate

Se pare că jaful din sistemul de Sănătate este cunoscut. Cu doar două zile în urmă, actualul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu (foto), a afirmat pentru EvZ că numai în acest an „a comandat” zeci de controale în minister și în casele județene de asigurări de sănătate, inclusiv la cea națională. El a promis că va face publice rezultatele anchetelor.


FOTO;Patriciu Achimaș-Cadariu


Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate