Îţi dau lacrimile dacă îi vezi. Imagini greu de privit pentru orice mamă. Ei sunt copiii soldat ai Siriei | FOTO VIDEO

Îţi dau lacrimile dacă îi vezi. Imagini greu de privit pentru orice mamă. Ei sunt copiii soldat ai Siriei | FOTO VIDEO

Crimele sângeroase din Siria nu se mai opresc din 2011. Zeci de mii de oameni au murit, printre care foarte mulţi copii. Pentru că e periculos să trăieşti într-o ţară în care zilnic îţi este pusă viaţa în pericol, părinţii îşi învaţă odraslele cum să folosească armele şi cum să se lupte.

Pentru copiii din Siria războiul a devenit o normalitate. În loc de jucării au arme, iar copilăria li s-a transformat într-o luptă continuă. Potrivit unui studiu al Human Rights Watch, făcut public luni, unui număr mare de copii din Siria li se pun arme în mâni şi sunt trimişi pe câmpurile de luptă, de multe ori, fără voia lor. Alţii sunt folosiţi ca lunetişti, „puncte de control umane” sau spioni în taberele adverse.

Omar a luptat alături de colegii săi de clasă împotriva guvernului, atunci când a izbucnit revolta civilă care încă macină Siria. Doi ani mai târziu, la vârsta de 14 ani, a devenit soldat şi a fost antrenat pentru a se alătura trupelor grupării rebele Jabhat al-Nusra. A învăţat să folosească mai multe arme, să confecţioneze bombe şi să pună mine. Când a venit vorba să lupte în prima linie, lui Omar i s-a făcut frică. „Atunci a venit şeicul nostru, ne-a încurajat să luptăm şi ne-a povestit despre jihad”, le-a spus băiatul reprezentanţilor Human Rights Watch, citaţi de cnn.com.

Războiul Civil Sirian (de asemenea Criza siriană[6]; în prima stadie Revolta din Siria) este o serie de demonstrații antiguvernamentale ce au început la 26 ianuarie 2011. Ca parte a valurilor de demonstrații antiguvernamentale și revoluții din țările arabe, protestatarii din Siria cer libertate politică, manifestează împotriva sistemului dictatorial uni-partinic perpetuat în timpul conducerii țării de către președinții Hafez și dr.Bashar al-Assad, împotriva hegemoniei membrilor sectei alawite, apropiați de familia Assad, în guvern și conducerea armatei și a organelor de securitate, împotriva șomajului, a corupției și a încălcării drepturilor omului în țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manifestațiile de masă, împotriva cărora regimul a reacționat, fără prea multe reticențe, cu focuri de arme, arestări și bombardamente focalizate pe cartierele și localitățile rebele, s-au transformat cu timpul într-un adevărat război civil, la care au început să ia parte tancuri și avioane.

Manifestațiile și actele de răscoală s-au extins în întreaga țară, la ele participând musulmani suniți (care reprezintă circa 73% din populația Siriei) religioși și laici, și membri ai minorităților, mai ales kurzi (și ei, musulmani suniți, dar nu arabi). După estimări, până la data de 1 februarie 2012, au fost uciși în tulburări cel puțin 14.000 oameni, multe mii de demonstranți și răsculați au fost răniți, circa 14.000 persoane au fost arestate, iar circa 14.000 s-au refugiat în Turcia și Liban. Liga arabă și ONU au întreprins încercări de a convinge pe președintele Assad să înceteze represiunea sângeroasă a manifestațiilor, să procedeze la reforme și să ajungă la o înțelegere cu opoziția. Atât ONU cât și guvernul Siriei sunt de acord că protestatarii au legături cu grupările teroriste. Procesul de reforme a fost început, în primul rând fiind schimbată Constituția.

În aprilie 2013 papa Francisc a cerut încetarea violențelor din Siria și eliberarea celor doi episcopi ortodocși răpiți.[7] La sfârșitul lunii septembrie 2013 papa Francisc l-a primit pe patriarhul ortodox din Siria, care și-a exprimat recunoștința pentru preocuparea sa pentru poporul sirian.[8] În data de 25 noiembrie 2013 a avut loc întâlnirea dintre papa Francisc și președintele Vladimir Putin, care au purtat discuții cu privire la situația din Siria.