Israelul și-a cerut scuze după comentariile dure la adresa lui John Kerry

Israelul și-a cerut scuze după comentariile dure la adresa lui John Kerry

Ministrul israelian al apărării, Moshé Yaalon, i-a prezentat scuze aseară secretarului de Stat american, John Kerry, după ce a lansat un virulent atac personal împotriva lui.

Într-un comunicat dat publicităţii, Yaalon a afirmat că nu a avut “nicio intenţie să îl jignească pe secretarul de stat şi că îi prezintă scuze dacă a fost rănit de comentariile atribuite ministrului apărării".

“Israelul şi Statele Unite au ca obiectiv comun să înregistreze progrese în negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni, conduse de John Kerry. Apreciem multiplele eforturi depuse de secretarul de stat american pentru a atinge acest scop", adaugă comunicatul, citat de AFP.

Moshé Yaalon a prezentat aceste scuze după ce afirmaţiile sale au declanşat un conflict diplomatic între Israel şi SUA, aliatul strategic al statului evreu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În discuţii private cu oficiali israelieni şi americani, dezvăluite marţi de cotidianul Yediot Aharonot, ministrul apărării afirmase: “Secretarul de stat John Kerry, care a venit la noi hotărât şi acţionează animat de o obsesie de neînţeles şi de un fel de mesianism, nu poate să-mi dea mie lecţii despre conflictul cu palestinienii".

“Singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi ca John Kerry să câştige Premiul Nobel (pentru Pace) şi să ne lase în pace", a adăugat cu ironie ministrul apărării, citat de jurnalul israelian.

Departamentul de Stat american a considerat “jignitoare" criticile ministrului Moshé Yaalon, în contextul în care şeful diplomaţiei SUA, John Kerry, depune din luna iulie eforturi pentru încheierea unui acord de pace între Israel şi palestinieni, potrivit Agerpres.

Casa Albă a reacţionat la rândul ei cu fermitate şi a denunţat ca “şocant şi deplasat" atacul ministrului israelian al Apărării, critici foarte rare aduse aliatului din Orientul Mijlociu. “Aşteptăm ca premierul (israelian Benjamin Netanyahu) să soluţioneze acest caz, exprimându-şi public dezacordul faţă de afirmaţiile la adresa secretarului (american de Stat John) Kerry", a adăugat un oficial american.

Potrivit postului public de radio, Moshé Yaalon şi-a prezentat public scuzele după o întâlnire avută aseară cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.