Editura Evenimentul si Capital

JACK. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 556 Vizualizari

În primăvara care tocmai a trecut, Jack Nicholson a împlinit 80 de ani. Acum trei sau patru ani, anunțase că se retrage din activitate. „Sursele” care însoțesc întotdeauna cu explicații asemenea anunțuri șușoteau că actorul are probleme cu memoria. Nu mai poate ține minte replicile.

Anul trecut, s-a auzit că i-a plăcut atît de mult un film filmat în România, încît ar fi telefonat la Paramount și ar fi spus că e gata să revină pe ecran dacă se va face un remake după acel film. Veste la care Paramount, zice-se, a răspuns în principiu favorabil. Zvonuri. Vom vedea. În orice caz, cînd a venit vestea retragerii lui Jack Nicholson, mi-amintesc bine, m-am întristat. Într-un fel surprinzător chiar și pentru mine, am luat-o personal.

A fost ca și cum eu personal am pierdut iremediabil ceva important. Am fost trist cîteva zile, așa cum am mai fost doar în 2004, cînd a murit Marlon Brando. Nu întîmplător, cred, cei doi titani erau prieteni și vecini, pe faimosul Mulholland Drive. Mai mult, Brando a ținut ca, după ce moare, proprietatea sa să fie preluată de Nicholson, ceea ce s-a și întîmplat. Eu nu sînt încă sigur că există geniu în actorie, dar dacă există, atunci cu siguranță Jack Nicholson este unul. Nu mă joc cu vorbele – voi preciza imediat ce înseamnă pentru mine geniu în actorie. Se spune că un actor trebuie să fie, cu fiecare personaj, altul. Ca în toate cele în viață, și în actorie miza este credibilitatea.

Un actor trebuie să fie crezut în rolurile sale. Omenește, însă, acest lucru este imposibil. Actorul este un om, cu individualitatea și conturul său, ca mine și ca dumneavoastră – ca mine și ca dumneavoastră, nici actorul nu poate ieși din sine și intra în altul. Oamenii nu sînt ființe lichide, care iau imediat forma oricărui vas în care se toarnă. Prin urmare, este iluzoriu să le ceri cuiva care este de meserie actor să fie, cu fiecare rol, altul decît este. Sigur că micile trucuri (machiaj, costume, lumini etc) ajută, dar nimic nu poate susține pretenția dedublării reale. A juca un personaj nu poate însemna să te transformi în acel personaj, ci înseamnă să povestești un personaj cu instrumentarul propriu – cu trupul, ochii, vocea, gesturile, mersul pe care Dumnezeu le-a dat actorului, așa cum le-a dat fiecărui om.

În fond, actoria este antrenamenarea imaginației cuiva de a-și folosi toate datele anatomice și sufletești pentru a povesti cît mai convingător ceva important despre altul. Neputîndu-se abandona pe sine (pentru că nimeni nu poate), actorii au de mers pe cealaltă cale: nu în afară, ci înauntru. Ei își cultivă datul natural așa încît să poată povesti cu acesta tot felul de personaje, cît mai multe și mai variate. Așa se face că fiecare personaj povestit este, invariabil, o parte din el, din actor. Dacă sîntem de acord pînă aici, voi spune că geniul unui actor este acela de a fi cît mai mult el însuși făcînd, cît se poate de diferit, cît se poate de multe personaje. Geniul actorului constă în capacitatea de multiplicare polimorfă a sinelui unic.

Materia primă cu care lucrează actorul nu este carnea personajului – care nici nu există, de fapt, căci un personaj într-un scenariu e abia un desen și nimic mai mult – ci sinele actorului. Un actor e genial dacă îl recunoaștem instantaneu pe el și pe personajul jucat deopotrivă, în aceeași secundă, imediat după ce se ridică cortina. Geniul actoricesc este, așadar, un paradox. El nu este abandonul sinelui pentru cîștigarea altei identități (asta e psihopatologie, nu artă), ci este cîștigarea altei identități prin exersarea sinelui. Actoria de geniu nu e transă și nici abandon de sine, ci dimpotrivă, afirmarea puternică a sinelui în personajul de jucat. Eșecul unui actor într-un rol înseamnă, așadar, fie că actorul are un sine palid, cotropit de imitarea paroxistică a personajului, fie că actorul este cu totul încîntat de sine și se expandează în căutarea personajului, pe care încearcă să-l asume în sensul dominației.

În fine, dacă cineva se plictisește de această mică teorie a mea, mă oprește și zice: „Nu înțeleg ce tot spui acolo. Ca să fii mai clar, exemplifică. Cine, după părerea ta, are geniu actoricesc?”, nu am nici o ezitare să răspund: Jack Nicholson. Recognoscibil de o planetă întreagă de la prima secundă a apariției pe ecran, vastitatea creației acestui actor este colosală. Palmaresul său de joc te lasă pur și simplu cu răsuflarea tăiată. De la nebunul înfricoșător din „Shining” la contabilul pensionar, tern și cenușiu din „About Schmidt”, de la diavolul din „Vrăjitoarele din Eastwick”, la germofobul din „As good as it gets”, de la acel fenomenal McMurphy din „Zbor deasupra unui cuib de cuci” la astronautul sigur pe gonadele sale din „Terms of Endearment”, Jack Nicholson a străbătut omenescul tot, de la un capăt la altul.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X