Editura Evenimentul si Capital

Iscoada lui DUMNEZEU: Sfântul care face MINUNI

De ziua Sfântului se citeşte Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae
Autor: | | 1 Comentarii | 1645 Vizualizari

Serbat la 6 decembrie, atât de Biserica Ortodoxă, cât si de cea Catolică, patron al Greciei, Rusiei, precum şi al multor oraşe din apusul Europei, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.

Sfântul Nicolae a intrat în mitologia infantilă încă din Evul Mediu, ziua de 6 decembrie fiind un fel de bilanţ al faptelor bune şi rele, pe care Sfântul le răsplăteşte sau le pedepseşte. Se împart daruri Poveşti despre Moşul Sfânt circulă în toată lumea. Unele imagini îl reprezintă purtând o scăriţă, cu ajutorul căreia pătrunde, pe horn, în casele copiilor. În Finlanda, sărbătorirea Moşului se confundă cu festivalul de iarnă Joulupukki, atunci când se împart daruri pentru îmblânzirea spiritelor întunericului. În Grecia este cunoscut sub numele "Hagios Nikolaus". În America este reprezentat ca un moş înalt şi slab, opusul lui Moş Crăciun cel rotofei. Conform numai uneia dintre „poveştile” care circulă despre Moş Nicolae şi care se pierde în negura timpului, Moş Nicolae şi Moş Crăciun erau una şi aceeaşi persoană, iar acest „Moş universal” avea haine verzi, asemeni elfilor.

S-a lepădat de avere

Datorită multelor minuni pe care le-a săvârsit este supranumit "Făcătorul de Minuni" (Taumaturgul). Şi-a dăruit averea săracilor, data naşterii sale este necunoscută, dar se cunoaşte data morţii – 6 decembrie, în jurul anului 280 d.Hr. S-a născut într-o familie bogată din Patara (Asia Mică). După moartea părinţilor a devenit preot, s-a lepădat de avere, pe care a dăruit-o săracilor, şi a plecat către Palestina si Egipt, în pelerinaj. La întoarcere a fost ales Arhiepiscop de Myra. Moaştele Sfântului au fost furate din Myra în 1087 şi aduse la Bari, Italia, unde se află şi acum, fiind considerate binefăcătoare pentru copii. Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti este lăcaşul de cult unde se găseşte de mai bine de patru veacuri mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, făcătoare de minuni, ferecată în argint ales.

Ajută văduvele, orfanii, fetele sărace

În tradiţia românească, moşul este considerat iscoada lui Dumnezeu pe lângă diavol, stăpâneşte apele, este patron al marinarilor şi brutarilor, apără soldaţii în război, ajută văduvele, orfanii, fetele sărace şi victimele sistemului judiciar. Se spune că Moşul are mare trecere pe lângă Dumnezeu şi că, atunci când se deschide cerul, la miezul nopţii de Crăciun, poate fi văzut stând alături de El la masa împărătească. De ziua Sfântului se citeşte Acatistul Sfântului Ierarh, existând credinţa că aduce alinarea suferinţelor sau necazurilor. De asemenea, se fac farmece şi previziuni meteorologice.

Poporul român are o evlavie aparte pentru Sfântul Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni, fiindu-i închinate colinde şi multe tradiţii frumoase.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate