IRANUL și FRANȚA au anulat un dejun de lucru, după ce francezii au REFUZAT să scoată vinul din meniu

IRANUL și FRANȚA au anulat un dejun de lucru, după ce francezii au REFUZAT să scoată vinul din meniu

Iranul și Franța au anulat un prânz diplomatic în onoarea președintelui Hassan Rouhani, după ce Franța a refuzat să scoată vinul din meniu, scrie The Independent.

Oficialii iranieni au cerut ca masa de prânz între președinții celor două țări să fie „halal” (permis din punct de vedere religios” și să nu includă băuturi alcoolice. 

Președintele Rouhani trebuia să ia masa cu omologul francez, Francois Hollande, într-un restaurant, în timpul vizitei liderului de la Teheran în Europa, dar dejunul respectiv nu a mai avut loc, pentru că gazdele și oaspeții nu s-au înțeles asupra meniului, scrie presa internațională.

Oficialii francezi au insistat să servească la masă mâncare tradițională locală și că o masă „în stil iranian” ar fi împotriva valorilor lor republicane. Palatul Elysee a sugerat ca șefii de stat să ia micul dejun împreună, dar această variantă a fost respinsă, ca fiind prea „ieftină”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

O sursă a declarat pentru postul de radio RTL că liderii au pierdut oportunitatea de a se întâlni într-un mediu relaxat, așa cum se întâmplă când oamenii iau masa împreună. 

Rouhani a vizitat Italia și Franța, în dorința sa de a semna contracte de afaceri, de miliarde de dolari, după ce Iranului i-au fost ridicate sancțiunile economice. 

Italienii au acceptat să scoată vinul din meniu și au acoperit chiar și statuile antice de la Muzeul Capitolin din Roma, în timpul vizitei lui Rouhani, pentru a nu-și ofensa gazdele. Italienii și iranienii au semnat acorduri de 12 miliarde de dolari. Oficialii iranieni au precizat că nu au cerut acoperirea statuilor, dar au apreciat gestul gazdelor italiene. Criticii însă au reacționat și au spus că era un semn de „sinucidere culturală”.

În același timp, protestatarii francezi i-au cerut lui Hollande să discute cu Rouhani despre încălcarea drepturilor omului în Iran, unde oamenii sunt încarcerați, executați sau biciuiți dacă vorbesc împotriva regimului sau sunt homosexuali, iar femeile sunt tratate ca fiind cetățeni de mâna a doua.