Israelienii ar putea interzice utilizarea cuvântului „nazist”

Israelienii ar putea interzice utilizarea cuvântului „nazist”

Parlamentul israelian a examinat o propunere de lege privind interzicerea utilizării cuvântului „nazist” şi a simbolurilor celui de-al Treilea Reich, dar acest text, considerat de opoziţie drept unul ce aduce atingeri libertăţii de exprimare, are puţine şanse să fie adoptat.

Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, într-un vot preliminar datorită unei majorităţi a reprezentanţilor coaliţiei guvernamentale, scrie presa locală, citată de AFP. Proiectul trebuie dezbătut într-o comisie parlamentară, după care trebuie supus unei serii de voturi ale deputaţilor înainte de a putea deveni lege.

Conform propunerii de lege, redactată de un deputat al partidului ultranaţionalist Yisrael Beiteinu, orice persoană care foloseşte cuvântul „nazist” sau un derivat al acestuia, un simbol Shoah sau nazist ar risca o pedeapsă cu închisoarea de şase luni şi o amendă echivalentă cu 21.000 de euro. Textul precizează, însă, în introducerea sa, că utilizarea terminologiei şi simbolurilor naziste în scopuri ce ţin de educaţie şi istorie este permisă, conform Agerpres.

Pe de altă parte, una dintre liderele Partidului Laburist (centru-stânga), Shelly Yashimovich, a criticat textul, apreciind că „este cale lungă între a utiliza o expresie nepotrivită şi a o interzice în mod legal”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt deputat de stânga, Dov Khenin, reprezentant al partidului comunist Hadash (majoritar arab), a subliniat că politicienii israelieni, printre care şi premierul de dreapta Benjamin Netanyahu, folosesc adesea terminologia nazistă. „Cine va face un film despre nazişti va risca închisoarea?”, s-a întrebat el.