Editura Evenimentul si Capital

A rămas în ISTORIA presei mondiale. Povestea TUMULTOASĂ a vieții unei JURNALISTE adevărate

Clare, pe malul egiptean al Canalului Suez, în 1968 - una dintre zecile de fotografii făcute în diverse părți ale Globului, în peregrinările sale jurnalistice
Autor: | | 0 Comentarii | 946 Vizualizari

Britanica Clare Hollingworth a fost prima jurnalistă care a anunțat începerea celui de-al Doilea Război Mondial. A făcut apoi carieră în presa vremii și s-a stins din viață la 105 ani

Deși nu lucrase deloc ca reporter, tânăra Clare Hollingworth a fost angajată, ca și corespondent, de publicația britanică Daily Telegraph.


FOTO: Clare Hollingworth și logodnicul ei, pe vremea aceea, Geoffrey Hoare, în Palestina, în anii 1940A zburat la Berlin, apoi la Varșovia, apoi a luat trenul până la orașul polonez de frontieră Katowice, unde a împrumutat mașina consulului general al Marii Britanii. „Ești o tipă amuzantă!”, i-a spus el, râzând, când femeia, atunci de doar 27 de ani, i-a povestit că traversase, singură, granița în Germania.

Prima aventură

Granița era atunci deschisă doar pentru mașinile diplomatice, iar soldații au salutat steagul britanic, în timp ce ea trecea frontiera. A povestit că într-un magazin, unde a încercat să cumpere săpun, i s-a spus că tot stocul trebuie trimis obligatoriu la Berlin. A condus mai departe, iar pe distanța de 3 km între Hindenburg și Gleiwitz, „65 de motocicliști militari au depășit-o”. A văzut apoi tancurile germane masate la graniță.


FOTO: Hollingworth, alături de fotograful britanic Tim Page, în Saigon, în 1968Prima pagină a cotidianului Daily Telegraph titra, în 29 august 1939: „1.000 de tancuri, masate la granița poloneză” - ea nu era semantă, scria doar atât: „transmite corespondenta noastră”.

Trei zile mai târziu, Clare s-a trezit la 5 dimineața din cauza raidurilor aeriene ale forțelor germane, l-a sunat pe Hugh Carleton Greene, corespondentul din Varșovia al publicației, un telefon pe care bărbatul îl descria mai târziu ca „cel mai dramatic moment al vieții sale”. „A început!”, a spus ea. Începuse a doua conflagrație mondială.

Reporter de război, decenii la rând

A fost apoi reporter de război pentru multe alte publicații celebre.

În 2000, BBC i-a acordat un premiu pentru întreaga carieră, după ce o premiase, în 1963, pentru relatările din războiul algerian.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate