Editura Evenimentul si Capital

Ceaușescu a fost TRĂDAT de Securitate sau s-a trădat SINGUR? Un general român de Securitate i-a ÎMPĂCAT pe comuniștii spanioli cu Regele Juan Carlos

Fuga din CC, sfârșitul unei „iepoci”, o imagine-emblemă a căderii Regimului Nicolae Ceaușescu
Autor: | | 13 Comentarii | 7205 Vizualizari

O foarte interesantă perspectivă istorică, propusă de prof. univ. dr. Corvin Lupu în cartea sa, recent apărută pe piață, „Trădarea Securității în decembrie 1989”, naște controverse pe măsura dimensiunii evenimentelor de acum 26 de ani, care au marcat o cotitură uriașă în destinul României.

 La controversa Revoluție-Lovitură de Stat se mai adaugă, iată, încă una, care stă la baza viziunii pe care este construită cartea lui Corvin Lupu, aceea potrivit căreia Securitatea l-a trădat pe Nicolae Ceauşescu, în cooperare cu autorii externi ai loviturii de stat, sovieticii şi occidentalii deopotrivă.

Cum și era de așteptat, teza acreditată de cartea profesorului Corvin Lupu a fost pusă sub un mare semn de întrebare încă din primul moment. Foști ofițeri de Securitate, cei mai mulți cu funcții de conducere la acea vreme, deci martori nemijlociți atât ai evenimetelor din decembrie 1989, cât și ai contextului anterior, au contestat vehement ideea că ar putea fi acuzați de trădare prin complicitate cu serviciile occidentale și ale Uniunii Sovietice.

O astfel de perspectivă ne-a fost propusă spre publicare de un fost ofițer de informații care a deținut importante funcții, atât înainte de 1989, în Securitate, cât și după, într-unul din serviciile înființate ulterior. Autorul a dorit să rămână sub semnul anonimatului, menționând că nu persoana sa este importantă, ci mesajul pe care dorește să-l transmită, unul pe care-l consideră foarte aproape de tot ceea ce au trăit, văzut și simțit, de ceea ce gândesc și își amintesc toți camarazii săi. Pe de altă parte, considerăm că din astfel de dispute, pe asemenea teme majore, pe un subiect care cu trecerea timpului parcă se adâncește mai mult în mister, un alt mare câștigător este pur și simplu Istoria.

Drept pentru care, publicăm integral textul fostului ofițer de informații, considerând că din acest demers cititorii noștri nu au decât de câștigat. O mențiune specială pentru un episod foarte puțin cunoscut: Regele Juan Carlos a fost foarte reticent în a accepta propunerea lui Franco, de a se așeza pe tronul Spaniei. Tânărul Bourbon se temea de forța și sabotajul comuniștilor. Or, se pare că este meritul unui general român de Securitate de a fi împăcat cele două tabere.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate