Italia, în CRIZĂ, tratată cu un SUROGAT de premier

Italia, în CRIZĂ, tratată cu un SUROGAT de premier

Ministrul demisionar al Afacerilor Externe din Italia, Paolo Gentiloni, îl va înlocui pe Matteo Renzi în fruntea guvernului, cei doi fiind foarte apropiați. Opoziția nu este de acord cu o „copie a lui Renzi”.

Președintele italian Sergio Matarella l-a nominalizat pe Gentiloni pentru a încerca să formeze un cabinet și a pune capăt crizei politice declanșate de referendumul din 4 decembrie, în urma căruia Matteo Renzi a demisionat.

Duminică seara, însă, opoziția italiană își manifesta nemulțumirea față de această nominalizare: „Gentiloni este avatarul lui Renzi”, a declarat Luigi Di Maio, unul din liderii Mișcării 5 Stele (M5S), formațiune de dreapta care cere cu insistență alegeri anticipate și un guvern de tranziție, cu atribuții limitate.

Văzând că această perspectivă este pe cale să se îndepărteze și denunțând un „guvern Renzi-bis”, M5S a declarat că nu va participa la votul de încredere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici Liga Nordului nu este mai favorabilă unui guvern Gentiloni. Matteo Salvini, șeful acestei formațiuni anti-euro și anti-imigrație, a declarat:

„Gentiloni este o copie proastă a lui Renzi.”

Fostul șef al diplomației italiene are 62 de ani și a fost desemnat de președintele Matarella, cu care s-a întâlnit duminică la prânz.

Personalitate discretă și rezervată, Gentiloni nu a acceptat încă oficial însărcinarea. Un vot de încredere ar putea avea loc miercuri, potrivit unor surse politice citate de presa italiană.

Duminică seara și luni dimineață, Gentiloni avea programate mai multe întâlniri cu formațiunile parlamentare. El a declarat:

„Vom lucra în cadrul guvernului și majorității actuale.”

Majoritatea actuală este dominată de Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Matteo Renzi.

În aceste condiții, Gentiloni ar putea fi obligat să reconfirme  mai mulți miniștri, printre care pe cel al Finanțelor, Pier Paolo Padoan, într-un moment în care criza bancară își arată din nou colții în a treia economie a Zonei Euro.

Banca Centrală Europeană tocmai a refuzat să acorde un răgaz celei mai vechi bănci din lume și a treia ca mărime din Italia, Banca Monte dei Paschi din Siena, pentru a realiza o mărire de capital, ceea ce ar putea-o constrânge să ceară ajutor guvernamental.

O măsură care ar putea fi primită foarte prost de populație.

Pe de altă parte, deși demisionar, Matteo Renzi nu are de gând să renunțe la politică. Într-o scrisoare lungă adresată italienilor, fostul premier i-a asigurat că va continua lupta pentru „schimbarea Italiei”. „Ne revedem curând, prieteni!”, și-a încheiat el mesajul postat pe pagina de Facebook.