Editura Evenimentul si Capital

Istoricul Lucian Boia despre alegerea lui Klaus Iohannis: Într-o țară în care se vorbește mult, el vorbește nu doar puțin, ci mai puțin decât puțin, aproape deloc

Klaus Iohannis
Autor: | | 140 Comentarii | 10062 Vizualizari

Un capitol din ultima carte semnată de Lucian Boia, în care renumitul istoric analizează cum s-a românizat România este dedicat alegerii lui Klaus Iohannis ca președinte al României. Reproducem fragmentele importante.

DESPRE KLAUS IOHANNIS

"A convins prin faptul că era alfel. Într-o țară în care se vorbește mult, el vorbește nu doar puțin, ci mai puțin decât puțin, aproape deloc (...) Pe scurt este un Occidental. Iar faptul că a reușit să devină președinte indică poate o deplasare a accentului, dinspre românism spre modelul european (... ) Desigur, Iohannis nu este orice fel de minoritar. E un german. Românii, cu siguranță, n-ar fi ales un maghiar. Un musulman sau un evreu iarăși n-ar fi avut mari șanse. În imaginarul românesc, germanii inspiră mai puțină suspiciune și mai multă considerație decât alte etnii. Nu sunt neapărat iubiți, dar sunt în genere respectați. Există și precedentul Carol I. Apoi, e și Germania de astăzi, țara care, incontestabil, a devenit liderul Europei. Prestigiul impresionează, și în mod deosebit pe români, care, chiar dacă au mai crescut între timp, tot cu complexul de țară mică au rămas (...) Se întrevede oare o schimbare a semnificativă în România? Să fie alegerea lui Klaus Iohannis un semn? (...) Noile generații venite după Revoluție, ca și milioanele de români care au văzut între timp lumea, putând să compare și să judece, vor fi format poate masa critică susceptibilă să facă din România o societate mai ordonată, mai corectă și mai eficientă. Nu e o certitudine. E totuși o speranță". (Lucian Boia - Cum s-a românizat România, ed Humanitas, 2015)

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate